Proizvodnja sira na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu
Teoretski dio radionice održan je u četvrtak 31. svibnja 2007. u trajanju od 14-17 sati, a praktični dio slijedećeg dana od 10 do 14 sati, na kojem su uvažene kolegice sirarske radne grupe našeg Zavoda Višnja Magdić, dipl. inž. agr., viši stručni savjetnik, i Dubravka Kaić, dipl. inž. agr., zorno prezentirale izradu dva sira: ovčjeg polutvrdog sira i sira od kravljeg mlijeka – sir škripavac, koji smo tom prigodom i kušali. Radionici je prisustvovalo 14 uzgajivača, koji se bave uzgojem mliječnih krava, koza i ovaca.
Prvi dan nakon održanih predavanja, posjetili smo OPG Davorina Jakovine iz Ivandola, koji se bavi ekološkom proizvodnjom i proizvodi kozji sir.
Drugog dana posjetili smo obitelj Branka Lukačevića iz Vetova koji se bave uzgojem mliječnih ovaca.
Zahvaljujemo obiteljskim gospodarstvima, koji su za radionicu donijeli kvalitetno svježe mlijeko kako bi s uspjehom pokazali proces sirenja mlijeka. Ujedno se zahvaljujemo OPG-ima koja su donijela svoje proizvode na kušanje te time uspješno završili ovu nadasve korisnu i edukativnu dvodnevnu radionicu.
Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije,
Vera Jandrić, dipl. inž. polj., stručni savjetnik
0 comments
Write a comment