Sjetva ozime pšenice – o čemu sve moramo voditi računa?
Vrijeme je sjetve ozime pšenice i nužno je skrenuti pažnju poljoprivrednim proizvođačima na nekoliko važnih čimbenika koji utječu na visinu uroda pšenice, a o kojima već sada moramo voditi računa.
Optimalna količina sjemena jest stvarno potrebna količina sjemena po jedinici površine koja osigurava siguran prinos, a ovisi o:
- fizičkim svojstvima sjemena (masa 1 000 zrna)
- sorti
- roku sjetve
- vremenskim i klimatskim uvjetima
- uređenosti parcele.
Stoga, ovisno o navedenim čimbenicima, optimalna količina sjemena nikad nije ista. Kako izračunati sjetvenu normu?
klijavost x čistoća
———————– = UPOTREBNA VRIJEDNOST SJEMENA
100
broj sjemenki/ m2 x masa 1 000 sjemenki
———————————————————- = TEORETSKA KOLIČINA SJEMENA
100
TEORETSKA KOLIČINA SJEMENA STVARNO POTREBNA
—————————————————– x 100 = KOLIČINA
UPOTREBNA VRIJEDNOST SJEMENA SJEMENA
Međutim, ovako izračunata sjetvena norma može se i povećati, što ovisi o:
- roku sjetve (optimalni rok sjetve je 15. – 25. listopada, a svaka sjetva nakon toga povećava sjetvenu normu)
- uređenosti parcele i pripremi sjetvene površine (lošija priprema povećava normu sjetve)
- klimatskim prilikama (u područjima sa surovijom klimom povećava se norma sjetve).
Ukoliko kasnimo sa rokom sjetve, preporučenu gustoću sjetve (preporučen broj klijavih zrna po m2) treba uvećati za 0,5% i to za svaki dan zakašnjenja. Također, u slučaju nedovoljno kvalitetne pripreme tla za sjetvu, preporučenu gustoću treba povećati za oko 10%.
U izrazito ranim rokovima sjetve, pak, sjetvenu normu možemo smanjiti i do 10%.
IZBOR SORTE
Masa 1000 sjemenki nije stalna i mijenja se iz vegetacije u vegetaciju, ovisno o vremenskim prilikama. Ipak, to je karakteristika sorte. Klijavost i čistoća sjemenske pšenice poznata je svakom kupcu deklariranog sjemena. U donjoj tablici radi lakšeg izračuna potrebne količine sjemena prikazane su količine potrebnog sjemena pšenice po jednom hektaru (količina sjemena pšenice u kg po katastarskom jutru ili rali dobije se množenjem sa 0,5755) obzirom o preporučenom broju klijavih zrna po m2 i masi 1000 zrna. Masa 1000 zrna uglavnom je u rasponu 36-48 grama. Ovaj podatak svaki kupac deklariranog sjemena može dobiti na prodajnom mjestu gdje kupuje sjeme i deklaracija bi trebala biti dokumenat priložen uz račun. Preporučeni broj klijavih zrna jako se razlikuje od sorte do sorte. Većinu domaćih sorata sijemo s oko 600 klijavih zrna ili više dok introducirane sorte s 300-400 klijavih zrna po m2. Neke novije domaće sorte također imaju manju sjetvenu normu (Monika, Mura, Fiesta, Margita, Patria).
PREPORUKA IZRAČUNA POTREBNE KOLIČINE SJEMENA U KG/HA NA TEMELJU MASE 1000 SJEMENKI I PREPORUČENOG BROJA ZRNA/M2
MASA 1000 SJEMENKI U GRAMIMA
Broj |
30 |
32 |
34 |
36 |
38 |
40 |
42 |
44 |
46 |
48 |
50 |
52 |
54 |
56 |
58 |
60 |
250 |
80 |
85 |
90 |
96 |
101 |
106 |
112 |
117 |
122 |
128 |
133 |
138 |
144 |
149 |
154 |
159 |
275 |
88 |
94 |
99 |
105 |
111 |
117 |
123 |
129 |
135 |
140 |
146 |
152 |
158 |
164 |
170 |
175 |
300 |
96 |
102 |
108 |
115 |
121 |
128 |
134 |
140 |
147 |
153 |
159 |
166 |
172 |
179 |
185 |
191 |
325 |
104 |
111 |
117 |
124 |
131 |
138 |
145 |
152 |
159 |
166 |
173 |
180 |
187 |
194 |
200 |
207 |
350 |
112 |
119 |
127 |
134 |
141 |
149 |
156 |
164 |
171 |
179 |
186 |
194 |
201 |
208 |
216 |
223 |
375 |
120 |
128 |
136 |
144 |
151 |
159 |
167 |
175 |
183 |
191 |
199 |
207 |
215 |
223 |
231 |
239 |
400 |
128 |
136 |
145 |
153 |
161 |
170 |
177 |
187 |
196 |
204 |
213 |
221 |
230 |
238 |
231 |
255 |
425 |
136 |
145 |
154 |
163 |
171 |
181 |
190 |
199 |
208 |
217 |
226 |
235 |
244 |
253 |
247 |
271 |
450 |
144 |
153 |
163 |
172 |
181 |
191 |
201 |
211 |
220 |
230 |
239 |
249 |
258 |
268 |
278 |
287 |
475 |
152 |
162 |
172 |
182 |
191 |
202 |
212 |
222 |
232 |
242 |
252 |
263 |
272 |
283 |
293 |
303 |
500 |
159 |
170 |
181 |
191 |
202 |
213 |
223 |
234 |
245 |
255 |
266 |
276 |
287 |
298 |
308 |
319 |
525 |
167 |
179 |
190 |
201 |
212 |
223 |
234 |
246 |
257 |
268 |
279 |
290 |
301 |
313 |
324 |
335 |
550 |
175 |
187 |
199 |
211 |
222 |
234 |
246 |
257 |
269 |
281 |
292 |
304 |
316 |
327 |
339 |
351 |
575 |
183 |
196 |
208 |
220 |
232 |
245 |
257 |
269 |
281 |
293 |
306 |
318 |
330 |
342 |
355 |
367 |
600 |
191 |
204 |
217 |
230 |
242 |
255 |
268 |
281 |
293 |
306 |
319 |
332 |
344 |
357 |
370 |
383 |
625 |
199 |
213 |
226 |
239 |
252 |
266 |
279 |
292 |
306 |
319 |
332 |
346 |
359 |
372 |
385 |
399 |
650 |
207 |
221 |
235 |
249 |
262 |
276 |
290 |
304 |
318 |
332 |
346 |
359 |
373 |
387 |
401 |
415 |
675 |
215 |
230 |
244 |
258 |
272 |
287 |
301 |
316 |
330 |
344 |
359 |
373 |
388 |
402 |
416 |
431 |
700 |
223 |
238 |
253 |
268 |
282 |
298 |
313 |
327 |
342 |
357 |
372 |
387 |
402 |
417 |
432 |
447 |
KLIJAVOST SJEMENA 95%, ČISTOĆA 99%
Sorte pšenice razlikuju se i po svojoj namjeni, pa tako imamo tzv. poboljšivače (Zdenka, Lana, Divana, Renan, Edison, Ludvig), sorte namijenjene konditorskoj industriji (Adrijana), a većina je sorata pšenice jesu krušne pšenice različite kvalitete.
U područjima gdje su česte štete na usjevima koje se nastale ulaskom divljači na parcele, proizvođači se odlučuju zasijati sorte pšenica s osjem (brkulje), a to su: Mihelca, Divana, Cerera, Koleda, Brkulja, Renan, Edison, Soissons.
Često postavljena pitanja su i pitanja o visini stabljike pojedinih sorata, tj. o količini slame po jedinici površine. Visine stabljike navedene su u tablici. Također mogu varirati ovisno o raspoloživim hranjivima i vodi tijekom vegetacije, tako da su razlike u visini stabljike između pojedinih godina i po nekoliko centimetara. Svi se još sjećamo sušne 2003. godine, kad su sve sorte imale nižu stabljiku, zbog iznad prosječno visokih temperatura i zraka i tla, kao i nedostatka oborina. U ovoj godini, uz izrazito blagu lanjsku zimu, uz neuobičajen raspored oborina, mnoge su pšenice polegle. Znanost je i tu pronašla riješenje, pa tako na našem tržištu danas postoje regulatori rasta poput Moddus-a i Cycocel-a koji smanjuju visinu stabljike, očvršćuju je i djeluju na povećanje korjenove mase.
Izgled usjeva pšenice, ožujak 2007.
(jedan od uzroka jest i neravnomjerna raspodjela mineralnog gnojiva)
Također prilikom odabira sorte, moramo voditi računa i o potrebama izabrane sorte na dušičnim gnojivima. Naime, neke sorte trebaju manje dušika i moramo paziti da prekomjernom količinom ne izazovemo polijeganje. U ovu skupinu spadaju: Liberta, Mihelca, Patria, Gabi. Sorta Žitarka podnosi velike količine dušičnih gnojiva (180 kg/ha N), a da ne polegne. U istim proizvodnim uvjetima ostale sorte podnose 150-170 kg/ha N. Slična sorta je i Luna. Kod sorata koje sijemo sa malim brojem klijavih zrna po jedinici površine vrlo je važno dovoljno rano izvršiti prvu prihranu dušičnim gnojivima jer je karakteristika tih sorata da iz jedne posijane sjemenke formiraju dvije plodne vlati (klasa). Rano u proljeće, prije kretanja vegetacije takvim je sortama nužno osigurati 50-60 kg N/ha (185-220 kg/ha KAN-a), u stadiju pojave prvog do drugog koljenca 30-40 kg /ha (110-150 kg/ha KAN-a), a u klasanju, do cvatnje 10-30 kg N/ha (35-110 kg/ha). Ova posljednja prihrana (njome se postiže povećanje sadržaja bjelančevina u zrnu i povećava pekarska kvaliteta) često je izostavljena, a rijetki poljoprivredni proizvođači koji je primjenjuju, koriste UREA-u ili UAN zajedno s insekticidom (protiv leme) ili fungicidom (protiv bolesti klasa).
Rana proljetna prihrana vrlo je važna i kod sorata domaćih selekcionera. Ovisno o sorti prva prihrana iznosi 150-200 kg KAN-a/ha (40-55 kg N/ha), a druga 150 kg KAN-a/ha. Prihrane ovise o kondiciji usjeva nakon zime i vremenskim prilikama.
Zbog potreba korištenje mehanizacije tijekom vegetacije, preporučljivo je ostaviti stalne tragove prilikom sjetve. (vidi fotografiju)
Gnojidba mora biti u skladu s plodnošću tla i planiranim prinosom. U našim proizvodnim uvjetima vrlo mali broj poljoprivrednih prizvođača raspolaže točnim podacima o opskrbljenosti parcela hranjivima. Uobičajeno je korištenje mineralnog gnojiva NPK formulacije 15 : 15 : 15. Međutim, to nije dovoljno. Neki naši selekcioneri i oplemenjivači preporučuju u osnovnoj gnojidbi zaorati 100 kg/ha UREA-e i 300 kg/ha N:P:K formulacije 7:20:30, a u startnoj gnojidbi 200 kg/ha N:P:K formulacije 15:15:15. To ukupno u čistim hranjivima iznosi: 51 kg N/ha, 90 kg P2O5/ha i 120 kg K2O/ha. Kroz prihrane dodajemo 90-100 kg N/ha.
Pšenica za prinos 6 tona /ha treba: 150-160 kg N/ha, 80-100 kg P2O5/ha i 100-120 kg K2O/ha. Iz gore opisane gnojidbe, vidi se da smo podmirili potrebe za ostvarenje visokog prinosa.
Sorte se razlikuju i u adaptibilnost na rok sjetve. Tako se npr. sorta Divana može sijati u zadnjim rokovima sjetve (studeni).
Na našem je tržištu najranija sorta je sorta Srpanjka, a najkasnije Renan, pa Edison. Razlika u datumu klasanja između najranije i najkasnije sorte je oko 7 do 10 dana. Većina sorata je srednje rana.
Proizvođači koji siju veće površine pšenicom, trebali bi u sjetvenoj strukturi imati sorte različite duljine vegetacije, jer različite vremenske prilike pogoduju različitim sortama.
Bez obzira na sve navedeno, ponekad su naši poljoprivrednici iz nekih razloga primorani sijati pšenicu po pšenici. Ukoliko je to nužno, tada takve parcele trebaju biti posijane u najkasnijim sjetvenim rokovima.
U tablici su prikazane najzastupljenije sorte pšenice u našem uzgojnom području i njihove karakteristike:
OZIMA PŠENICA
Sorta |
Oplemenjivač |
Optimalni rok sjetve |
Klijavih zrna/m2 |
Masa 1000 zrna (g) |
Visina stabljike |
Duljina vegetacije |
ŽITARKA |
OS Institut |
01.-20. 10. |
650-700 |
42 |
70 |
srednje rana |
SUPER ŽITARKA |
OS Institut |
01.-20. 10. |
650-700 |
44 |
73 |
srednje rana |
SRPANJKA |
OS Institut |
07.-25.10. |
650-700 |
37 |
64 |
vrlo rana |
ANA |
OS Institut |
07.-25.10. |
600-650 |
37 |
73 |
srednje rana |
DEMETRA |
OS Institut |
07.-25.10. |
600-650 |
37 |
72 |
srednje rana |
KLARA |
OS Institut |
07.-25.10. |
650-700 |
42 |
75 |
srednje rana |
HANA |
OS Institut |
07.-25.10. |
700 |
43 |
|
|
MONIKA |
OS Institut |
10.-30.10. |
500-550 |
48 |
78 |
srednje rana |
KATA |
OS Institut |
07.-25.10. |
600-650 |
42 |
80 |
srednje rana |
GOLUBICA |
OS Institut |
07.-25.10. |
600 |
40 |
77 |
srednje rana |
BARBARA |
OS Institut |
01.-20. 10. |
650-700 |
44 |
76 |
srednje rana |
PANONKA |
OS Institut |
07.-25.10. |
600-650 |
42 |
70 |
srednje rana |
LUCIJA |
OS Institut |
07.-25. 10. |
650 |
37 |
74 |
|
ŠEVA |
OS Institut |
07.-25. 10. |
600 |
43 |
|
srednje rana |
PETRA |
OS Institut |
07.-25. 10. |
600 |
40 |
69 |
srednje rana |
JANICA |
OS Institut |
07.-25. 10. |
600 |
36 |
70 |
srednje rana |
ALKA |
OS Institut |
07.-25. 10. |
600 |
37 |
67 |
srednje rana |
ZRNKA |
OS Institut |
07.-25. 10. |
600-650 |
36 |
69 |
srednje rana |
KRUNA |
AG (Agrigenetics) |
05. -25.10. |
650 |
42-43 |
80 |
srednje rana |
LENTA |
AG (Agrigenetics) |
10.-20.10. |
600 |
40-42 |
75-80 |
srednje rana |
GABI |
AG (Agrigenetics) |
05.-20. 10. |
650 |
45-47 |
70 |
rana |
FIESTA |
AG (Agrigenetics) |
5.- 30. 10. |
500 |
40-45 |
70 |
srednje rana |
PERLA |
AG (Agrigenetics) |
10.-20. 10. |
650 |
40 |
70 |
rana |
LARA |
AG (Agrigenetics) |
5. -10. 10. |
700 |
40-45 |
75 |
srednje rana |
MURA |
AG (Agrigenetics) |
01.-05. 10. |
450 |
40 |
80-90 |
kasna |
MARGITA |
AG (Agrigenetics) |
10.-20.10. |
500 |
40 |
75 |
srednje rana |
NIKA |
AG (Agrigenetics) |
10.-20. 10. |
550-600 |
45 |
75-80 |
rana |
BELA |
AG (Agrigenetics) |
10.-20. 10. |
600 |
42 |
80 |
srednje rana |
INES |
AG (Agrigenetics) |
10.-20. 10. |
600 |
45 |
75 |
srednje rana |
ATENA |
AG (Agrigenetics) |
01.-10.10. |
450-500 |
42 |
95 |
kasna |
MARIJA |
Bc Institut |
10.10. – 10.11. |
600-700 |
38-40 |
70-75 |
srednje rana |
SANA |
Bc Institut |
10.-25.10. |
600 |
45-49 |
80-85 |
srednje rana |
PATRIA |
Bc Institut |
10.-25.10. |
500-550 |
45-50 |
80-85 |
srednje rana |
TINA |
Bc Institut |
10.-25.10. |
600-650 |
43-49 |
70-85 |
srednje rana |
LIBERTA |
Bc Institut |
10.-25.10. |
600-650 |
49-53 |
80-85 |
srednje rana |
ADRIANA |
Bc Institut |
10.-25.10. |
600-700 |
38-41 |
75-80 |
srednje rana |
MIHELCA, b. |
Bc Institut |
10.10. – 10.11. |
600-700 |
42-44 |
80-90 |
srednje rana |
NINA |
Bc Institut |
10.-31. 10. |
650-700 |
43-45 |
75-80 |
srednje rana |
PRIMA |
Bc Institut |
10-25.10. |
650-700 |
45-48 |
75-80 |
srednje rana |
LANA |
Bc Institut |
05.-25.10. |
700-750 |
40-44 |
|
rana |
ZDENKA |
Bc Institut |
05.-25.10. |
600-650 |
40-43 |
75-85 |
srednje kasna |
AURA |
Bc Institut |
10.-31. 10. |
600-650 |
41-43 |
80-85 |
srednje rana |
Bc ANTEA |
Bc Institut |
10.-31. 10. |
650-700 |
44-47 |
70-75 |
srednje rana |
BC ELVIRA |
Bc Institut |
10. 10. -10. 11. |
600-650 |
39-41 |
78-84 |
srednje kasna |
KUNA |
Agronomski fakultet, Zagreb |
|
|
45 |
70-80 |
srednje rana |
BANICA |
Agronomski fakultet, Zagreb |
|
|
40 |
82-87 |
srednje rana |
DIVANA, b. |
JOST, Sjeme-Istraživanja |
10.11.-15. 12. |
|
45 |
100 |
srednje rana |
CERERA, b. |
JOST, Sjeme-Istraživanja |
20.-31. 10. |
|
45 |
85-90 |
|
KOLEDA, b. |
JOST, Sjeme-Istraživanja |
20.-31. 10. |
|
44 |
85-90 |
|
RENAN, b. |
RWA d. o. o. |
10.-31. 10. |
300-450 |
46 |
85 |
kasna |
LUDWIG |
RWA d. o. o. |
10.10.-10. 11. |
300-380 |
44 |
105 |
kasna |
EDISON, b. |
RWA d. o. o. |
10.-31. 10. |
350-380 |
45 |
95 |
kasna |
SOISSONS, b. |
Florimond Desprez, Francuska |
20.09.-15.11. |
320-350 |
|
70-75 |
srednje rana |
Sjemenom pšenice može se prenijeti 40 – tak gljivičnih bolesti, tri bakterioze, jedna viroza i jedna nematoda (glistac). Sjetva sjemena pšenice zaraženog biljnim bolestima vrlo je opasno i štetno jer:
- direktno umanjuje urod pšenice
- smanjuje kvalitetu proizvoda u polju i skladištu
- povećava zarazu tla za posijani usjev, ali i za usjeve koji slijede, a neke su bolesti zajedničke i pšenici i kukuruzu i ostaju u tlu više godina.
Tretiranje sjemena jest postupak nanošenja fungicida (ili rjeđe insekticida) na sjeme u svrhu suzbijanja širenja biljnih biljnih bolesti (ili zaštite mlade biljčice od insekata). Tretiranje sjemena je najjednostavnija i najekonomičnija metoda zaštite bilja, ali se mora obaviti kvalitetno i prikladnim (djelotvornim) fungicidom kako bi se postiglo:
- dobro i jednoliko prekrivanje sjemena i
- točna doza za svako pojedino zrno.
To se može postići samo uz opremu i znanje stručnjaka u specijaliziranim poduzećima za dorađivanje sjemena, a ne u "kućnoj radinosti" tretiranjem vlastitog sjemena na ceradi miješanjem fungicida i zrna lopatom, okretanjem u bačvi ili mješalici za beton!
Sijati treba deklarirano sjeme, ne samo radi navedenih razloga, već proizvođači moraju sačuvati deklaraciju i račun radi ostvarivanja prava na poticaj za proizvodenu pšenicu.
0 comments
Write a comment