Predstavljanje studije “Tržište ekološkog voća, povrća i ljekovitog bilja na području Slavonije i Baranje”

Naime, Njemačko društvo za tehničku suradnju, provedbeno poduzeće Vlade SR Njemačke za međunarodnu suradnju i održivi razvoj, u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Hrvatske provodi projekt "Poticanje gospodarstva i zapošljavanja u prehrambenom sektoru Republike Hrvatske".

Cilj projekta je poboljšanje konkurentne sposobnosti hrvatskog prehrambenog sektora kroz prilagođavanje standardima i zahtjevima Europske unije, prilagođavanju novim tržištima, provođenju marketinških mjera i poticanju izvoznih aktivnosti. Projekt se provodi na području Slavonije i Baranje i tijekom 1,5 godine snimljena je situacija u sektoru voća, povrća i ljekovitog bilja te izrađena studija. Sa stručne strane u izradi studije su uključeni Prehrambeno – tehnološki fakultet Osijek i Poljoprivredni fakultet Osijek.

Predavači su ukratko predstavili tijek izrade studije i sadržaj:

  • Karin Hoerhan, GTZ – Uvodna riječ
  • Prof. dr. sc. Davor Šamota, Biopa – Cilj studije
  • Ivan Miličević dipl. ing., Biopa, voditelj tima ponude – Ponuda ekoloških proizvoda
  • Doc. dr. sc. Darko Veić, Prehrambeno – tehnološki fakultet, Osijek – Ponuda ekoloških proizvoda s osvrtom na preradu
  • Doc. dr. sc. Jadranka Deže, Poljoprivredni fakultet Osijek, voditelj tima potražnje – Potražnja ekoloških proizvoda
  • Siniša Levaković, dipl. ing. oec. – Potražnja trgovačkih lanaca u 2008. za ekološki uzgojenim voćem i povrćem
  • Olujić Ljiljana, dipl. ing. oec., – Situacija u clusteru, procjena potražnje ekološkog voća i povrća za 2008. godinu na zelenim tržnicama.

Istaknuta je potreba određivanja zadataka u cilju razvoja ekološke poljoprivrede smatrajući nedovoljnim poticanje same proizvodnje. Ekološka poljoprivreda na području Slavonije i Baranje svakako ima potencijala. Dosadašnji naglasak na tehnologiji proizvodnje i kvaliteti proizvoda, zapostavio je pitanje preradbenih kapaciteta i tržišta ekoloških proizvoda. Analize tržišta u EU pokazuju povećanje potražnje za ekološkim proizvodima što Hrvatskoj nudi mnoge mogućnosti. Hrvatska treba razvijati proizvodnju, preradu i tržište ekoloških proizvoda. Ništa neobično, ali kako se prilagoditi i ostvariti konkurentnost? Aktivnosti se zasnivaju na usklađivanju ponude ekoloških proizvoda Slavonije i Baranje s potražnjom potrošača. U tu svrhu izvršeno je analiziranje postojeće proizvodnje (površine, urod, kvaliteta) postojećih kapaciteta i mogućnosti prerade, istraživanje tržišta, odnosno sklonost potrošača lokalnog i regionalnog tržišta prehrambenih proizvoda. Rezultati prikazuju koji proizvodi se traže i potrebne količine. Dinamika tržišta potražnje zahtjeva od proizvođača organiziranu prilagodbu tržišnom poslovanju. Dugoročno uspostavljanje stabilne proizvodnje i plasman gotovih ekoloških proizvoda omogućio bi napredak u ekološkoj proizvodnji Republike Hrvatske.

Odsjek HZPSS-a Požeško-slavonske županije
Snježana Pešut-Pilon, dipl. ing. agr., stručnasavjetnicazaodrživuiekološkupoljoprivredu

Pripremi za ispis