Seminar za senzoriku maslinovog ulja

Radionicu je organizirao Međunarodni savjet za maslinovo ulje (IOOC) sa sjedištem u Madridu, a pohađala su je 24 kandidata. Radionicu i testiranje su vodili Catarina Bairrao izvršni direktor IOOC iz Portugala i dr. Franca Kamaruti iz Italije. 

Polaznici su  se tijekom tri dana detaljno upoznati sa manama i karakteristikama extra djevičanskih, djevičanskih i lampante maslinovih ulja. Posebno je naglašena novost u pravilniku za ocjenjivanje maslinovih ulja, u kojemu je u istu grupu mana svrstana upaljenost i miris na talog. Mane pljesnivost i ukus po zemlji su također stavljene u istu kategoriju mana. Kod pozitivnih atributa extra djevičanskih maslinovih ulja, kvalitetna osobina voćnosti je rasčlanjena na prepoznavanje voćnosti od zelenih plodova i voćnosti od zrelih plodova masline.

Odsjek HZPSS-a Splitsko-dalmatinske županije,
Bernard Bokšić, dipl. inž., stručni savjetnik