Radionica „Senzorsko ocjenjivanje vina“ i „Prognoza pojave biljnih bolesti i štetnika vinove loze“
Naime, temeljem dobre suradnje HZPSS-a s nizom renomiranih vinara Kutjevačkog vinogorja, ali i onih čiji je uspon u tijeku, rođena je ideja da se održi radionica o „Osnovama kušanja vina“, temeljena na senzorici. Radionica je bila organizirana za tri ciljane grupe s više ciljeva.
Prva ciljana grupa su bile „mlade snage“ VVV specijalista HZPSS-a, „mladi“ po radnom stažu u Zavodu. Potom, nekolicina požeških privrednika, ljubitelja vina i budućih značajnih kupaca ponajboljih vina. Treću ciljanu grupu činili su mladi vinari Požeško-slavonske županije, od kojih većina s vinogorja Kutjevo.
Ciljevi prvog dijela radionice su bili:
-
afirmirati značaj i potrošnju kvalitetnih vina;
-
omogućiti konzumentima vrhunskih vina dobivanje minimalnog znanja o vinu stavljajući ih u poziciju ocjenjivača;
-
omogućiti trilateralni susret: vinari – potrošači (ljubitelji vina) – savjetnici (VVV specijalisti), u cilju uspostavljanja direktnog kontakta svih triju skupina;
-
pripremiti „mlade snage„ HZPSS-a za sljedeći korak: edukacija o sljubljivanju jela i vina.
Posebnost radionice bio je u tome da su po prvi puta uzorke vina ocjenjivali i potrošači i ljubitelji vina. Na nekim ocjenjivanjima vina se ocjenjuju OIV-ovom metodom do 100 bodova, no, iz praktičnih razloga, odlučeno je da se na toj radionici vina ocjenjuju Buxbaumovom metodom ocjenjivanja do 20 bodova. Ocjenjeno je ukupno 23 uzorka bijelih i crnih vina.
Voditelj degustacije bio je gospodin Ivan Enjingi, doajen hrvatskog vinogradarstva i vinarstva, proizvođač i enolog, koji je i ustupio svoje vinsko-ugostiteljske prostore za održavanje degustacije. Moderator je bio Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik za vinogradarstvo, Odsjeka HZPSS Požeško-slavonske županije.
Komentari o radionici, koji su uslijedili nakon radionice, obvezuju djelatnike HZPSS-a da se slično ponovi što prije.
Drugi dio radionice bio je namijenjen samo djelatnicima HZPSS-a, novozaposlenim VVV specijalistima i specijalistima zaštite bilja, koji takvu edukaciju još nisu prošli. Edukaciju je vodila mr. sc. Lada Bičak, načelnica Odjela za zaštitu bilja HZPSS-a.
Tako je drugog dana radionica nastavljena uvodnim predavanjima kolegica Lade Bičak i Aleksandre Radić o prognozi pojave biljnih bolesti i štetnika vinove loze. Radionica je nastavljena na terenu pregledom vinograda.
Tomislav Božičević, viši stručni savjetnik za vinogradarstvo HZPSS
0 comments
Write a comment