Završen sedmi sajam sira u Grubišnom Polju
Darija Marković, viša stručna savjetnica za stočarstvo i Ivan Uđbinac, stručni savjetnik za stočarstvo bili su članovi Organizacionog odbora. Grozdana Grubišić-Popović, stručna savjetnica za hortikulturu pripremila je predavanje na temu „Važnost analize tla“.
Na izložbenom prostoru HZPSS-a su dijelili promotivne materijale, i svesrdno odgovarali na upite posjetitelja o izravnim plaćanjima; kapitalnim ulaganjima, te o predstojećem ARKOD-u, kao izuzetno važnom projektu. Naglašavali su i važnost da se poljoprivrednici u što većem broju uključe u izbore svojih predstavnika u Skupštinu Hrvatske poljoprivredne komore.
I ove su se godine ocjenjivali uzorci sireva na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
Ocjene su se kretale od 12, do visokih 20 bodova. Od pristiglih 120 uzoraka sira 75 ih je ocijenjeno ocjenom većom od 17:
– 17 bodova – BRONČANA medalja – 21 uzorak
– 18 bodova – SREBRNA medalja – 23 uzorka
– 19 bodova – ZLATNA medalja – 27 uzoraka
ŠAMPION III KATEGORIJE – sir CRNI BODUL – OPG Vesna i Mirjenko MRAKOVČIĆ, otok Krk
ŠAMPION II KATEGORIJE – polutvrdi KOZJI SIR tip CACIOTTA – PZ SLAVONSKI BISER , Snježana ŠIMANOVIĆ, Čačinci
ŠAMPION I KATEGORIJE – meki KOZJI SIR S CRNIM KIMOM i meki KOZJI SIR SA ZATAROM – oba proizvod Branke Ruth ŽARKOVIĆ – OPZ BILOGORKA, Veliki Grđevac
Na prijedlog Darije Marković prvi puta se na Sajmu uvelo ocjenjivanje sireva od strane posjetitelja. Uz veliku pomoć kolegice Tihane Bišćan, stručne savjetnice za stočarstvo iz Virovitičko –podravske županije, te Marije Kuhinek, više stručne savjetnice za stočarstvo i Jadranke Berić, više stručne savjetnice za zaštitu bilja, na degustaciju je ponuđeno 63 uzorka sira. Posjetitelji su najboljim proglasili SIR S PAPRIKOM – OPG Slavice Brauchle iz Grubišnog Polja.
Ovakva ocjenjivanja publike su se pokazala kao dobar pokretač i izlagača i posjetitelja u aktivnom sudjelovanju na manifestaciji.
Održano je i predavanje o „Uređajima za zaštitu poljoprivrednih usjeva od divljači“ , te za proizvođače sira zanimljivo izlaganje doc. dr. sc. Samir Kalita o „Temeljnim zahtjevima u proizvodnji sira na OPG-u“.
Grad Grubišno Polje se i ovaj put potvrdio kao odličan organizator i izuzetno gostoljubiv domaćin.
Možemo zaključiti da je i ova manifestacija opravdala svoje postojanje, kao mjesto prikupljanja novih spoznaja i iskustava; razmjene istih, ali i međusobnog druženja.
Područni Odjel HZPSS-a Bjelovarsko-bilogorske županije
Grozdana Grubišić-Popović, dipl. ing. agr.
stručna savjetnica za hortikulturu
0 comments
Write a comment