Oprašivači i drugi korisni kukci u proizvodnji voća
/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-style-parent:""; font-size:11.0pt;"Calibri","sans-serif"; mso-fareast-"Times New Roman"; mso-bidi-"Times New Roman";}
Da bi voćke donijele plod, moraju biti oprašene, a to se kod različitih vrsta voćaka postiže na različit način. Jezgričave vrste (jabuka i kruška) i neke koštičave vrste same su po sebi neplodne, pa moraju biti oprašene peludom neke druge sorte. Uz pčele, tome mogu pridonijeti i drugi kukci: bumbari, ose, leptiri ili kornjaši.
Cilj ovog predavanja je upoznati proizvođače voća s korisnim kukcima, pojasniti zašto su oni korisni, gdje, kako i kada postaviti kućice i staništa za njih. Osim toga želi se potaknuti proizvođače na očuvanje biološke ravnoteže u voćnjacima.
10,00 – 10,15
|
Uloga pčele medarice u oprašivanju – prof. dr. sc. Zlatko Puškadija, Poljoprivredni fakultet Osijek |
10,15 – 10,40
|
Problemi oprašivanja kruške – mr. sc. Marija Ševar, HZPSS, Zagreb |
10,40 – 11,40
|
Korisni kukci u voćnjaku s posebnim osvrtom na ulogu solitarnih pčela zidarica – mr. sc. Marija Ševar, HZPSS |
11,30 – 12,00
|
Pitanja i rasprava |
12,00 – 12,30
|
Pauza
|
12,30 – 13,30
|
Izložba kućica za korisne kukce
|