Održano ocjenjivanje meda, kupina i kupinova vina
Deset članova ocjenjivačke komisije, predstavnici različitih institucija i proizvođači meda – članovi pčelarskih udruga, društava i saveza, ove su godine senzorički ocijenili 81 uzorak meda, od čega je ocijenjeno 26 uzoraka bagremova meda, 5 uzoraka amorfinog meda, 24 cvjetnih medova, jedan uzorak meda drače, 2 medljikovca, 4 lipina meda i 20 kestenovih medova.
- Bagremov med je gust, izrazito svijetao, gotovo proziran, ugodnog mirisa i blagog okusa koji podsjeća na okus soka od bagrema. Ubraja se u najcjenjenije vrste meda. Jake i obilne bagremove paše za pčele nalaze se gotovo u svim kopnenim krajevima Hrvatske, u kojima je bagrem nekad sađen ili se proširio prirodnim putem kao vrlo prilagodljiva biljka. Pomaže kod nesanice, umiruje previše nadraženi živčani sustav i otklanja posljedice nagomilanog stresa.
- Amorfin med je karakteristično crvenkast, blagog mirisa i okusa. Crvenkasta boja upućuje na bogatstvo mineralnih sastojaka u medu. Zbog specifičnog sastava cijenjen je u prehrani. Područje amorfe jest duž rijeka Save i Odre te između Novske i Okučana, Jasenovca i Stare Gradiške. Djeluje opuštajuće i umirujuće nakon svakog napornog dana.
- Cvjetni med je med od nektara raznovrsnog livadnog i voćnog cvijeća, a može biti od svijetle do tamne boje. Blag je pa se više preporučuje djeci, starijim osobama i srčanim bolesnicima.
- Dračin med (drača – Paliurus spinac hristi Mill.) je žut, bez mirisa, slatka, malo opora okusa. Brzo kristalizira u krupne kristale. Kod nas je specifičan za područje Dalmacije na kojem ta biljka i raste.
- Lipov med je bistar, gotovo proziran, ugodnog mirisa i vrlo blagog okusa. Konzumiranje lipovog meda donosi olakšanje kod prehlada, upala dišnih i probavnih organa te nekih bubrežnih oboljenja, a ne smije se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih žila, što isto tako vrijedi i za čaj od lipe.
- Med medljikovac nastaje sakupljanjem soka lisnih uši i za razliku od drugih vrsti ne nastaje od peludi i nektara. Dobio je ime prema medljiki ili medenoj rosi – slatki sok, koji se javlja u povoljnim vremenskim uvjetima na crnogoričnom (jela, smreka, bor, ariš) i bjelogoričnom drveću (hrast, vrba, bukva, lipa), ali je susrećemo i na poljoprivrednim kulturama, ukrasnom bilju i raznim vrstama korova. Takav med tamne boje sadrži više minerala i glukoze pa kristalizira vrlo brzo. Medljika se javlja u intervalima od sedam godina koliko je potrebno da se namnoži dovoljno uši za veće količine meda.
- Med kestena je taman, a tamna boja mu varira ovisno o podneblju i godini, prepoznatljivog mirisa i izrazito karakterističnog, pomalo gorkog okusa. Povoljno djeluje na cjelokupni probavni sustav pa se preporučuje protiv bolesti probavnih organa: želuca, dvanaesterca, žuči i jetre.
Vlasta Rubeša-Vili, rukovoditeljica Odjela
0 comments
Write a comment