Smjernice maslinarstva u dolini Neretve
Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-style-parent:""; font-size:11.0pt;"Calibri","sans-serif"; mso-fareast-"Times New Roman"; mso-bidi-"Times New Roman";}
Na početku predavanja govorilo se o stanju u poljoprivredi na području doline Neretve, s posebnim naglaskom na važnost udruživanja poljoprivrednika jer će ulaskom u EU poljoprivredni proizvođači teško moći samostalno svoje proizvode prodavati na sve
zahtjevnijem europskom tržištu. Naglašena je važnost prelaska na integriranu poljoprivrednu proizvodnju, a s vremenom i na ekološku proizvodnju. U nastavku predavanja govorilo se o svemu što je potrebno za proizvodnju maslinovog ulja visoke kvalitete.
Svoja je iskustva u proizvodnji maslinova ulja i radu u masliniku prisutnima prenio Branko Žderić, koji trenutno obrađuje dva hektara maslinika (u nasadu je posađeno više od 40 različitih sorti), i to u polju, što nije uobičajeno. On je vlasnik mnogih priznanja za svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje.
Na kraju savjetovanja degustirani su uzorci maslinova ulja, koje su neretvanski maslinari donijeli na kušanje.
Ljiljana Mustapić, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik za integriranu i ekološku proizvodnju