Osnovna gljivična oboljenja i štetočine u vinogradarstvu te mogućnosti njihova suzbijanja ekološkim preparatima
Normal 0 21 false false false HR X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-style-parent:""; font-size:11.0pt;"Calibri","sans-serif"; mso-fareast-"Times New Roman"; mso-bidi-"Times New Roman";} Glavni predavač bio je dr. Uwe Hofmann koji je na zanimljiv način prolazio kroz program. Na predavanju su bili predstavnici ekoloških udruga i vinarija, koja se bave ekološkim vinogradarstvom s područja cijele Hrvatske, predstavnici MPRRR-a te svi ostali zainteresirani za takav način proizvodnje i zaštite.
Dr. Uwe Hofmann posjeduje višegodišnje iskustvo savjetnika u svim područjima ekološkog i integriranog vinogradarstva i kao glavni predstavnik ECO-Consulta djeluje na području Njemačke, Austrije, Češke, Novog Zelanda, Italije i Hrvatske. Radi i kao koordinator političkih procesa usklađivanja propisa EU za ekološko vinogradarstvo.
Program se sastojao od četiri dijela. U prvom dijelu govorilo se o tipovima tla s osnovnim karakteristikama, o proizvodnji humusa te vrstama usjeva. Drugi se dio sastojao od upoznavanja s osnovama ekološkog vinogradarstva, nakon čega je uslijedilo predavanje o osnovama biološke zaštite s težištem na gljivičnim oboljenjima te odgovarajućim proizvodima za njihovo suzbijanje. Predavanje je završilo s temom štetnika u vinogradarstvu i predatora.
Pitanja je bilo mnogo, dr. Hofmann je strpljivo odgovarao pa smo imali mogućnosti saznati još dosta zanimljivih praktičnih primjera. Na kraju ovakvih druženja veseli nas činjenica da je interes za ekološkom proizvodnjom sve veći i da će u budućnosti biti sve više površina s takvim oblikom proizvodnje.
Područni odjel HPK-a Krapinsko-zagorske županije
Sandra Majsec, dipl. ing. agr.,
stručna savjetnica