Održana druga manifestacija Maslinova ulja hrvatskog juga
Organizator događaja bila je Zajednica maslinara i uljara Dubrovačko-neretvanske županije uz pomoć suorganizatora Zavoda za maslinarstvo i južne kulture Dubrovnik te Konavoske udruge maslinara i PZ Maslinarstvo Konavle, ujedno domaćina manifestacije. Uz želju da bude pokretačka snaga razvoja maslinarstva na jugu Hrvatske, manifestacija je osmišljena kao edukacija maslinara i potrošača s jedne i prezentacija biranih maslinovih ulja s druge strane.
Program je započeo u jutarnjim satima u franjevačkom samostanu Sv. Vlaha, gdje je panel grupa za senzorsko ocjenjivanje maslinova ulja iz Dubrovačko-neretvanske županije odradila zadaću kušanja ulja kako bi od 33 pristigla uzorka iz cijele županije ocijenila one najbolje. Zaista, gotovo svi najpriznatiji maslinari koji već godinama sudjeluju na respektabilnim maslinarskim i uljarskim izložbama, te na njima osvajaju brojne medalje, odazvali su se na poziv za izbor najboljeg maslinovog ulja hrvatskog juga. Iz tog je razloga panel uistinu imao zahtjevan zadatak.
Program je zatim nastavljen u ranim popodnevnim satima obilaskom maslinika Vlatka Caputa u Dubravci te Cvijeta Memeda u Vodovađi. U opuštenoj atmosferi zainteresirani su mogli uživati u čarima maslinika uređenih u maniri dobrog gospodara, ali istodobno i raspraviti o stručnim elementima o dobro izvedenim agrotehničkim radnjama u maslinicima. Obilaskom maslinika završen je terenski dio manifestacije.
Kasnopopodnevni i večernji dio druženja odvijao se u klaustru već spomenutog samostana s pripadnom dvoranom za predavanja. U navedenom prostoru održano je otvaranje manifestacije te stručna predavanja agronoma Antuna Kotlara iz Hrvatske poljoprivredne komore i Sande Desnice iz Hrvatskog zavoda za maslinarstvo i južne kulture. Stručni dio programa završen je uz degustaciju maslinova ulja koju je vodila Sandra Petričević, dipl. ing. kem., s međunarodnom licencom za kušanje maslinovih ulja.
Svakako najiščekivaniji trenutak za maslinare bila je dodjela priznanja za njihova ulja. Dodijeljene su 4 nagrade, od čega 3 medalje, i to Mihu Benderu za ulje piculje s otoka Šipana, te poznatim orebićkim maslinarima Nelki Sardelić i Marku Gregu, dok je pehar za šampion ovogodišnje manifestacije pripao maslinaru Tonćiju Moretiću iz Gromače za ulje od sorte Buhara (Murgulja).
Visok postotak najviše kategorije maslinovih ulja, velik broj sortnih ulja (oblica, dubrovačka bjelica, crnica, lastovka, piculja, buhara) potvrđuje bogatstvo kojim hrvatski jug raspolaže, što je temelj razmišljanjima kako se samo s kvalitetom, ali i udruživanjem može napredovati i biti konkurentan na izbirljivu tržištu. Time je ova manifestacija ispunila svoju zadaću i kandidaturu da postane jedna lijepa maslinarska tradicija na krajnjem jugu Lijepe naše.
Na koncu je uslijedila izložba pakovina maslinova ulja iz Dubrovačko-neretvanske županije te njihovo kušanje uz večeru i glazbu u prelijepom klaustru franjevačkog samostana.
Područni odjel Dubrovačko-neretvanska županija
Marijo Car, dipl. ing. agr.,
viši stručni savjetnik