Studijsko putovanje Odbora za preradu Hrvatske poljoprivredne komore

Cilj tog studijskog putovanja bio je saznati kako naši najbliži susjedi, koji su članovi EU, zakonski reguliraju i u praksi provode preradu seljačkih proizvoda na svojim gospodarstvima, a u svrhu sastavljanja prijedloga Pravilnika o dopunskoj djelatnosti u RH, koji bi uvelike olakšao i pojednostavnio sadašnju zakonsku regulativu koja se odnosi na tu granu poljoprivrede.

SLOVENIJA_SIR.jpg

Naime, u Sloveniji Zakon o poljoprivredi, Uredba vlade i Pravilnik određuju što je dopunska djelatnost i koji su uvjeti. Uz veličinu gospodarstva i količinu godišnje proizvodnje, odnosno prerade, određuje da je opseg dopunske djelatnosti ograničen i dohotkom iz dopunske djelatnosti po punoljetnom članu gospodarstva, koji ne smije prelaziti 1,5 prosječne plaće zaposlenog u RS u prošloj godini ili 3 prosječne plaće na područjima uvrštenima u područja ograničenog gospodarenja.
Jasnije rečeno, osnovna djelatnost je recimo uzgoj krava, a dodatna prerada mlijeka. Kao i npr. osnovna djelatnost voćarstvo, a registrirana dodatna djelatnost na domaćinstvu prerada voća u sok, ocat, vino ili sušenje voća. Tako se pojavio jedan novi oblik registriranja OPG-a a da nije obrt ili poduzeće, koji omogućava dohodovnu proizvodnju na domaćinstvu. Takva domaćinstva registriraju dodatnu djelatnost te se registriraju u poreznoj upravi i oporezuju se prema Zakonu o porezu na dohodak.

 

 Područni odjel HPK Krapinsko-zagorske županije
Georg Gal  dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik