Plan poribljavanja ribnjaka za sportski ribolov
Za donošenje godišnjeg plana poribljavanja vlasnik treba kontinuirano pratiti stanje u ribnjaku.
Potrebno je voditi evidenciju o:
- kvaliteti vode,
- vrsti i veličini riba koje se izlovljavaju,
- pojavi bolesti i eventualnim uginućima.
Na osnovi procjene ribolovne vode i njenih mogućnosti odabiru se glavne i dopunske vrste za poribljavanje.
Kao glavna ciprinidna vrsta odabire se šaran (Cyprinus carpio), a od predatornih vrsta smuđ (Stizostedion lucioperca) i štuka (Esox lucius). Od dopunskih vrsta preferiraju se biljojedne ribe bijeli amur (Ctenopharingodon idella) te bijeli tolstolobik (Hypophthalmicthys molitrix) i sivi tolstolobik (Aristichthis nobilis) koji su prirodni melioratori. Kao hrana grabežljivim vrstama riba služe manje zanimljive vrste kao što su babuška, bodorka, uklija i druga bijela riba.
Za određivanje količine ribe za poribljavanje možemo se služiti prosječnim podacima za poribljavanje za takvu vrstu vode (Adamek Z.,1995.)
VRSTE RIBA |
kg/ha |
Šaran |
297,0 |
Linjak |
63,7 |
Štuka |
84,3 |
Smuđ |
105,4 |
Količina biljojednih vrsta je 10 – 15% u odnosu na šarana, a količina bijele ribe mora zadovoljiti hranidbene potrebe predatornih vrsta.
Budući da na ribnjaku nije predviđena prihrana (izuzevši hranu koja služi za primamljivanje i mamce) i s obzirom na namjenu, a to je isključivo sportski ribolov, moguće je izvršiti i gušći nasad ribe. To se preporuča samo kada to dozvoljavaju fizikalno – kemijski parametri vode i kada je intenzitet izlova veći.
Uzimajući u obzir tržište slatkovodne ribe ponuda je veća u proljeće i jesen, a tada su i cijene povoljnije (pratiti tržište ribe – TISUP).
Prvo poribljavanje treba obaviti u proljeće prije nastupa lovostaja u otvorenim vodotocima za određene vrste. Drugo poribljavanje obavlja se u jesen, no poribljavanje se može obaviti i više puta godišnje kako bi se povećala atraktivnost ribolovne vode.
Kod samog poribljavanja potrebno je obratiti pozornost na izjednačavanje temperature vode u transportnim bazenima i temperature vode u ribnjaku kako bi se izbjegao stres i naknadna uginuća. Riba se iz bazena najčešće ispušta putem lijevaka. Na taj način često dolazi do mehaničkog oštećenja i ozljeđivanja. Riba ne smije padati na obalu ili u plićak, već u vodu minimalne dubine 1m. Ako to dozvoljava količina ribe najoptimalnije bi bilo prenošenje do vode u kantama (kiblama).
Svaku pošiljku ribe treba pratiti Svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja. Ribu za poribljavanje treba nabavljati isključivo sa ribnjaka koji redovito prate zdravstveno stanje (prema naređenim mjerama iz Zakona o veterinarstvu) kako bi se izbjeglo prenošenje bolesti i moguća uginuća.
0 comments
Write a comment