
Edukacija od malih nogu: Kako i gdje nastaje sir?
Mljekara „Megalis“ 15 se godina bavi otkupom i preradom mlijeka. Dnevno može preraditi do 10.000 litara mlijeka, primarna proizvodnja je proizvodnja svježega sira, a nedavno su počeli proizvoditi i polutvrdi sir i maslac, te imaju prodaju svježega mlijeka u svome pogonu. Kroz tehnološke faze proizvodnje provela nas je Marina Novačić, tehnolog; te djeci na razumljiva način ispričala kako od mlijeka nastaje sir. Po obilasku sirane djeca i njihove tete mogli su kušati proizvode mljekare „Megalis“.
S posjetom farme završili smo naš „mliječni put“, na kojem su djeca dobila odgovore na svoja pitanja, upoznala su s načinom proizvodnje mlijeka, kao i proizvodnje sira.
Mišljenja sam da ovakvim načinom edukacije djece već od malih nogu razvijamo senzibilitet prema kvalitetnoj proizvodnji hrane što bi trebalo imati za cilj njihovu zdravu i kvalitetnu prehranu, a u konačnici osvješćivanje potrebe za zdravom proizvodnjom hrane kao i nužnost suradničkog povezivanja lokalnih gospodarstvenika i odgojno-obrazovnih ustanova na dobrobit mladih generacija.