Održana 1. Izložba sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem – Knin 2012.
Na izložbi se mogao kušati i kozji sir iz mjeha s farme „ Muša“ Široki Brijeg (BiH). Predavanja koja su održana u okviru Okruglog stola su svojim temama obuhvatila povijest , sadašnjost i budućnost proizvodnje sira iz mišine. Predstavljeni su rezultati istraživanja koja su se u okviru projekta MZOŠ-a “ Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite“ provodila na ovom siru.
Nakon što su predočeni zakonski okviri vezani za zaštitu sira oznakom izvornosti, te problematika koja se pojavljuje u praksi tijekom provedbe postupka zaštite drugih prehrambenih proizvoda, razvila se konstruktivna rasprava u kojoj su sudjelovali proizvođači i stručnjaci. Zaključak ovoga skupa je da unatoč preprekama koje se sa sigurnošću mogu već unaprijed, iz iskustva drugih predvidjeti, sir iz mišine ima potencijal i vrijedan je truda kako bi se zaštitio Oznakom izvornosti (OI).
Do sada je zalaganjem stručnjaka s Agronomskog fakulteta iz Zagreba, Veleučilišta „Marko Marulić“ Knin, Poljoprivredne savjetodavne službe i proizvođača iz Udruge „ Mišinac“, a kroz istraživanja ovoga sira, napravljen dobar temelj za ostale aktivnosti koje će se pokretati u tom pravcu. Manifestacija sira iz mišine je privukla neočekivani interes svih struktura što ukazuje na opravdanost njezine organizacije i narednih godina. Organizatori ovim putem izražavaju veliku zahvalnost svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspjehu 1. Izložbe sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem – Knin 2012., te najavljuju idući susret u rujnu 2013. godine.
Dubravka Kaić, dipl. ing. agr.,
viša stručna savjetnica za stočarstvo
0 comments
Write a comment