Učenici Prve osnovne škole Ogulin posjetili OPG-a u Josipdolu
Obilazak je započeo posjetom OPG-a Jose Bertovića koji se bavi proizvodnjom meda i ostalih pčelinjih proizvoda. Učenici su se najprije uputili u pčelinjak sa stotinjak košnica. Gosp. Bertović objasnio im je kako pčele proizvode med i spremaju ga u sače, te im pokazao kako izgleda unutrašnjost košnice. Nakon teoretskog djela učenici su i sami iskušali kako se iz sača izdvaja med. Pomogli su gosp. Bertoviću složiti okvire u vrcaljku i okušali se u vrcanju meda. Također su vidjeli i neki odjenuli odjeću pčelara. Pomalo izmorene učenike razveselio je stol u dvorištu prepun slatkiša i različitih proizvoda od meda koje je za njih pripremila gospođa Bertović.
OPG Bertović
Siti i zadovoljni uputili su se oko jedan kilometar pješice do OPG-a Miščević. OPG Miščević bavi se proizvodnjom različitih vrsta sireva i posjeduje vlastitu mini siranu, a smješteno je na Cesti sira Karlovačke županije. Gosp. Milan Miščević pokazao je učenicima laktofriz gdje se čuva mlijeko, prostorije u kojima se proizvodi sir, te prostoriju u kojoj se čuva sir do pakiranja. Obilazak ovog OPG-a završio je u prodavaonici sira gdje ovo gospodarstvo nudi različite vrste sireva na prodaju.
OPG Miščević
Nedaleko od sirane Miščević smješteno je OPG Matije Belavića. Ovo gospodarstvo posjeduje nasad kupine površine 0,7 hektara i upisano je u upisnik ekoloških proizvođača. Iako je berba kupina već na izmaku i većina plodova je pobrana učenici su veselo trčali po nasadu i tražili slatke plodove. Vlasnik ih je počastio sokom od kupina i ispričao im kako se on proizvodi kao i ostali proizvodi koje ovo gospodarstvo proizvodi: pekmeze, likere i vino od kupina. Obišli su i prostoriju u kojoj se čuva vino.
OPG Belavić
Sretni i zadovoljni svime što su saznali i vidjeli učenici su se vratili u centar Josipdola, poigrali se u parku ispred Osnovne škole Josipdol, te vlakom vratili u Ogulin. Ovom terenskom nastavom i oni su obilježili Moj zdravi dan i Europski tjedan kretanja.
dr. sc. Mirna Ceranić – Sertić
viša stručna savjetnica
0 comments
Write a comment