Podjela certifikata za Vodič dober higijenske prakse za registrirane proizvođače svježeg sira i vrhnja u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Iako su tečaj pohodili mnogi proizvođači mlijeka koji su željeli postati sirari Bjelovarsko-bilogorska županija je financirala tečaj samo registriranim proizvođačima svežeg sira i vrhnja.

certifikati_24_12.jpg

Mali sirari koji imaju odobrene objekte su taj tečaj završili još prije nekoliko godina. Osnova tečaja je proizvodnja što kvalitetnije mlijeka jer se jedino iz kvalitenog mlijeka može kvalitetan proizvod. Također su upoznati sa svim zakonskim propisima koji su vezani uz sirarstvo. Najinteresantniji dio svih predavanja su predavanja profesora Samira Kalita vezanih uz samu proizvodnju sira, greške kod proizvodnje i sama higijena proizvodnje, uz sve opasnosti koje mogu izazvati štetne  i nepoželjne bakterije. Iako su mnogi prošli školovanje za zanimanje mljekar – sirar bilo je veliko zanimanje za tečaj, jer u sirarstvu nikad dosta znanja i stručnih informacija.

Suradnjom Saveza malih sirara SIR CRO i Bjelovarsko-bilogorske županije omogućili smo prvi u Hrvatskoj ovakav tečaj za proizvođače svježeg sira i vrhnja. Registrirani proizvođači svježeg sira i vrhnja će morati kao i svi proizvođači hrane poštovati sljedivost, temperaturni režim i hladni lanac. Većina proizvođača svježeg sira i vrhnja  još uvijek se ne osjećaju dovoljno snažni za ozbiljnije pothvate i plaše se investirati u finalni proizvod s kojim će konkurirati u nemilosrdnoj tržišnoj utrci. Problem ovih prostora u sjevernoj i istočnoj Hrvatskoj u sirarstvu je da je sir kao finalni proizvod viška poljoprivrednih proizvoda tj mlijeka, ali postoji problem sa plasmanom. Većina odobrenih sirana pod posebnim uvjetima ima tržište u Zagrebu ili južno od njega. Mnogi mljekari koji prerađuju višak mlijeka nisu u mogućnosti putovati da bi plasirali svoje proizvode, a prodaja sira na tržnicama u malim gradovima je sve manja.

 

Darija Marković, dipl. ing. agr.
 poljoprivredni i savjetnik