Dodijeljena priznanja najboljim proizvođačima sira i meda u Zagrebačkoj županiji
Ocjenjivanje sira
Organizator 8. ocjenjivanja i izložbe sira Zagrebačke županije bila je Udruga malih sirara Zagrebačke županije „SIREK“, suorganizator Poljoprivredna savjetodavna služba, domaćin Grad Dugo Selo, a pokrovitelj župan Zagrebačke županije. Gosti na ocjenjivanju i izložbi bili su članovi Udruge malih sirara Grada Zagreba „ZG SIREK“.
8. ocjenjivanje sireva Zagrebačke županije održano je 22. listopada 2013. godine u Jazbini na pokušalištu Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu od strane sljedećih članova stručnog povjerenstva:
-
Prof. dr. sc. Jasmina Havranek, AZVO, predsjednica
-
Prof. dr. sc. Neven Antunac, AF, član
-
Prof. dr. sc. Dubravka Samardžija, AF, član
-
Prof. dr. sc. Bogdan Perko, Biotehnološka fakulteta Ljubljana, član
-
Prof. dr. sc. Samir Kalit, AF, član
-
Dr. sc. Nataša Mikulec, AF,član
-
Anđelka Pejaković, dipl. ing., PSS, pridruženi član
-
Ružica Gagić, dipl. ing., AF, koordinator
-
Darija Bendelja Ljoljić, dipl.ing., AF, pomoćnik
Ove godine je ocijenjeno 27 sireva, 2 jogurta i 1 kiselo vrhnje. 11 sireva je bilo u kategoriji svježih sireva s jednom skutom, 1 tvrdi sir, 1 polutvrdi sir, 2 sira u tipu škripavca i 12 kuhanih sireva sa i bez dodataka od čega je 1 bio dimljeni sir. Dodijeljena su 24 odličja (15 zlatnih, 5 srebrnih i 4 brončana) te 6 priznanja.
Stručno povjerenstvo za ocjenjivanje sireva je prema članku 23. Pravilnika za ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda proglasilo dva šampiona i to jedan u kategoriji polutvrdih sireva, a drugi u kategoriji kuhanih sireva dok u kategoriji svježih sireva ove godine nije proglašen šampion.
Šampion kvalitete 8. izložbe sireva u kategoriji tvrdih i polutvrdih sireva je polutvrdi sir s tartufima proizvođača Nikole Šestaka iz Plešivice.
Polutvrdi sir s tartufima (foto: A. Pejaković)
Šampion kvalitete 8. izložbe sireva u kategoriji kuhanih sireva je kuhani sir s mediteranskim biljem proizvođača Štefice Lončar iz Bedenice.
Kuhani sir s mediteranskim biljem (foto: A. Pejaković)
Ocjenjivanje meda
Organizator 9. ocjenjivanja meda i 4. festivala meda Zagrebačke županije je bio Upravno odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo i Pčelarska udruga „Maslačak“ iz Dugog Sela.
Senzoričko ocjenjivanje meda održano je 22. listopada u prostorijama Velike kleti obitelji Bunčić u Dugom Selu od strane slijedeće ocjenjivačke komisije:
-
Prof. dr. sc. Nikola Kezić, AF, predsjednik komisije
-
Dr. sc. Dragan Bubalo, AF, dopredsjednik i koordinator
-
Gordana Duvnjak, dipl. ing., HPA, član
-
Manuel Čičko, dipl. ing., PSS, član
-
Anđelka Pejaković, dipl. ing., PSS, član
-
Zvjezdana Šišak, dr. vet. med., Državni Inspektorat, član
-
Vesna Krišto, dipl. ing., HGK, član
-
Vera Volarić, dipl. ing., HMU, član
-
Gordana Hegić, dipl. ing., BIORAD, Zagreb, član
-
Josip Tučkorić, Udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, član
-
Juraj Kukas, Pčelarska udruga „Maslačak“, Dugo Selo, član
-
Darko Vancaš, Pčelarska udruga „Lipa“, Jastrebarsko, član
Senzoričko ocjenjivanje meda (Foto: M. Bukovec)
Prije senzoričkog ocjenjivanja svi medovi su prošli peludnu analizu na Zavodu za ribarstvo, pčelarstvo i specijalnu zoologiju Agronomskog fakulteta sukladno Pravilniku o kakvoći uniflornog meda (NN 122/09). Analizu je prošlo i senzorički je ocijenjeno 96 uzoraka meda, a svi uzorci su bili raspoređeni u 8 vrsta meda (bagrem – 30 uzoraka, medljikovac – 7 uzoraka , cvjetni – 38 uzoraka, kesten – 12 uzoraka, lipa – 3 uzorka, livada – 2 uzorka, amorfa – 3 uzorka i metvica –1 uzorak).
Uzorci meda (foto: A. Pejaković)
Od ukupno 96 uzoraka meda 23 uzorka su osvojila zlatno, 55 uzoraka srebrno i 18 uzoraka brončano odličje.
Šampion 11. ocjenjivanja meda Zagrebačke županije je med od kestena proizvođača Ivice Kompesa člana Pčelarske udruge „Turopolje“ iz Velike Gorice.
Svi sirari i pčelari su primali čestitke za osvojena odličja i priznanja od svih prisutnih i ovim putem im još jednom čestitamo!
Župan Zagrebačke županije mr. sc. Stjepan Kožić je uručivši nagrađenima odličja i priznanja istaknuo slijedeće: Vaši su proizvodi među najboljima u Hrvatskoj! Vjerujem da je u njihovom razvoju pripomogla i Zagrebačka županija. I dalje ćemo vam pomagati, posebno kod uvođenja novih tehnologija kako bi dodatno unaprijedili kvalitetu i opstali na zahtjevnom europskom tržištu.
Više detalja o ocjenjivanju i izložbi sira te o zakonskoj regulativi oko mogućnosti proizvodnje i prodaje te označavanja mliječnih proizvoda kao i o dopunskim djelatnostima možete pronaći u katalogu.
Katalog 8. izložbe sira Zagrebačke županije s ocjenjivanjem
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik
0 comments
Write a comment