Izuzimanje silaže
Pravilno izuzimanje silaže važno je zbog izbjegavanja naknadnog kvarenja osobito u toplom djelu godine. Naime, nepravilnim izuzimanjem u silažnu masu ulazi zrak koji potiče neželjeni razvoj plijesni a time i proizvodnju mikotoksina. Tjednim izuzimanjem oko 2 m dužine silosa ovaj se problem može izbjeći ili svesti na minimum.
Silažu uvijek treba izuzimati odozgo prema dolje
Da bi se naknadna nepoželjna fermentacija minimizirala, dnevno je potrebno izuzeti oko 30 cm mase u dubinu silosa
Za izuzimanje je najbolje koristiti izuzimače silaže
Rezovi prilikom izuzimanja moraju biti što oštriji, bez suvišnog nadizanja mase, kako bi se spriječio ulazak zraka i naknadno kvarenje
Ovakvo siliranje i izuzimanje silaže nosi velike gubitke u količini i kvaliteti
Pokvarenu silažu ili sjenažu ne treba nuditi stoci jer je izvor opasnih mikotoksina a životinje ju ne žele konzumirati. Istu treba udaljiti od silosa kako se kvarenje ne bi širilo na ostalu masu u silosu.
Video pogledajte ovdje.