Radionica proizvodnje mednog vina i mednog octa
Voditelj radionice prof. Ivo Jelečević j vrlo je iscrpno i detaljno sudionicima objašnjavao važnost svakog koraka proizvodnje.
Prvi korak u proizvodnji mednog vina i octa je priprema medne otopine uz dodavanje kvasca i mineralnih soli (hrane za kvasce) pri odgovarajućoj temperaturi. Potom počinje alkoholna fermentacija koja se odvija u anaerobnim uvjetima.
Po završetku fermentacije vrši se pretakanje mednog vina u čiste tankove. Medno vino je osnova za proizvodnju mednog octa. Alkohol iz mednog vina fermentira u aerobnim uvjetima u octenu kiselinu. Proces fermentacije se može potaknuti i usmjerit dodavanjem matičnog mednog octa (nefiltriran). Fermentacija traje nekoliko tjedana, nakon čega slijedi odležavanje (taloženje) i dozrijevanje sirovog octa bez prisutnosti zraka. Proces završava bistrenjem odnosno filtracijom, pasterizacijom i punjenjem u boce.
Igor Petrović, dipl. ing. agr.
stručni savjetnik
0 comments
Write a comment