Počela s radom automatska destilerija ljekovitog i aromatičnog bilja u Skradinu

Uljara Laća dobro je poznata većini maslinara skradinskog kraja, ali i šire. Prostorima uljare ovih dana šire se novi mirisi. Nije to miris komine i maslinova ulja, već miris smilja i eteričnog ulja dobivenog destilacijom.

Nova automatska destilerija kapaciteta je 4.000 litara, uključuje dva kotla od po 2.000 litara, a vlasnik ima u planu iduće godine dodati još jedan kotao.

destilerija_1.JPG

Uljara trenutno otkupljuje smilje, a ieja otvaranja destilerije nije bazirana isključivo na otkupu smilja nego i na pružanju uslužne destilacije ostalog aromatičnog i ljekovitog bilja poput lavande, kadulje, ružmarina…

destilerija_2.JPG

Otvaranje destilerije stvara nove mogućnosti sadnje i plantažnog uzgoja aromatičnog bilja.

U uredu Savjetodavne službe učestali su upiti vezani za uzgoj lavande, smilja, ružmarina, posebno kada je interes za sadnju maslina opao. Najčešća pitanja potencijalnih proizvođača i skupljača ljekovitog i aromatičnog bilja su: „Gdje destilirati uzgojeno bilje?" i "Treba li raditi priručnu destileriju?" U odgovorima na ova pitanja javlja se potreba za dodatnim prostorom, vremenom i materijalnim izdacima da bi se napravila legalna destilerija koja bi radila uslužnu destilaciju.

Otvaranjem te destilerije pružaju se nove mogućnosti dodatnih djelatnosti na OPG-u i ideje o stvaranju novih proizvoda, koji će se ponuditi turistima te na taj način ostvariti dodatni prihod.

Gordana Kožarić-Silov, dipl. ing.
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis