3. Izložba sira iz mišine s međunarodnim sudjelovanjem Knin 2014.
Na izložbi će biti predstavljeni proizvođači sira iz mišine koji je specifični autohtoni proizvod Dalmatinske zagore s velikim potencijalom plasmana na domaćem i stranom tržištu.
Događanje će okupiti relevantne znanstvenike s ovog područja te proizvođače sira iz mišine iz Hrvatske i susjedne Bosne i Hercegovine. Programom stručnih predavanja obuhvaćene su aktualne teme iz područja proizvodnje sira. Gosti ovogodišnjeg događanja su profesori sa Sveučilišta Ondokuz Mayis iz Turske, koji će predstaviti tradicionalni turski Tulum sir koji također zrije u životinjskoj koži.
Cilj ovogodišnjeg dana sira iz mišine je upoznati proizvođače s mogućnostima trženja ovog tradicionalnog proizvoda, izmjena dobre prakse i iskustava drugih država koje proizvode ovu vrstu sira, te upoznati proizvođače s izvorima financiranja za nove projekte vezane za povećanje proizvodnih kapaciteta kao i razvoj novih proizvoda u suradnji sa znanstvenim institucijama.
U sklopu ove manifestacije, Veleučilište „Marko Marulić“ uz organizira otvoreni dan Veleučilišta na kojem će predstaviti suradnju s proizvođačima sira iz mišine na okruglom stolu s međunarodnim sudjelovanjem čija tema je:
„Sir iz mišine-suradnja znanosti i proizvodnje u očuvanju i trženju autohtonog proizvoda“
Cilj okruglog stola iz područja biotehnologijskih znanosti je približiti znanstvena dostignuća i iskustva ostvarena u suradnji s malim i srednjim poduzetnicima.
Radujemo se Vašem dolasku!
Organizatori
PROGRAM
VRIJEME |
DOGAĐANJE |
GOVORNICI |
10:00 |
Pozdravni govor |
Izv.prof.dr.sc. Mirko Gugić, Dekan |
Prezentacije |
||
10:10 |
Transfer tehnologije- iskustva Veleučilišta „Marko Marulić“ u Kninu |
dr.sc. Zvonimir Marijanović, v.predavač |
10:30 |
Kako znanje i znanost mogu pomoći da ne izumru rijetki tradicionalni sirevi |
Izv.prof.dr.sc. Samir Kalit, |
10:45 |
Prednosti primjene autohtonih funkcionalnih starter kultura u proizvodnji tradicionalne fermentirane hrane |
izv. prof. dr. sc. Jadranka Frece, |
11:15 |
Degustacija sira i pauza za kavu |
|
11:45 |
Plasman tradicionalnih proizvoda kroz širenje turističke ponude |
doc.dr.sc. Marko Hell, |
12:00 |
Proizvodnja i trženje tradicionalnog Tulum sira u Turskoj |
prof. dr. Fehmi Yazici |
12:20 |
Mogućnost financiranja malih i srednjih poduzetnika kroz programe HBOR-a |
doc.dr.sc. Mira Krneta, |
12:40 |
Problemi malih sirara u proizvodnji i trženju sira iz mišine |
Proizvođači sira iz mišine iz Udruge „ Mišinac“ |
13:00 |
Okrugli stol |
Svi predavači i proizvođači |
13:20 |
Zaključak okruglog stola |
|
13:45 |
Ručak |
|
viša stručna savjetnica