1. Festival češnjaka Zadarske županije

Bogati program je sadržavao izložbeno-prodajni dio, promotivnu prodaju češnjaka, te radionicu pletenja vijenaca češnjaka – rešti i izrade girlandi od luka i cvijeća u kojoj je sudjelovala učenička zadruga „Vridne ruke“ Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra. Brojni posjetitelji, od djece iz vrtića do srednjoškolaca, domaćih i stranih gostiju uveličali su i opravdali ovu hvale vrijednu manifestaciju čiji cilj je promocija i unapređenje domaće proizvodnje češnjaka. Birala se je najljepša rešta i najljepši štand, a održan je i stručni skup. Za svakoga je bilo po nešto, a Benkovac – to srce Ravnih kotara mirisao je češnjakom.
Pobjednici 1. Festivala češnjaka u izradi naj rešte i naj štanda su Danijel Baković iz Banjevaca koji je, prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog suda izradio najljepšu reštu te Milka Strenja, također iz Banjevaca koja je imala najljepši štand.

cesnjak1_119.jpg 
Slika 1.  Milka Strenja i Danijel Baković dobitnici nagrada za najljepšu reštu i najljepši štand

Radionicu pletenja rešti prenio je HRT-ov novinar Ante Kolanović u emisiji Hrvatska uživo, a vodile su je poljoprivrednice Dara Mitrović i Jasmina Graovac.

 cesnjak2_119.jpg
Slika 2. Radionicu pletenja rešti prenosila je Hrvatska uživo

Najveću reštu izradila je Udruga proizvođača češnjaka Rešta i nju su ponosno po šetnici ponijeli brojni sudionici.

cesnjak3_119.jpg 
Slika 3. Najveću reštu izradila je Udruga proizvođača češnjaka „Rešta“

Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji trogodišnji je projekt Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije koji je pokrenut početkom 2012. godine, a provodi ga Agronomski fakultet iz Zagreba u suradnji s Savjetodavnom službom i Udrugom „Rešta“ koja okuplja proizvođače češnjaka u Zadarskoj županiji. Voditelj projekta je prof. dr. Josip Borošić sa Zavoda za povrćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Svrha ovog istraživačkog projekta je unaprijediti proizvodnju češnjaka na području Zadarske županije, istodobno potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala metodom kulture tkiva, kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka, kako bi se potaknula i potrošnja domaćeg češnjaka u našoj zemlji.
Kao jedan od bitnih problema u pripremi istraživanja pokazao se nedostatak kvalitetnog sadnog materijala i neodgovarajuće skladištenje. Obzirom da je proizvodnja češnjaka nekada zauzimala značajno mjesto u gospodarstvu Zadarske županije, zaključeno je da treba sačuvati taj vrijedan genetski materijal kao dio prirodne baštine.
Gospodarsku vrijednost tradicionalnih sorti povrća  moguće je povećati jedino sustavnom brigom o njihovom očuvanju, popularizacijom uzgoja i promocijom njihovih gastronomskih i prehrambenih vrijednosti.
Ovaj projekt  ima za cilj očuvati hrvatske autohtone sorte češnjaka od izumiranja na regionalnoj i nacionalnoj razini te od nestajanja iz široke proizvodnje kao i podrške lokalnoj proizvodnji hrane.
Kroz tri godine pažljivo strukturiranog programa, koristila se kombinacija različitih aktivnosti: terenskog sakupljanja češnjaka, stavljanje u „in vitro“ (kultura tkiva), multiplikacija sadnica na hranjivim podlogama i njihova aklimatizacija u „in vivo“ uvjetima, sadnja na pokusnim poljima, organizacija edukativnih predavanja za poljoprivrednike, kojima će se po završetku projekta dobivene sadnice dati za daljnji uzgoj.
Savjetodavna služba – Podružnica Zadarske županije je za potrebe Projekta skupila podatke o proizvodnji češnjaka na području Zadarske županije, a svrha je bila procijeniti sadašnju proizvodnju češnjaka u Zadarskoj županiji i koristiti je kao temelj za planiranje unapređenja buduće proizvodnje.
Iznimna zainteresiranost proizvođača i posjetitelja opravdala je ovaj 1. Festival češnjaka Zadarske županije.

Gordana Dragun, dipl. ing. agr.
rukovoditeljica Podružnice

mr. sc. Ana Grgas
viša stručna savjetnica

Pripremi za ispis