Prva godina rada mljekarsko stočarske zadruge Proizvodi sela
Osnovana je u Zaprešiću 5. svibnja 2014. godine gdje joj je danas i sjedište, od strane 11 osnivača, proizvođača mlijeka iz Zagrebačke županije, Grada Zagreba i Krapinsko zagorske županije.
Misija i ciljevi zadruge
Glavna misija zadruge je dovesti u domove potrošača nedirnuto svježe mlijeko i mliječne proizvode sa zagorskih i prigorskih pašnjaka kroz direktnu prodaju putem mreže mljekomata i siromata u Gradu Zagrebu, gradovima i općinama Zagrebačke i Krapinsko zagorske Županije te susjedne Slovenije, a neki od važnijih ciljeva su promocija i zajednički marketing vezan uz domaću proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda na Hrvatskim farmama, osiguranje servisa i uzajamne pomoći mehanizacijom, briga o kvalitetnoj selekciji rasplodnog materijala, zajednička prodaja muške teladi i junadi, otkup i prodaja viškova ratarske i stočarske proizvodnje, nabavka repromaterijala, osnivanje vlastite veterinarske službe, otvaranje novih radnih mjesta, pomoć članovima u pripremi projekata i apliciranju na EU fondove, osnivanje proizvođačke organizacije, stručno osposobljavanje članova, itd.
Tradicija i razvoj
Na pojedinim farmama tradicija proizvodnje mlijeka duga je i preko 100 godina, a modernizacija i unaprjeđenje njihovih farmi intenzivno se provodi u zadnjih 15 godina. Neke su izgrađene uz pomoć Operativnog programa razvoja govedarske proizvodnje u RH, neke uz pomoć IPARD programa, a neke iz vlastitih sredstava ili uz pomoć županija.
Proizvođači mlijeka – zadrugari raspolažu sa značajnim proizvodnim potencijalom i to trenutno s 550 muznih krava koje dnevno osiguravaju proizvodnju od preko 10.000 litara prvoklasnog svježeg mlijeka koje nosi znak „Mlijeko hrvatskih farmi“. Na godišnjoj razini proizvedu preko 4.000.000 litara mlijeka.
Mreža mljekomata
Prije osnivanja zadrugari su imali postavljena dva mljekomata – jedan u Zaprešiću, a jedan u Sesvetama, a danas godinu dana kasnije postavljeno je još 6 mljekomata u Zagrebu, a u planu je do kraja ove godine postaviti još 2 u Zagrebu i po jedan u Velikoj Gorici i Zaprešiću.
Dosadašnja prodaja mlijeka kroz ove mljekomate kreće se dnevno od 300 – 400 litara, što nam govori da svakodnevno dolazi 200 do 300 kupaca na pojedino prodajno mjesto s čime su zadrugari vrlo zadovoljni.
Mljekomati su kapaciteta 600 litara mlijeka, opremljeni s 50 polica za prodaju flaša ili drugih proizvoda od mlijeka. Dobar softver i oprema za plaćanje u kovanicama, papirnatom novcu, karticama i povrat novca te samoodržavanje ispiranjem komore za točenje mlijeka omogućava jednostavno samoposluživanje kupaca svih dobnih skupina.
Ulaganja i planovi
U ovim teškim ekonomskim vremenima zadrugari su do sada investirali više od 1.000.000,00 kuna u mrežu mljekomata i siromata, a sama zadruga je uložila i planira još uložiti preko 400.000,00 kuna u servis za dopremu mlijeka na prodajna mjesta, redovno održavanje i servisiranje mljekomata i siromata čime će zaposliti 6 novih radnika i nabaviti 2 kombi vozila te u marketing prodaje mlijeka i proizvoda od mlijeka za sva prodajna mjesta.
Dio zadrugara osim izravne prodaje sirovog mlijeka jedan dio mlijeka prerađuje u svježi sir i vrhnje, a hrabriji razmišljaju i o uređenju i otvaranju minisirana.
Prije desetak dana zadrugari su posjetili slovenske kolege koji su već otišli korak dalje i svoje mlijeko osim izravne prodaje prerađuju u razne vrste sireva i fermentiranih proizvoda. Ovaj stručni posjet smo organizirali uz pomoć kolegice Majde Tumpej, izvrsne poznavateljice mljekarstva i sirarstva kojoj se zahvaljujemo za pomoć kako sada tako i svih prijašnjih godina.
Zadnjih godinu dana u Sloveniji je veliki hit proizvodnja običnog i probiotičkog jogurta, prirodnog, voćnog ili aromatiziranog. Trenutno se na njihovom tržištu nudi oko 20 vrsta voćnih dodataka ili aroma za jogurte i sirutku i kupci su ih izvrsno prihvatili.
U planu rada naše Radne grupe za sirarstvo je također poticanje prerade mlijeka u fermentirane proizvode i obogaćivanje sirutke kroz praktične radionice u minisiranama.
Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr.
viši stručni savjetnik
0 comments
Write a comment