Vijesti

Vođene degustacije sira na 3. Festivalu maslina

Sir je važna namirnica u prehrani ljudi, a danas ima i širi značaj, jer predstavlja kulturno i tradicionalno ogledalo neke zemlje. Hrvatska ima paletu sireva koji se proizvode na njenim prostorima već vjekovima, a male sirane na obiteljskim gospodarstvima sa svojom ponudom stvaraju mogućnost da se tradicionalnim proizvodima obogaćuje agroturistička ponuda cijelog područja te postaju značajni faktor ruralnog razvoja.

Kako bi se šira javnost upoznala s ovim našim blagom, jedan od smjerova kojim je krenula Radna grupa za sirarstvo Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe je i prikaz tih sireva kroz vođene degustacije sira.

Upravo 3. Festival maslina u Zagrebu je prilika da napravimo prvi korak prema cilju, a to je uvoditi kulturu konzumiranja domaćih sireva proizvedenih na farmama i u mini siranama naših OPG-a.

Najavu i cijeli program Festivala možete vidjeti ovdje.

23. – 24. veljače 2018. Zagreb, Kongresna dvorana Zagrebačkog Velesajma, Avenija Dubrovnik

Petak

23. veljače 2018.

 15:00

 Otvorenje paviljona za izlagače i posjetitelje

 17:00-18:00

 Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“

 

Subota

24. veljače 2018.

 09:30

 Otvorenje paviljona za izlagače

 11:00-12:00

 Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“

 15:30-16:30

 Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“

 

Na vođenoj degustaciji sira putem prezentacija predstavit ćemo na velikom platnu  4 vrste domaćih sireva, proizvedenih na našim OPG-ima. O svakom siru će se reći njegove osnovne karakteristike.

1. Škripavac
2. Polutvrdi sir
3. Tvrdi sir
4. Kuhani sir (dimljeni, s ljutom paprikom, s mješavinom zelenih začina)

Na sirarskim platama (po pravilima sirarskog somelierstva) posložit ćemo te sireve, a kuhani sir ćemo poslužiti u tri oblika: dimljeni, s ljutom paprikom i sa zelenim začinima.

Sudionici će kušati svaki sir, a između različitih sireva poslužit će im se neutralizatori okusa.

Posjetitelji će kušati ukupno 6 različitih sireva.

Vođene  degustacije sireva provodit će sirarski tim Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe: Višnja Krapljan, Predrag Janeš, Anđelka Pejaković, Emilija Cimerman, Ivanka Bervida i Darija Marković.

Tehničke napomene:
U jednoj vođenoj degustaciji može sudjelovati najviše 40 osoba.
Na glavnom registracijskom pultu zainteresirani će se moći predbilježiti za sudjelovanje u degustaciji.

Također se možete predbilježiti za termin naveden gore u programu putem e-maila: visnja.krapljan@savjetodavna.hr


Slika 1. Degustacija sira, posipanog lavandom i prelivenog maslinovim uljem

Dobro nam došli!

 

Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica,
Podružnica Sisačko-moslavačke županije