
Vođene degustacije sira na 3. Festivalu maslina
Kako bi se šira javnost upoznala s ovim našim blagom, jedan od smjerova kojim je krenula Radna grupa za sirarstvo Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe je i prikaz tih sireva kroz vođene degustacije sira.
Upravo 3. Festival maslina u Zagrebu je prilika da napravimo prvi korak prema cilju, a to je uvoditi kulturu konzumiranja domaćih sireva proizvedenih na farmama i u mini siranama naših OPG-a.
Najavu i cijeli program Festivala možete vidjeti ovdje.
23. – 24. veljače 2018. Zagreb, Kongresna dvorana Zagrebačkog Velesajma, Avenija Dubrovnik
Petak |
23. veljače 2018. |
15:00 |
Otvorenje paviljona za izlagače i posjetitelje |
17:00-18:00 |
Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“ |
Subota |
24. veljače 2018. |
09:30 |
Otvorenje paviljona za izlagače |
11:00-12:00 |
Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“ |
15:30-16:30 |
Vođena degustacija sireva, dvorana „Zimski vrt“ |
Na vođenoj degustaciji sira putem prezentacija predstavit ćemo na velikom platnu 4 vrste domaćih sireva, proizvedenih na našim OPG-ima. O svakom siru će se reći njegove osnovne karakteristike.
1. Škripavac
2. Polutvrdi sir
3. Tvrdi sir
4. Kuhani sir (dimljeni, s ljutom paprikom, s mješavinom zelenih začina)
Na sirarskim platama (po pravilima sirarskog somelierstva) posložit ćemo te sireve, a kuhani sir ćemo poslužiti u tri oblika: dimljeni, s ljutom paprikom i sa zelenim začinima.
Sudionici će kušati svaki sir, a između različitih sireva poslužit će im se neutralizatori okusa.
Posjetitelji će kušati ukupno 6 različitih sireva.
Vođene degustacije sireva provodit će sirarski tim Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe: Višnja Krapljan, Predrag Janeš, Anđelka Pejaković, Emilija Cimerman, Ivanka Bervida i Darija Marković.
Tehničke napomene:
U jednoj vođenoj degustaciji može sudjelovati najviše 40 osoba.
Na glavnom registracijskom pultu zainteresirani će se moći predbilježiti za sudjelovanje u degustaciji.
Također se možete predbilježiti za termin naveden gore u programu putem e-maila: visnja.krapljan@savjetodavna.hr
Slika 1. Degustacija sira, posipanog lavandom i prelivenog maslinovim uljem
Dobro nam došli!
Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., viša stručna savjetnica,
Podružnica Sisačko-moslavačke županije