Vijesti, Vinogradarstvo, Vinogradarstvo i vinarstvo 

Ocijenjena vina za prvi katalog vina autohtonih hrvatskih sorata

Ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze republike Hrvatske koje prethodi Reviji vina hrvatskih autohtonih sorata „Vina od davnina“ održano je 27. ožujka 2018. godine na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba uz pomoć suorganizatora i partnera Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 63 proizvođača  sa 121-im uzorkom  vina proizvedenih od 26 autohtonih sorata različitih godina berbe ( 2011.-2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su  i vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega:

Vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska – 48 uzoraka

Vinogradarska regija Primorska hrvatska – 83 uzoraka

Bijela vina – 86 uzoraka

Rose vina – 6 uzoraka

Crvena vina – 29 uzoraka

Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača(enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti  sukladno „Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina“.

Predsjednik ocjenjivačkih komisija:

 Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Tajnik ocjenjivačkih komisija:

Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Članovi ocjenjivačkih komisija – enolozi:

Prof . Dr. sc.  Ana Jeromel –  Agronomski fakultet Zagreb

Prof .Dr. sc. Bernard Kozina – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Ivana Puhelek – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Mirela Osrečak – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Željko Andabaka – Agronomski fakultet Zagreb

Dr. sc. Marijan Bubola – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Tomislav Plavša, dipl. ing. agr.  – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč

Mirko Batušić, dipl. ing. agr. – Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo

Ivana Rendulić, dipl. ing. agr. – Zagrebačka županija

Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. – Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju

Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr. – Eno expert d.o.o. Zagreb

Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba

Mr. sc. Vlasta Rubeša Vili – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba

Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr. – Agronomski fakultet Zagreb

Organolepitčko ocjenjivanje provedeno je prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, a sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, bodovne granice za pojedina odličja bile su:

90-100 bodova – Velika zlatna diploma

85-89 bodova – Zlatna diploma

80-84 boda – Srebrna diploma

75-79 bodova – Brončana diploma

61-74 boda – priznanje

Proglašenje šampiona će biti objavljeno u četvrtak, 5. travnja 2018. na tiskovnoj konferenciji na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina 
Agronomskog fakulteta u Zagrebu.