Ocijenjena vina za prvi katalog vina autohtonih hrvatskih sorata
Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba uz pomoć suorganizatora i partnera Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.
Na ocjenjivanje vina prijavilo se 63 proizvođača sa 121-im uzorkom vina proizvedenih od 26 autohtonih sorata različitih godina berbe ( 2011.-2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega:
Vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska – 48 uzoraka
Vinogradarska regija Primorska hrvatska – 83 uzoraka
Bijela vina – 86 uzoraka
Rose vina – 6 uzoraka
Crvena vina – 29 uzoraka
Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača(enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti sukladno „Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina“.
Predsjednik ocjenjivačkih komisija:
Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Tajnik ocjenjivačkih komisija:
Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba
Članovi ocjenjivačkih komisija – enolozi:
Prof . Dr. sc. Ana Jeromel – Agronomski fakultet Zagreb
Prof .Dr. sc. Bernard Kozina – Agronomski fakultet Zagreb
Dr. sc. Ivana Puhelek – Agronomski fakultet Zagreb
Dr. sc. Mirela Osrečak – Agronomski fakultet Zagreb
Dr. sc. Željko Andabaka – Agronomski fakultet Zagreb
Dr. sc. Marijan Bubola – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Tomislav Plavša, dipl. ing. agr. – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
Mirko Batušić, dipl. ing. agr. – Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo
Ivana Rendulić, dipl. ing. agr. – Zagrebačka županija
Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. – Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju
Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr. – Eno expert d.o.o. Zagreb
Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba
Mr. sc. Vlasta Rubeša Vili – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba
Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr. – Agronomski fakultet Zagreb
Organolepitčko ocjenjivanje provedeno je prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, a sukladno Pravilniku o ocjenjivanju vina, bodovne granice za pojedina odličja bile su:
90-100 bodova – Velika zlatna diploma
85-89 bodova – Zlatna diploma
80-84 boda – Srebrna diploma
75-79 bodova – Brončana diploma
61-74 boda – priznanje
Proglašenje šampiona će biti objavljeno u četvrtak, 5. travnja 2018. na tiskovnoj konferenciji na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina
Agronomskog fakulteta u Zagrebu.
0 comments
Write a comment