Ocijenjena vina hrvatskih autohtonih sorata uoči revije Vina od davnina

Organizator ove jedinstvene manifestacije, revije vina autohtonih hrvatskih sorata vinove loze je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba, uz Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo kao suorganizatore, te Agronomski fakultet u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, kao partnere.

Na reviji će u Laubi izlagati preko sedamdeset vinara s više od 150 etiketa vina isključivo autohtonih hrvatskih sorti koje će posjetitelji moći kušati i kupiti izravno od proizvođača, te saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Inicijativa za ovakvu hvalevrijednu promociju, ali i besplatno ocjenjivanje vina autohtonih hrvatskih sorata potekla je od stručnih savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe koji već dugi niz godina u suradnji s tisućama vinara pridonose razvoju hrvatskog vinarskog i vinogradarskog sektora. „Cilj nam je unaprijediti hrvatsku poljoprivredu kroz prepoznatljiv i jedinstveni turistički proizvod kao što su vina hrvatskih autohtonih sorata.“ – rekao je u ime organizatora ravnatelj Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Zdravko Tušek.

U sklopu revije 13. i 14. travnja u Laubi, održat će se zanimljiv program ispunjen radionicama kušanja i predavanjima. S namjerom povećanja količina i podizanja kakvoće vina autohtonih sorata ali i povećanja udjela vina autohtonih sorata na tržištu, revija će na jednom mjestu okupiti znanost, struku, nadležne institucije, vinare i potrošače kako bi se analiziralo postojeće stanje, detektirali problemi, te kontinuirano krenulo raditi na rješavanju istih.

Program Vina od Davnina

Prvo ocjenjivanje vina autohtonih sorata vinove loze Republike Hrvatske koje prethodi Reviji vina hrvatskih autohtonih sorata „Vina od davnina“ održano je 27. ožujka 2018. godine  na vinogradarsko-vinarskom pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Organizator ocjenjivanja bila je Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba uz pomoć suorganizatora i partnera Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Hrvatskog centra za poljoprivredu hranu i selo i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 63 proizvođača  sa 121 uzorkom  vina proizvedenih od 26 autohtonih sorata različitih godina berbe ( 2011.-2017. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi ali prijavljena su  i vina predikatnih berbi te pjenušava vina od čega:

  • Vinogradarska regija Zapadna kontinentalna Hrvatska – 48 uzoraka
  • Vinogradarska regija Primorska hrvatska – 83 uzoraka
     
  • Bijela vina – 86 uzoraka
  • Rose vina – 6 uzoraka
  • Crvena vina – 29 uzoraka

Vina su ocjenjivale dvije sedmeročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača(enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti  sukladno „Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina“.

 Predsjednik ocjenjivačkih komisija:

  • Marijan Čižmešija, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Tajnik ocjenjivačkih komisija:

  • Nataša Puhelek Puština, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba

Članovi ocjenjivačkih komisija – enolozi:

  • Prof . dr. sc.  Ana Jeromel –  Agronomski fakultet Zagreb
  • Prof .dr. sc. Bernard Kozina – Agronomski fakultet Zagreb
  • Doc. dr. sc. Željko Andabaka – Agronomski fakultet Zagreb
  • Dr. sc. Ivana Puhelek – Agronomski fakultet Zagreb
  • Dr. sc. Mirela Osrečak – Agronomski fakultet Zagreb
  • Dr. sc. Marijan Bubola – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
  • Tomislav Plavša, dipl. ing. agr.  – Institut za poljoprivredu i turizam Poreč
  • Mirko Batušić, dipl. ing. agr. – Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo
  • Ivana Rendulić, dipl. ing. agr. – Zagrebačka županija
  • Tomislav Pavlešić, dipl. ing. agr. – Sveučilište u Rijeci, Odjel za biotehnologiju
  • Miodrag Hruškar, dipl. ing. agr. – Eno expert d.o.o. Zagreb
  • Miroslav Matovinović, dipl. ing. agr. – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba
  • Mr. sc. Vlasta Rubeša Vili – Hrvatska poljoprivredo-šumarska savjetodavna služba
  • Aleksandar Brodski, dipl. ing. agr. – Agronomski fakultet Zagreb

Organoleptičko ocjenjivanje provedeno je prema međunarodnoj metodi 100 pozitivnih bodova, a sukladno Pravilniku o ocijenjivanju vina, bodovne granice za pojedina odličja bile su:

90-100 bodova – Velika zlatna diploma

85-89 bodova – Zlatna diploma

80-84 boda – Srebrna diploma

75-79 bodova – Brončana diploma

61-74 boda – priznanje

Na osnovu dobivenih ocijena dodijeljena su slijedeća odličja:

  • 2    Velike zlatne diplome
  • 33    Zlatne  diploma
  • 52    Srebrne diploma
  • 17    Brončanih diploma
  • 3    Priznanja
  • 14 vina neocijenjeno je zbog  izraženih mana i bolesti u bistroći, mirisu ili okusu

Najbolje ocijenjenim  vinima  u pojedinim kategorijama sukladno članku 22. Pravilnika o ocjenjivanju dodijeljena su šampionska odličja:

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba 2011.
Vinogradarstvo-podrumarstvo Cmrečnjak, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina regije Kontinentalna Hrvatska:

Škrlet 2017.
Vinarija Voštinić-Klasnić, Graberje Ivaničko

Šampion u kategoriji bijelih vina regije Primorska Hrvatska:

Pošip 2017.
Vinarija Milan, Kaštel Novi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Primorska Hrvatska:

Dingač – Plavac mali crni 2015
Ivo Violić "Jurica vina", Potomje

Zlatne medalje revije vina od autohtonih hrvatskih sorata Vina od davnina

 

 

Pripremi za ispis