Uputa međimurskim vinogradarima o mjerama četvrte usmjerene zaštite vinograda nakon cvatnje 04.07.2018.

Od posljednje upute za treću zaštitu vinograda nakon cvatnje proteklo je 13 dana (21.6. 2018.). U središnjem dijelu Međimurskog vinogorja u mjesecu svibnju o.g. zabilježili smo čak 174,5 mm oborina (+100,8 mm) (mjerni lokalitet Orehovčak, u vinskoj sorti Moslavac bijeli ili Šipon), a tijekom proteklog mjeseca lipnja 147,0 mm kiše (+45 mm)! Prosječne su mjesečne temperature pritom bilje 17,8°C (svibanj)(+2,5°C) i 19,3C (lipanj) (+0,9°C). U takvim uvjetima prve znakove plamenjače (Plasmopara viticola) na netretiranoj lozi pronalazimo već nakon 19. svibnja o.g., a naknadno bilježimo vrlo povoljne uvjete za epidemijski razvoj ove bolesti! Stoga smo u više navrata nego prosječnih sezona tijekom protekla dva mjeseca upućivali preporuke za usmjerenu zaštitu vinograda (3.5., 15.5., 24.5., 4.6., 12.6. i 21.6. 2018.)!

U poljskom mikro-pokusu Službe na lokalitetu Vučetinec nakon pet usmjerenih aplikacija provedenih u razdoblju 2.5.-23.6. 2018. (uz prosječni razmak tretiranja 13 dana) plamenjača je na nezaštićenom trsju vinske sorte Moslavac bijeli ili Šipon do 29. lipnja 2018. uništila više od 50 % lišća i više od 25 % grožđa! U svim članovima mikro-pokusa do početka mjeseca srpnja o.g. dobivena je odlična zaštita protiv navedene bolesti!

Tablica 1. Količina i raspored oborina u zapadnom (gornjem) dijelu Međimurja tijekom posljednjih deset dana mjeseca lipnja 2018.!

Lokalitet

Količina oborina po danima

Ukupno 22.-29.6. 2018.*

22.6. 2018.

25.6. 2018.

27./28.6. 2018.

29.6. 2018

Orehovčak

11,0 mm

4,7 mm

12,5 mm

12,2 mm

40,4 mm

Trnovčak

7,2 mm

3,8 mm

10,2 mm

12,2 mm

33,4 mm

*Dana 22., 27/28. i 29. lipnja 2018. zabilježeno je vrlo dugotrajno vlaženje biljnih organa (u trajanju >=22 sata), a relativna vlažnost zraka je pritom iznosila 99-100 % (prosječna vlažnost zraka u drugoj polovici lipnja o.g. veća je od 82 %) (vrlo povoljno za sekundarno širenje uzročnika plamenjače ili peronospore!)! Prosječne su temperature zraka tih dana često bile u rasponu 14-19°C!

U večernjim satima 22.6. 2018. pojedine lokalitete Svetog Urbana oštetila je tuča slabijeg intenziteta!

U posljednjih deset dana mjeseca lipnja o.g. bilježili smo vrlo povoljne uvjete za sekundarni razvoj plamenjače vinove loze (Plasmopara viticola) (vidi Tablicu 1.), naročito na peteljkovini nezaštićenog grožđa (simptomi: bobice na zaraženim grožđu poprimaju plavu boju, smežuraju i osuše se), a nove oborine u količini moguće su već u naredna tri dana (4.7.. 5.7. i 6.7. 2018.)! Očekujemo i porast dnevnih temperatura na vrijednosti 27-30°C!

Plamenjača ili peronospora (Plasmopara viticola) u narednih 40-tak dana može potpuno uništiti sve lišće na slabije zaštićenom ili netretiranom trsju!

Također, nakon 23. lipnja o.g. na netretiranom grožđu vinske sorte Moslavac bijeli ili Šipon pronalazimo prve simptome pepelnice (Erysiphe)!

Toplo i sparno razdoblje u tijekom mjeseca srpnja i početkom mjeseca kolovoza još će uvijek pogodovati razvoju kasne pepelnice na bobicama i(ili) peteljkovini u slabije zaštićenim vinogradima, a ranijih smo sezona ovu pojavu naročito bilježili na dominantnim sortama kasnije epohe dozrijevanja, npr. Moslavac ili Šipon, Rajnski rizling pa čak i na Graševini.

Prema zbroju srednjih dnevnih temperatura mjereno od početka travnja do kraja lipnja o.g. suma je dosegnula vrijednost 744°C, što je značajno više nego pojedinih sezona mjereno do sredine srpnja! (vidi Tablicu 2.). Moguće za dvadesetak dana počinje početak dozrijevanja grožđa (promjena boja kožice) kod vinskih sorata ranije epohe dozrijevanja (npr. Rizvanac, Muškat, Pinot i dr.).

Tablica 2. Zbroj prosječnih dnevnih temperatura mjereno od 1. travnja do 15. srpnja na mjernom lokalitetu Orehovčak (općina Štrigova) u nasadu vinskih sorata Graševina i Moslavac bijeli ili Šipon tijekom proteklih osam sezona:

Godina

Zbroj srednjih temperatura >10°C

(1.4.-15.7.)

2011.

755°

2012.

812°

2013.

730°

2014.

650°

2015.

769°

2016.

742°

2017.

804°

2018. (1.4.-30.6.)

744,2°

Važno: Zbog takvih uvjeta već tijekom mjeseca srpnja o.g. vinogradare upućujemo na izbor fungicida i njihovih mješavina sukladno ograničenjima zbog mogućeg negativnog utjecaja na početak vrenja i fermentaciju mošta (voditi računa o karencama propisanim za vinske sorte grožđa).

Većina fungicida dopuštenih za suzbijanje biljnih bolesti u vinogradarstvu ima za vinske sorte u pravilu dužu karencu nego za stolne ili jestive sorte grožđa, zbog mogućeg naknadnog negativnog utjecaja na fermentaciju mošta i/ili vinifikaciju! Zbog produljene karence za vinske sorte loze krajem srpnja i(ili) početkom kolovoza više ne preporučujemo miješati sumporne fungicide sa djelatnim organskim tvarima iz skupine ditiokarbamata (npr. mankozeb, propineb, metiram). Karenca za vinske sorte grožđa u tom slučaju iznosi čak 56 dana! Djelatna tvar folpet također ima "produženu" karencu za vinske sorte grožđa (K=42 dana)!

Djelatne tvari folpet i bakar, osim što primarno suzbijanju plamenjaču vinove loze, imaju pozitivan popratni učinak na neke druge bolesti (npr. pepelnicu, plijesan) pa ih vinogradari u tvornički kombiniranim pripravcima često koriste u mjerama zaštite sredinom ili krajem mjeseca srpnja (npr. Curzate-F, Pergado-F, Forum Star, Mikal Premium F, Ridomil Gold Combi i slično), a poglavito ako nasade ošteti tuča!

Ipak, u iznadprosječno vrućem i suhom drugom dijelu ljeta bakarni pripravci mogu negativno utjecati na aromu nekih vinskih sorata (npr. Sauvignon, Muškat žuti) (zabilježeno tijekom 2011., 2012. sezone), pa je u većini zapadno-europskih vinogradarskih država primjena bakra u integriranoj proizvodnji grožđa je ograničena na najviše 3-4 kg čiste djelatne tvari/ha tijekom jedne sezone!

Najkraću karencu za suzbijanje "kasne" plamenjače na lišću vinove loze ima pripravak Mildicut SC (K=21 dan). Moguće je dodati pojedinačni bakarni fungicid (npr. Cuprablau-Z, Neoram, Champion i sl.), ali tek u jednoj trećini od propisane količine ili doze (ne više od 700-1.000 grama djelatne tvari bakra/ha)!

Samo u vinskim sortama kasnije epohe dozrijevanja (npr. Graševina, Rajnski rizling, Moslavac bijeli ili Šipon, Cabernet sauvignon) moguće je u narednom razdoblju koristiti kombinirane bakarne fungicide, npr. Ridomil Gold R, Amaline Flow, Winner Flow i slično!

Većina pripravaka za suzbijanje pepelnice grožđa (Erysiphe necator) ima propisanu karencu za vinske sorte od 35 do 42 dana (vidi Tablicu 1. u preporuci od 4. lipnja o.g.), izuzetak su noviji pripravci Dynali EC (K=21 dan) i Luna Experience (K=14 dana)!

Također, moguće je u zadnjim zaštitama planirati primjenu kombinacije sumpornih fungicida (npr. Chromosul, Kosavet, Thiovit Jet i sl.) i pripravka Cantus DF (0,1 %) koja istovremeno dobro suzbija pepelnicu (Erysiphe) i sivu plijesan (Botrytis)!

U mladim vinogradima sadnje 2017. i 2018. nastaviti intenzivnu zaštitu protiv plamenjače prema ranijim uputama (ako se jače razvija plamenjača prema potrebi skratiti razmake aplikacije), a prednost dajemo pripravcima koji su proteklih godina dali najdugotrajniju zaštitu od ove bolesti, npr. Mikal Premium F (0,3 %) ili Profiler WG (0,25 %) ili Mildicut SC (0,25 %) ili Orvego SC (0,08 %) ili Ridomil Gold MZ (0,3 %) i slično, te im dodati jedan od organskih ili sumpornih fungicida protiv pepelnice.

Moguću primjenu specifičnih botriticida (protiv sive plijesni – Botrytis cinerea) (vidi preporuku od 4. lipnja o.g., Tablica 2.) u narednom razdoblju prilagoditi početku promjene boje i/ili mekšanja bobica, terminu planirane berbe grožđa i zabilježenim ili najavljenim meteorološkim uvjetima u narednom razdoblju.

U razdoblju nakon 15.6. o.g. bilježimo let druge generacije pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) (na praćenim lokalitetima Trnovčak, Sv.Urban i Orehovčak), no njihova brojnost je u posljednjih 20-tak godina najmanja (ukupno je na tri praćena lokaliteta u drugoj polovici lipnja o.g. uhvaćeno samo 12 leptira!). Ali, u tom su razdoblju istovremeno vrlo aktivni i cvrčci (Scaphoideus, Hyalestes) – prijenosnici fitoplazmatskih žutica vinove loze (Grapevine flavescence doreé MLO), pa je u proteklom razdoblju (u drugoj i trećoj zaštiti nakon cvatnje) bilo potrebno odabrati djelatne tvari koje istovremeno suzbijanju sve navedene štetne organizme u vinogradima!

Vinogradarima preporučujemo u narednim danima vješati žute ljepljive ploče kako bi se pratila populacija američkog cvrčka, te prema potrebi obavilo dodatno tretiranje (ako se na jednu ploču tijekom sedam dana u srpnju uhvati barem četiri odrasla oblika ovog štetnika)!

U nekim se nasadima pojavljuju simptomi fizioloških poremećaja zbog nedostatka određenih makro– i mikro-hranjiva, pa su moguće i folijarne prihrane vinograda. Izbjegavati folijarna vodo-topiva hranjiva miješati sa anorganskim spojevima (bakar, sumpor) i teškim metalima! Uz mikro-hranjiva preporučujemo i formulacije s naglašenim sadržajem kalija.

mr. sc. Milorad Šubić, dipl. inž. agr.
milorad.subic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis