Obavijest proizvođačima zimskog luka, češnjaka i poriluka 18.02.2019.
Manji broj tržnih proizvođača uzgaja zimski luk iz sjemena (rjeđe iz lučice), pa ih ovom prilikom upozoravamo na optimalne meteorološke uvjete koje smo zabilježili u većem dijelu protekle zime za početni razvoj uzročnika bolesti lišća zimskog luka i poriluka (npr. Peronospora, Botrytis, Phytophthora).
Tablica 1. Prosječne mjesečne temperature i oborine tijekom proteklog zimskog razdoblja 2018./2019. godine u središnjem dijelu Međimurja:
Razdoblje i izmjerene vrijednosti |
studeni 2018. |
prosinac 2018. |
siječanj 2019. |
|||
Temp. |
Oborine |
Temp. |
Oborine |
Temp. |
Oborine |
|
2018./2019. |
6,3°C |
81,4 mm |
2,1°C |
12,0 mm |
0,7°C |
29,8 mm |
Višegodišnji prosjek |
4,2°C |
72,7 mm |
0,9°C |
53,9 mm |
0,1°C |
30,6 mm |
Razlika (±) |
+2,1°C |
+8,7 mm |
+1,2°C |
-41,9 mm |
+0,6°C |
-0,8 mm |
Od početka studenog 2018. do kraja siječnja 2019. bilježimo iznadprosječno toplo razdoblje, sa mjesečnim prosjecima temperatura zraka od +0,6° do +2,1°C (vidi Tablicu 1.)! U takvim smo uvjetima već krajem prve dekade mjeseca studenog 2018. zabilježili prvu pojavu simptoma plamenjače (Perosospora destructor) u usjevu zimskog luka uzgajanog iz sjemena u blizini rijeke Drave! Naknadno se na usjevima luka zaraženim plamenjačom razvijaju i druge gljivične bolesti (npr. Cladosporium, Alternaria)!
Posljednjih dana najviše temperature zraka prelaze vrijednosti 14°C, ali su jutra još uvijek hladna (do -3°C)!
Stoga, nakon prve prihrane krajem zime proizvođačima zimskog luka na otvorenim poljima preporučujemo redovito praćenje zdravstvenog stanja luka i prema potrebi suzbijati uzročnike bolesti nekim od dopuštenih pripravaka.
Ukoliko se nastavi trend iznadprosječno vlažnog a prohladnog razdoblja, tada najveća opasnost u usjevima zimskog luka uzgajanim izravno iz sjemena u narednom razdoblju prijeti od uzročnika plamenjače (Peronospora destructor) i nekoliko vrsta uzročnika plijesni (npr. Botrytis squamosa i dr.)!
VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Pri uzgoju zimskog luka u zaštićenim prostorima (plastenicima) namijenjenom za prodaju kao mladi luk ne preporučujemo koristiti kemijska sredstva za zaštitu bilja!
Obavijest proizvođačima češnjaka!
Zadnjih sezona raste interes proizvođača za uzgojem bijelog luka (češnjaka), a puno su bolji rezultati u kontinentalnim proizvodnim uvjetima dobiveni sadnjom ozimih formi! Tijekom vegetacije njega češnjaka se svodi na prihranu, navodnjavanje, borbu protiv korova, te suzbijanje bolesti i štetnika. Kod nas su najrašireniji domaći ozimi eko-tipovi koji se sade ujesen, prezimljuju, pa u sljedećoj godini razvijaju vegetativnu masu i lukovicu. Biljke češnjaka su u pravilu vrlo otporne na niske temperature, pa mogu dobro prezimiti u kontinentalnom području, odnosno za normalan rast i "glavičenje" češnjaka češnjevi za reprodukciju moraju biti izloženi niskim temperaturama!
Primjena herbicida veliko je olakšanje u borbi protiv korova, jer su mehaničke mjere okopavanjem na većim površinama teško provedive i zahtijevaju mnogo rada! Herbicide u usjevima češnjaka uglavnom koristimo kao pri uzgoju luka iz lučice (nakon sadnje a prije nicanja!).
Pri uzgoju ozimog (zimskog) češnjaka u narednom razdoblju valja planirati zaštitu od uzročnika bolesti i štetnika, a pri izboru sredstva za zaštitu birati dopuštene pripravke u našoj zemlji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Tijekom veljače o.g. već bilježimo dane s temperaturama većim od +13°C, pa proizvođačima češnjaka u narednom razdoblju preporučujemo u usjevu vješati žute ljepljive ploče ili postavljati žute posude radi ulova češnjakove muhe (Helomyza lurida). Češnjakova je muha prilagođena nižim temperaturama zraka od lukove muhe (Delia antiqua), te se javlja nešto ranije (vidi Tablicu 2.).
U našoj zemlji nema registriranih insekticida za suzbijanje češnjakove muhe, ali se mogu koristiti pripravci registrirani za suzbijanje tripsa (Thrips) a koji istovremeno umanjuju napad povrtnih muha. Uz pridržavanje plodoreda, pokrivanje gredica češnjaka na manjim površinama paučinastom folijom smanjuje napad češnjakove muhe.
Tablica 2. Neke značajke različitih uzročnika „crvljivosti“ lukovičastog povrća:
Vrste muha |
Lukova muha Hylemya antiqua |
Češnjakova muha Helomyza lurida |
Miner poriluka Napomyza gymnostoma |
Štetnost |
vrlo velika |
vrlo velika |
nedovoljno istražena |
Broj generacija |
2-3 |
1-2 |
2 |
Biljke domaćini |
luk |
češnjak, luk |
poriluk, luk |
Kritično razdoblje |
travanj |
veljača-ožujak |
travanj i listopad |
Veličina muhe |
6-7 mm |
8-10 mm |
3,5-4 mm |
Boja odrasle muhe |
sivkasta |
smeđa |
tamna |
Veličina ličinke |
8-10 mm |
11 mm |
5-5,5 mm |
Usjeve zimskog luka na otvorenim gredicama koji se namjeravaju koristiti kao mladi luk također preporučujemo mehanički zaštititi paučinastom folijom od mogućeg napada prve ili prezimljujuće populacije lukove muhe u narednom razdoblju.
Prije primjene sredstva za zaštitu bilja pri uzgoju crvenog i bijelog luka obavezno proučiti upute uz dopuštene djelatne tvari u našoj zemlji, te se obavezno pridržavati ograničenja (vrijeme primjene, najveći broj dopuštenih primjena u sezoni, doza ili količina, propisana karenca).
Obavijest tržnim proizvođačima poriluka!
Poriluk se u našoj zemlji najviše proizvodi i trži od kasne jeseni do ranog proljeća kao "zimsko" povrće. U kasno jesen, tijekom zime i rano u proljeće rast poriluka je dodatno usporen zbog slabijeg intenziteta svjetla, a u uvjetima iznadprosječno toplog a vlažnog razdoblja (vidi Tablicu 1.) moguć je razvoj uzročnika bolesti prilagođenih zimskim uvjetima: npr. bijela palež (Phytophthora porri)!
Biljne uzorke lukovičastog povrća sa neželjenim promjenama proizvođači mogu dostaviti na determinaciju u Čakovec, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!
mr. sc. Milorad Šubić
milorad.subic@mps.hr
0 comments
Write a comment