Obavijest proizvođačima rasada povrća i cvijeća! 21.02.2019.
Proizvođače rasada povrća i cvijeća upozoravamo na redovite zdravstvene preglede mladih biljčica u zaštićenom uzgoju. Budući je već sredinom ili krajem siječnja (ili početkom veljače) započela proizvodnja rasada povrća u grijanim plastenicima, topliji i vlažni zaštićeni prostori gotovo uvijek pogoduju mogućem razvoju uzročnika mladenačkih bolesti presadnica povrća i cvijeća.
U prvih 19 dana mjeseca veljače o.g. iznadprosječno je toplo, srednje su temperature zraka u tom razdoblju +3,8°C iznad očekivanih vrijednosti. Najviše su dnevne temperature nakon 14. veljače o.g. često u rasponu od 11° do 15°C, ali su jutra još uvijek prohladna (od -1° do -2,5°C)! Tijekom sutrašnjeg dana očekujemo jači sjeverni vjetar i ponovno hladnijih nekoliko noći.
U uvjetima kada temperature zraka dostižu +10 ili više °C, toplina u plastenicima raste na vrijednosti veće od +20°C, što uz povišenu vlažnost zraka pogoduje pojavi i razvoju nekih kategorija neželjenih organizama.
Prema iskustvima iz ranijih sezona u uvjetima iznadprosječno toplijih zimskih dana moguće je primijetiti npr. prezimljujuće populacije lisnih uši, buhača, bijele mušice i kalifornijskog tripsa. Radi praćenja populacije navedenih štetnika u plastenicima iznad rasada preporučujemo vješati žute i plave ljepljive ploče. Ukoliko se primijeti početna pojava jednog od navedenih nametnika na presadnicama rajčice, paprike, kupusnjača, krastavaca, salate ili ukrasnog bilja, preporučujemo primjenu jednog od dopuštenih insekticida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Radi preventivne zaštite mladih biljaka (rasada povrća i cvijeća) protiv bolesti polijeganja preporučujemo koristiti neki od dopuštenih fungicida (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/). Budući se sjemenom prenosi veći broj mikroorganizama – uzročnika biljnih bolesti (npr. sjemenom kupusnjača 19 uzročnika bolesti, sjemenom salate 14 uzročnika bolesti, a sjemenom rajčice čak 32 različita uzročnika bolesti) u proizvodnji presadnica obavezno koristiti deklarirano i zaštićeno sjeme (izuzev vrijednih, autohtonih eko-populacija povrća) i koristiti sterilizirane supstrate.
Prije sadnje biljaka u zaštićeni uzgoj preporučujemo presadnice prethodno tretirati pripravcima koji sadrže amino– i huminske-kiseline, vitamine i/ili ekstrakte morskih algi (tzv. fiziološki biostimulatori). Zbog razlika u temperaturama zraka između toplijih dana i prohladnih noći, moguće su neželjene rubne promjene u obliku paleži na mladim biljčicama, pa je iste potrebno prskati prije navedenim otopinama aminokiselina. Redovito kontrolirati atmosferu u zaštićenom uzgoju i ne dopustiti kondenzaciju vode na krovnoj konstrukciji.
Proizvođači u certificiranoj ekološkoj proizvodnji mogu preventivno koristiti mikro-biološke pripravke na osnovi korisnih mikroorganizama, npr. Trichoderma spp., Bacillus subtilis, Bacillus pumilus, Glommus spp. i dr.. Primjenjuju kao granulati ili zalijevanjem rasada/presađenih biljaka ili sustavima "kap po kap".
Biljne uzorke sa neželjenim promjenama proizvođači mogu dostaviti na determinaciju u Čakovec, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!
mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@mps.hr