Obavijest proizvođačima zimskog i proljetnog luka, poriluka i češnjaka! 08.03.2019.

Prije osamnaest dana (18.2. o.g.) upućena je preporuka proizvođačima luka, češnjaka i poriluka o prvim preventivnim mjerama zaštite usjeva. Razlikujemo uzgoj luka kratkog i dugog dana (zimski i proljetni), od koji se obje vrste mogu saditi lučicama ili sijati sjeme! Iznadprosječno toplo vremensko razdoblje traje od zadnje dekade mjeseca veljače o.g., najveći broj dana od početka mjeseca ožujka je s dnevnim temperaturama u rasponu 15° do 21°C, a temperatura tla na 7 cm dubine u posljednja dva dana je u rasponu 6° do 11°C.

Zbog takvih vremenskih uvjeta na većini planiranih površina ovih dana započinje sjetva usjeva luka dugog dana (proljetni luk)(uzgoj izravno iz sjemena)!

U narednom vikendu još uvijek očekujemo iznadprosječno toplo razdoblje, ali od početka idućeg tjedna promjenljivo i svježije razdoblje (s najvišim dnevnim temperaturama 10° do 12°C uz moguće oborine)!

Većina tržnih proizvođača zimskog luka obavila je u drugoj polovici veljače o.g. dodatnu gnojidbu, a naknadno smo manje količine oborina zabilježili 22. veljače o.g. (1,6-4,2 mm) i 1. ožujka (0,2-0,6 mm), dok je prva „proljetna“ kiša padala u noći 4./5. ožujak o.g. (kada je na većini mjernih lokaliteta u Međimurju izmjereno između 9 i 16 mm kiše – okolica Čakovca oko 13 mm)!

VAŽNO: Zbog vrlo povoljnih uvjeta vlaženja i temperature zraka za razvoj najvažnijih bolesti zimskog luka (Peronospora, Botrytis) koje smo uz riječne doline zabilježili u proteklom razdoblju, a još pogodnije uvjete prohladno-vlažnog razdoblja za spomenute uzročnike bolesti očekujemo idućeg tjedna, opasnost od njihova latentnog razvoja je vrlo velika! Stoga preporučujemo redovite zdravstvene preglede usjeva i preventivne mjere zaštite dopuštenim fungicidima (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Također, najviše dnevne temperature u rasponu od 11°-19°C koje često bilježimo u proteklih 15-ak dana, pogoduju početnom i/ili aktivnom letu različitih uzročnika "crvljivosti" češnjaka, luka i poriluka: češnjakove muhe (Helomyza lurida) i lukove muhe (Delia antiqua)! Već smo u prethodnoj preporuci od 18.2. 2019. preporučili u usjevima zimskog lukovičastog povrća (zimski luk, poriluk i češnjak) vješati žute ljepljive ploče ili postavljati žute posude radi ulova češnjakove muhe (Helomyza lurida). Češnjakova je muha prilagođena nižim temperaturama zraka od lukove muhe (Delia antiqua), te se javlja nešto ranije (vidi podatke u Tablici 1.)!

Tablica 1. Neke značajke različitih uzročnika „crvljivosti“ lukovičastog povrća:

Vrste muha

Lukova muha

Hylemya antiqua

Češnjakova muha

Helomyza lurida

Miner poriluka

Napomyza gymnostoma

Štetnost

vrlo velika

vrlo velika

nedovoljno istražena

Broj generacija

2-3

1-2

2

Biljke domaćini

luk

češnjak, luk

poriluk, luk

Kritično razdoblje

travanj

veljača-ožujak

travanj i listopad

Veličina muhe

6-7 mm

8-10 mm

3,5-4 mm

Boja odrasle muhe

sivkasta

smeđa

tamna

Veličina ličinke

8-10 mm

11 mm

5-5,5 mm

Usjeve zimskog luka na otvorenim gredicama koji se namjeravaju koristiti kao mladi luk u ranijoj smo uputi (18.2. 2019.) preporučili mehanički zaštititi paučinastom folijom od mogućeg napada prve ili prezimljujuće populacije lukove muhe u narednom razdoblju.

U vrtovima uz okućnice za vlastite potrebe gospodarstva zaštitu luka od uzročnika "crvljivosti" svakako preporučujemo provoditi ne-kemijskim mjerama: poštivanjem plodoreda, postavljanjem žutih ljepljivih ploča i prekrivanjem gredica sa zimskim i/ili proljetnim lukom paučinastim folijama u vrijeme leta i odlaganja jaja prve ili prezimljujuće generacije uzročnika "crvljivosti" luka!

Tržne proizvođače zimskog lukovičastog povrća (zimski luk, poriluk, češnjak) upućujemo na folijarno suzbijanje različitih uzročnika „crvljivosti“ luka primjenom dopuštenih insekticida, uz pridržavanje propisanih ograničenja (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Preporučujemo utrošiti nešto više škropiva (400-600 lit./ha), te dodati pomoćna sredstva za poboljšanje učinka pesticida.

Usjeve luka koji se namjeravaju koristiti kao "mladi luk" nije dopušteno tretirati kemijskim sredstvima za zaštitu bilja!

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.
milorad.subic@mps.hr

 

Pripremi za ispis