Obavijest poljoprivrednim proizvođačima lijeske
Obilaskom nasada lijeske uočena je pojava odraslih oblika ljeskove strizibube (Oberea linearis). Radi se o štetniku čije ličinke buše mlade izbojke ,tako da u lipnju nalazimo uvelo lišće, a kasnije i njihovo sušenje kao i sušenje vrhova izbojka. Problemi su se javljali u mlađim nasadima ,dok u starijima šteta bude sporadična. Ovaj štetnik se javlja sredinom svibnja kada i odlaže jaja.
Obavljen je i pregled metodom otresanja i utvrđena je pojava ljeskotoča (Balaninus nucum). Upozoravamo proizvođače da obave pregled i to u rano jutro ili navečer. Kritičnom brojkom smatra se ulov 3-4 pipe po grmu.
Potrebno je izvršiti pregled na prisutnost lisnih ušiju (Aphidae) jer njihova pojava zna biti dosta izražena na tek formiranim plodićima.
I ove godine primjećujemo jaku pojavu stjenica (Gonocerus, Piezidorus, Palomena, Piezodorus, Nezara, Dolycoris i dr.) u voćnim nasadima kao i na povrću. Ove vrste su osobito štetne na lijesci, stoga treba pratiti i njihovu pojavu jer su oni mogu biti prenosioci gljivičnog oboljenja, pljesnivosti i truleži jezgre (Nematospora coryli).
Za suzbijanje štetnika na lijesci dozvolu imaju insekticidi navedeni u tablici 1.
Tablica 1.
Aktivna tvar | Naziv pripravka | Štetenik | Doze | Karenca |
Tiakloprid | Calypso SC 480 | ljeskotoč | 0,2 l | 70 dana |
Lambda-cihalotrin |
Kaiso** |
Lisne,uši,majski hrušt,krasnik | 0,15-0,30 kg/ha
|
14 dana |
Spinosad * | Laser | Jabučni savijač | 20-30 ml/ha | 7 dana |
Deltametrin |
Decis 100 EC
Scatto Rottorsuper |
Lisne uši,jabučni i kestenov savijač |
0,105-0,125l/ha
0,3-0,5 l/ha 420-500ml/ha |
30 dana
|
Piretrini * | Asset | Lisne uši,stjenice,
medeći cvrčak |
0,7-1 l/ha |
2 dana |
*Dozvola u ekološkoj
**Krajnji rok za primjenu zaliha 11.4.2020.
U ekološkoj proizvodnji za suzbijanje štetnika o preporučaju se sredstva registrirana kao ojačivači ili gnojiva: Dominus ,Boundary , FitoAfiser smanjuje pojavu lisnih ušiju i dr.
Pregledom nasada lijeske za sada nisu zabilježene pojave lisnih pjegavosti (Phyllosticia,Mycosphaerella, Septoria i dr.) no uz ove vremenske prilike možemo očekivati njihovu pojavu, kao i moguća pojava bolesti na plodu (Monilinia, Botrytis, Fusarium, Nematospora, Botryosphaeria) .
Pepelnica lijeske (Phyllactinia coryli) nije uočena usprkos vlažnom vremenu. Ova se bolest obično javlja krajem vegetacije no pojavu treba pratiti ukoliko se i dalje nastavi kišno vrijeme.Za suzbijanje bolesti na lijesci dozvolu imaju slijedeći pripravci.
Tablica 2.
Aktivna tvar | Naziv pripravka | Bolesti | Doze |
Bakreni spojevi * | Bordoška juha caffaro 20 WP | trulež ploda-svibanj,lipanj
bakterijoze-jesen |
0,6 – 1 kg/hl
|
Bakreni spojevi * | Champion WG 50 | bakterijske i gljivične bolesti (osim pepelnice) |
2-3 kg/ha |
Bakreni spojevi * | Neoram WG | rak kore | jesen –zima 0,45 %
prolj.-ljeto 0,20 -0,25 % |
Bakreni spojevi * | Cuprablau Z | bakterijska pjegavost | proljeće prije cvatnje,jesen 2kg/ha |
Sumpor * | Cosavet DF | pepelnica | 0,2 % kraj ljeta i jesen |
Sumpor * | Microthiol
special disperss |
pepelnica i grinje |
za pepelnicu kod pojave bolesti za grinje u proljeće 3-5 kg/ha |
Piraklostrobin,boksalid | Signum | siva pjegavost lista | 1 kg /ha |
Miklobutanil |
Systhane 20 EW |
pjegavost lista i sušenje plodova |
0,375/ha |
*Sredstva dozvoljena i u ekološkoj proizvodnji
U ekološkoj proizvodnji za smanjivanje i pojavu nekih bolesti preporučaju se sredstva registrirana kao ojačivači i gnojiva: Mikroorganizmi protiv bakterioza te Secur 30 protiv lisnih pjegavosti i bakterioza, protiv pepelnice Sulfur, Blocks, Secur zofol, Probac, bakterioze, siva plijesan , Extrasol i dr.
Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema: Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.
Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr
0 comments
Write a comment