Obavijest tržnim proizvođačima krumpira o završnim mjerama zaštite kasnih sorata

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira upućena je prije petnaest dana (08.7. 2019.)!

Nakon što smo krajem svibnja i početkom lipnja o.g. bilježili uvjete za epidemijsko širenje najopasnije bolesti cime krumpira: plamenjače ili krumpirove plijesni (Phytophthora infestans), zbog provedenih usmjerenih mjera zaštite i iznadprosječno visokih lipanjskih temperatura zraka (naročito u zadnjem tjednu proteklog mjeseca o.g. s vrijednostima do 36,4°C) zdravstveno stanje na netretiranom dijelu cime od početka mjeseca srpnja o.g. se značajno promijenilo! Od zadnjeg tjedna proteklog mjeseca lipnja dominira palež cime od visokih ljetnih temperatura (u proteklom mjesecu lipnju svakog drugog dana najviše su dnevne temperature zraka u hladovini bile >30°C) i razvoja koncentrične pjegavosti (Alternaria solani)!

Naime, od početka mjeseca srpnja o.g. u više navrata bilježimo grmljavinske oborine, koje su na području središnjeg dijela Županije izmjerene u ukupnoj količini 70-ak mm! Naknadno su učestale rose i sumaglica, prosječne dnevne vrijednosti relativne vlažnosti zraka su od početka ovog mjeseca najčešće u rasponu 70-89 % a srpanjsko zadržavanje vlage na biljnim organima je dugotrajno (ukupno u mjesecu srpnju o.g. 11.770 minuta uz riječne doline)!

VAŽNO: Tijekom mjeseca srpnja o.g. dnevne ocjene za zarazu uzročnikom koncentrične (crne) pjegavosti i paleži cime krumpira (Alternaria solani) (prognozni model “TOMCAST“) najčešće iznose 2-4, a njihova ukupna suma u proteklom srpanjskom razdoblju je 43! Prema ranijim iskustvima iz Međimurja kod većine sorata krumpira zaštitu učinkovitijim fungicidima valja ponavljati nakon ukupne sume 25!

U narednim danima očekujemo ponovno ljetne vrućine i sparinu s najvišim dnevnim temperaturama 31-33°C!

Zdravstveno stanje cime krumpira i gomolja u Međimurju:

U poljskom mikro-pokusu pri suzbijanju bolesti cime krumpira u 2019. sezoni (lokalitet uz rijeku Muru: Mursko Središće, tri pokusne sorte krumpira: Severina, Esmee, Arizona) simptomi krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) se pronalaze nakon 06.6. 2019. (sorte Severina i Esmee)! Ipak, zdravstvenim pregledima cime krumpira još od kraja mjeseca lipnja o.g. dominantan uzrok propadanja cime je negativan utjecaj visokih temperatura i naknadna pojava koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) (na netretiranom dijelu krumpirišta, naročito na ranijoj sorti krumpira Severina)!

U sortnom pokusu u središnjem dijelu Međimurja (područje općine Belica) zdravstveno stanje i procijenjeni prinosi gomolja krumpira na deset stolnih i dvije sorte krumpira namijenjenih za industrijsku preradu (čips) je dobro. Krajem druge dekade mjeseca srpnja o.g. nisu primijećene niti dojavljene veće štete od zemljišnih uzročnika bolesti (npr. Rhizoctonia, Streptomyces). Od druge polovice mjeseca lipnja o.g. traje vađenje vrlo ranih sorata krumpira (npr. Adora, Colomba, Riviera, Primabelle, Sunita), a gomoljima dozrijevaju druge dominantne srednje rane sorte krumpira (npr. Arizona, Vineta i dr.)!

 

Preporučene mjere završnih zaštita:

U završnim zaštitama cime krumpira voditi računa o najvećem broju dopuštenih aplikacija jednog te istog pripravka u sezoni (o dosadašnjem izboru pripravaka), postranom utjecaju fungicida na koncentričnu pjegavost (Alternaria) i propisanim karencama za krumpir (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Mjere zaštite cime svakako preporučujemo nastaviti na srednje ranim i srednje kasnim sortama krumpira čiji se urod planira skladištiti tijekom zimskih mjeseci (npr. Bellarosa, Arizona, Vineta, Esmee, Memphis, Manitou, Sylvana, Soraya, Lucinda, Farida, Joly, Rosi i dr.), te na kasnim sortama krumpira za industrijsku preradu u čips (npr. Arsenal, Taurus i slično)!

Već neko vrijeme traje iskapanje uroda sa polja gdje se uzgaja rani krumpira, pa iz tog razloga u završnim aplikacijama pri sprječavanju prijenosa krumpirove plijesni (Phytophthora) na gomolje također preporučujemo djelatne tvari kraće karence (3-7 dana) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!(voditi evidenciju o najvećem broju primjene jednog te istog pripravka na istoj površini u sezoni)!

 

U vrijeme intenzivnog razvoja gomolja mjere zaštite provoditi uz utrošak škropiva 300-500 lit./ha (prilagođeno visini cime krumpira: npr. na svakih 10 cm visine cime krumpira utrošiti 100 litara škropiva/ha, poljskom prskalicom bez zračne potpore!).

 

VAŽNO: Također, na parcelama gdje se u narednih 12-14 dana planira vaditi urod krumpira moguće je provesti mehaničko uništavanje cime, odnosno desikaciju ili „kemijsko spaljivanje“ cime i korova: za tu namjenu koristiti samo registrirana kontaktna sredstva (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Izbjegavati provođenje kemijskog spaljivanja cime krumpira za vrijeme vrućih ljetnih dana (>30°C)!

 

Prema višegodišnjim iskustvima sredinom zadnje dekade mjeseca srpnja razvija se druga generacija krumpirove zlatice (Leptinotarsa). Stoga u narednom razdoblju redovito provjeravajte njihovu brojnost u krumpirištima!

 

Nastaviti s dodavanjem folijarnih gnojiva prema ranijim uputama. U vrijeme završnog razvoja gomolja prednost dajemo folijarnim hranjivima s naglašenim sadržajem kalija i mikro-hranjiva!

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

Biljne uzorke cime i gomolja krumpira sa mogućim neželjenim promjenama, te pomoć kod izbora najučinkovitijeg modela zaštite, proizvođači mogu potražiti u Čakovcu, Zrinsko-Frankopana 9/3 (Ministarstvo poljoprivrede, Područje Međimurske županije)!

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

 

 

Pripremi za ispis