Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja
Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi prošle godine uoči berbe maslina.
Prva PREPORUKA
STANJE NA TERENU
→ Praćenje tehnološke zrelosti ploda maslina, za određivanje pravovremenog roka berbe za preradu u ulje, u maslinarskim područjima RH provodi se ove godine u devet maslinarskih područja: Zapadna obala Istre (Sjeverni i Južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Cres, Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i Jug Dalmacije Konavle. Praćenje je počelo 19. kolovoza, i to svakih 14 dana do 30. rujna 2019. Od 07. listopada pa do 25. studenoga 2019. uzorkovanje će se provoditi svakih sedam dana.
→ U nekim hrvatskim maslinarskim područjima berba maslina je započela, iako još nije trenutak za optimalnu berbu. No, ona je počela ponegdje i zbog objektivnih razloga, a to je napad štetnika tj. maslinove muhe (treća generacija) i već učinjenih šteta od svrdlaša. Ta je pojava učestala posljednjih godina, bez obzira što se taj problem može riješiti uspješno pravovremenom agrotehničkom mjerom (pravovremenom zaštitom od maslinove muhe).
→ Plod masline u svim maslinarskim područjima Hrvatske je nezreo za berbu tj. akumulacija ulja nije završila. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom, većina sorti još uvijek akumulirala tj. stvara ulje. Također, činjenica je da su dvije fenofaze masline (cvatnja, oplodnja i razvoj ploda) kasnile u odnosu na uobičajene godišnje termine i to oko 20-tak dana te time produžile fazu dozrijevanja ploda i optimalan rok berbe.
→ Za maslinare, koji su pravovremeno tretirali i odradili sve poželjne agrotehničke zahvate te imaju zdrav plod maslina i u kondiciji, preporuka je da ne kreću u berbu barem još 20-tak dana. Naravno, ovisno o sorti i području uzgoja!
Pogledajte rezultate NIR analize plodova maslina u 4 roka uzorkovanja, tablica 1.