Obavijest poljoprivrednim proizvođačima koštičavog voća
Proteklih dana bilježimo dnevne temperature iznad 10 °C, a noćne su temperature iznad nule. Prognoze za slijedećih nekoliko dana i dalje predviđaju toplo vrijeme i eventualnu pojavu oborina tijekom vikenda, a nakon toga blagi pad temperatura. Ovakvo vrijeme uvjetuje buđenje vegetacije, tako da je potrebno pratiti promjene na pupovima koštičavog voća (bubrenje pupova na breskvi, nektarini, šljivi, trešnji i dr) .U toj fazi potrebno je obaviti tretiranje nekim od bakrenih pripravaka i to nakon obavljene rezidbe, gdje su odstranjene sve bolesne i oštećene grane i uklonjeni „mumificirani„ plodovi zaostali na stablima.
Ovim tretiranjem vrši se zaštita protiv kovrčavosti lista breskve (Taphrina deformans). Uzročnik ove bolesti prezimljava na stablima breskve i nektarine na površini kore i u ljuskama pupa, a razvoju bolesti pogoduju oborine i porast temperature.
Bakarni pripravci ujedno služe i za suzbijanje šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), paleži cvijeta i grančica (Monilinia spp.), rogača šljive (Taphrina pruni), te bakterijskog raka koštičavog voća.
Bakreni pripravci imaju dozvolu za primjenu na koštičavom voću u doba mirovanja vegetacije. Tretiranja se mogu provoditi u fenofazi A (još zatvoreni pup), no optimalno vrijeme za suzbijanje kovrčavosti lista breskve je fenofaza B bubrenje pupa. Tretiranja obaviti prije najavljenih oborina. Odabir bakrenih preparata izvršiti prema dozvolama koje ćete naći na stranicama Fitosanirtarnog informacijskog sustava: (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/ )
U ovom periodu potrebno je izvršiti i pregled na prisutnost: štitastih uši, jaja crvenog voćnog pauka, jaja lisnih uši (kritični brojevi):
Jaja crvenog pauka 100jaja /1 m grančice
Jaja lisnih ušiju 25/1 m grančice
Tretiranja protiv ovih štetnika je moguće provesti primijeniti kombinaciju nekog od bakrenih pripravaka uz dodatak mineralnog ulja ili koristiti gotove kombinacije prema dozvoli sa Fitosanirtarnog informacijskog sustava (https://fis.mps.hr/trazilicaszb)
Prilikom tretiranja bakrenim pripravcima temperature zraka trebaju biti iznad 5° C za mirnog vremena sa što više škropiva.
Tablica 1. Pripravci na bazi bakra za suzbijanje bolesti.
Djelatna tvar | Pripravak | Voćna vrsta | Uzročnik bolesti/štetni organizam |
Bakreni oksid | NORDOX 75 WG | Koštičavo voće | kovrčavost, šupljikavost, bakterijski rak koštičavih voćaka, palež cvijeta i mladica |
Bakarni oksiklorid | CUPRABLAU Z 35 WG | breskva, marelica, nektarina,
trešnja, višnja, marelica |
kovrčavost, šupljikavost, vještičine metle, pjegavost lista, rogač šljive, bakterijski rak i bakterijska pjegavost |
CUPROCAFFARO 50 WP | breskva | kovrčavost | |
koštičavo voće | šupljikavost | ||
CODIMUR SC
COPPER KEY FLOW CUPRA COPPER KEY CODIMUR 50 COPPER LAINCO |
breskva
nektarina marelica |
kovrčavost
|
|
Bakreni oksid |
NEORAM WG
|
koštičavo voće | kovrčavost,
šupljikavost palež cvijeta i mladica krastavost |
Bakarni hidroksid | CHAMPION FLOW SC | breskva | kovrčavost, šupljikavost |
višnja, trešnja | kozičavost | ||
CHAMPION W 50 | breskva, marelica, trešnja, višnja, šljiva | šupljikavost, gnomonia | |
Bakarni hidroksid
Bakarni oksiklorid |
AIRONE SC | breskva, marelica, trešnja, nektarina, šljiva | Kovrčavost , vještičine metle, trulež i bakterijski rak |
Bordoška juha | BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP
BORDOŠKA JUHA 20 WP – MANICA
|
breskva, k. voće
|
krastavost, upala kore
kovrčavost, šupljikavost |
breskva ,voće
koštačevo voće |
šupljikavost |
Tablica 2. Pripravci na bazi mineralnog ulja
Djelatna tvar | Pripravak | Voćna vrsta | Štetni organizam |
Parafinsko ulje | BIJELO ULJE
MINERALNO SVIJETLO ULJE |
voćke | kalifornijska štitasta uš
breskvina štitasta uš šljivina štitasta uš crveni voćni pauk |
šljiva | crveni voćni pauk
štitaste uši lisne uši |
||
OVITEX | breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja | crveni voćni pauk | |
OVIPRON TOP | breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja | kalifornijska štitasta uš
dudova štitasta uš |
|
LAINCOIL
INSECTOIL KEY ESTIUOIL |
breskva, nektarina, marelica, šljiva, trešnja |
Štitaste uši |
Tablica 3 : Bakreni pripravak uz dodatak mineralnog ulja (ili koristiti gotove kombinacije)
Djelatna tvar | Pripravak | Voćna vrsta | Uzročnik bolesti/štetni organizam |
RED FOX | breskava, jabuka, kruška | kovrčavost, šupljikavost
kalifornijska štitasta uš |
|
šljiva | šupljikavost
kalifornijska štitasta uš |
||
MODRO ULJE | nasadi u mirovanju vegetacije | kovrčavost, šupljikavost
štitaste uši, jaja lisnih uši, crveni voćni pauk |
Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i dozvolama prema Fitosanitarnom informacijskom sustavu. Ambalažu SZB zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja i to prema : Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida-NN 142/12 i Zakonu o održivoj uporabi pesticida-NN 14/14.
Jadranka Berić dipl .ing. zaštite bilja
E-mail: Jadranka.Beric@mps.hr
0 comments
Write a comment