Obavijest tržnim proizvođačima jagoda u plastičnim tunelima
Već početkom druge polovice mjeseca veljače o.g. (18.2.) upućena je preporuka tržnim proizvođačima jagoda u zaštićenom uzgoju (visokim “plastičnim tunelima”) o najvažnijim kategorijama neželjenih organizama (uzročnika bolesti i štetnika životinjskog podrijetla) od kojih bilježimo ekonomske štete u našim krajevima tijekom zadnjih desetak godina. Prve mjere usmjerene zaštite jagoda u “plastičnim tunelima” preporučene su ove godine 15-ak dana ranije u odnosu na prethodnu 2021. jer je neobično toplo bilo u danima 04.2., 09.2., 15.2., 17.2. i 18.2. (tada su najviše dnevne temperature u središnjem dijelu Županije bile u rasponu od 14,6° do 16,4°C)!
Naprotiv, meteorološki uvjeti su nakon 22. veljače o.g. bili bitno drukčiji u odnosu na prve dvije dekade, zahladnilo je, pa su jutarnje temperature u svim danima od 22.2. do 15.3. o.g. uz riječne doline u Međimurju s negativnim vrijednostima (najhladnije jutro je bilo dana 12.3. 2022. s vrijednostima uz riječne doline od -10,8° do -11,2°C). Zbog hladnih zračnih strujanja i dnevne su vrijednosti bile niže od 10°C tijekom najvećeg broja dana u razdoblju 25.2.-12.3. 2022.! Prosječna temperatura zraka u prvoj polovici ovog mjeseca iznosila je samo 0,8°C (-4,8°C hladnije od prosjeka) (ovogodišnja prva polovica mjeseca ožujka jedna od najhladnijih u povijesti mjerenja). Ali, tijekom posljednja dva dana najviše temperature zraka porasle su na vrijednosti od 14,7° do 15,3°C te je nakon 22 dana jutros izmjerena pozitivna minimalna temperatura zraka (čak +8,2°C).
U takvim je uvjetima rast i razvoj jagoda uzgajanih u zaštićenim prostorima (“plastičnim tunelima”) bio “sporiji” nego prethodnih sezona, pa ovih dana tek vidimo početni razvoj generativnih organa (cvjetnih pupova)! Najviše će dnevne temperature u narednih tjedan dana najčešće biti u rasponu 10-12°C, ali već od sutrašnjeg dana jutarnje će vrijednosti ponovno biti blizu 0°C ili u blagom minusu (do -2°C)!
Stoga u plastenicima provodimo natapanje usjeva jagoda (“kap po kap”), vješanje obojenih ljepljivih ploča (žutih i plavih), te prve usmjerene mjere zaštite korijena (“kap po kap”) i nastavak folijarnh aplikacija nadzemnih organa!
Jagode u visokim “plastičnim tunelima” ili plastenicima moguće je tijekom hladnih noći dodatno unutar zaštićenog prostora pokrivati paučinastom folijom!
Pojava i intenzitet štetnih organizama značajno se razlikuje pri uzgoju jagoda u visokim plastičnim tunelima u odnosu na otvorene gredice. Uz dominantnu bolest sivu plijesan plodova jagode (Botrytis cinerea), posljednjih desetak godina u intenzivnim nasadima jagoda pri uzgoju u plastičnim tunelima sve češće pronalazimo simptome tzv. “antraknoze” (Colletotrichum acutatum, C. gleosporioides), uzročnika srčane truleži stabljike i lisne drške, nepravilnih tamnih lisnih pjega i uleknute tamne pjegavosti plodova jagoda. Nažalost, većina najčešće uzgajanih sorata jagoda je vrlo osjetljiva na spomenuti poremećaj. Većina specifičnih fungicida koje koristimo za suzbijanje sive plijesni (Botrytis cinerea) ima samo djelomičnu djelotvornost na “antraknozu” jagoda (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
VAŽNO: Zabilježeni meteorološki uvjeti nakon 20. veljače o.g. (20.2.-15.3. 2022.) uz riječne doline (npr. Mursko Središće) ne upućuju na optimalne uvjete za početni razvoj plijesni (Botrytis) i antraknoze (Colletotrichum) u nasadima jagoda! Razlog tome je izostanak oborina i niske (negativne) noćne temperature zraka u navedenom razdoblju!
VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti sive plijesni (Botrytis cinerea) na fungicide (fenheksamid, boskalid) tijekom 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj sedam rezistentnih (otpornih) izolata na jagodi (Vrgorac), tikvicama (Opuzen), salati i rajčici (Rovišću) (https://rezistentnost-szb-hr). Slabije osjetljivi izolati utvrđeni su u Opuzenu, Metkoviću i Vrgorcu (jagode) (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)!
Pepelnica jagoda (Sphaerotheca macularis, S. aphanis) naseli donju lisnu stranu, zaraženo se tkivo uvija prema gore, a rubni dio naličja pocrveni. Za razliku od drugih biljnih pepelnica površinski je micelij na jagodama vrlo rijetko vidljiv, a najvažniji ekološki čimbenik ranije pojave pepelnice u jagodama je visoka vlažnost zraka. Stoga se pepelnica brže razvija i veće štete pravi pri uzgoju jagoda u zaštićenom prostoru (visokim tunelima, plastenicima, staklenicima). Moguća je zaraza još mladih i zelenih plodova, nakon čega se njihov oblik mijenja zbog neravnomjernog rasta zdravog i napadnutog dijela. Napad pepelnice na jagodama se može poistovjetiti sa fiziološkim poremećajima uslijed neravnomjerne gnojidbe.
U uvjetima povišenih temperatura ispod plastičnih tunela i niske vlažnosti zraka dominantan štetni organizam životinjskog podrijetla je staklenička grinja iz skupine crvenih pauka (Tetranychus urticae), a također se pojavljuju štetne gusjenice i kornjaši iz skupine voćnih pipa koji oštećuju cvjetne stapke jagoda. Moguća je pojava lisnih uši (Aphidina) i štetnih tripsa (npr. Frankliniella).
Poželjno je iznad biljaka jagoda u visokim plastičnim tunelima vješati žute i plave ljepljive ploče.
Kada najviše temperature zraka prelaze vrijednosti >11°C, uz sunčane dnevne sate u visokim plastičnim tunelima toplina prelazi vrijednosti 25°C. U takvim je uvjetima potrebno redovito pratiti populaciju navedenih neželjenih organizama, te prema potrebi primijeniti dopuštene insekticide i /ili akaricide (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
Voditi računa o njihovoj otrovnosti i opasnosti za oprašivače (pčele medarice)!
VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti lisnih uši (Myzus), kalifornijskog tripsa (Frankliniella) i cvjetnog (stakleničkog) štitastog moljca (Trialeurodes) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj rezistentnih (otpornih) populacija ovih štetnika na primjenu određenih insekticidnih djelatnih tvari (https://rezistentnost-szb-hr) (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)! Kod mjera zaštite proizvođači jagoda redovito moraju voditi informacije o novijim spoznajama kod suzbijanja “napasnih” nametnika.
VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)
mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.