Obavijest tržnim proizvođačima krumpira o završnim mjerama zaštite kasnih stolnih i sorti krumpira za industrijsku preradu

Posljednja uputa za zaštitu cime krumpira upućena je početkom zadnje dekade proteklog mjeseca srpnja (20.7. 2023.)! Zadnju dekadu mjeseca srpnja i prvi tjedan kolovoza o.g. obilježio je neobično kišovito, vlažno i sparno razdoblje! Kiša je u danima 30.7.-06.8. 2023. padala svakodnevno, te je u središnjem dijelu Županije u navedenom razdoblju zabilježeno 79,6 mm oborina (vidi Tablicu 1.), a time je nastavljen trend iznadprosječno vlažnog (kišovitog) razdoblje iz proteklog mjeseca srpnja!

 

Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj bolesti i štetnika krumpira u prvoj dekadi mjeseca kolovoza 2023. godine na lokalitetima zapadnog dijela, te uz riječne doline u središnjem i istočnom Međimurju (do 09.8. 2023. u 6.00 sati):

Mjerni lokalitet Ukupno oborina (mm) Vlaženje lišća (min) Prosječna vlažnost zraka Prosječna temperatura zraka
Železna Gora  67,4 mm 6.330 minuta 72,00 % 17,36°C
M. Središće 74,4 mm 4.770 minuta 87,84 % 17,50°C
Kotoriba 38,4 mm 4.840 minuta 87,00 % 17,57°C
Donja Dubrava 43,8 mm 5.975 minuta 82,17 % 18,24°C

U višegodišnjim prosjecima tijekom mjeseca kolovoza u Međimurju očekujemo 80,4 mm oborina uz prosječnu mjesečnu temperaturu zraka 19,8°C!

 

Noći su posljednja tri jutra nešto svježije, uz najniže vrijednosti na većini mjernih mjesta <10,5°C! U istom je razdoblju vrlo vrlo sparno, uz dnevne vrijednosti vlažnosti zraka posljednjih 12 dana blizu riječnih dolina od 71,6 do 99,8 %. Moguće su manje količine oborina tijekom naredne noći (1,5-2 mm), a nakon 11.8. 2023. najviše dnevne temperature rastu na vrijednosti 28-33°C!

Na širem području Belice u zadnjoj dekade mjeseca srpnja i prve dekade kolovoza o.g. procjenjujemo zdravstveno stanje i očekivani prinos gomolja na 40-ak različitih sorata krumpira (npr. Agrico, HZPC, Europlant). Zdravstveno stanje cime kod većine srednje ranih i srednja kasnih sorata krumpira je dobro, a prinosi gomolja značajno bolji nego protekle 2 sezone!

Neobično vlažno (kišovito), toplo i sparno razdoblje koje smo bilježili nakon 20. srpnja o.g., pogodovalo je kasnom razvoju dvije bolesti cime: plamenjači ili krumpirovoj plijesni (Phytophthora infestans) i koncentričnoj pjegavosti i paleži cime (Alternaria solani). Primjerice, u posljednja dva tjedna prema prognoznom modelu BLITECAST” (Phytophthora) zabilježena je suma dnevnih vrijednosti 29, a po prognoznom modelu “TOMCAST” (Alternaria) ukupno suma dnevnih vrijednosti u istom razdoblju iznosi 23! Prema navedenim podacima vrlo su povoljni uvjeti za obje bolesti cime krumpira, a kasna plamenjača (Phytophthora) se ponovno javlja na osjetljivim i nezaštićenim sortama krumpira nakon 3. kolovoza o.g.!

Vađenje ranih i srednje ranih sorti traje od kraja mjeseca lipnja, te je zbog učestalih oborina otežana ili onemogućena posljednjih 15-ak dana. U narednom je razdoblju potreba zaštita cime kod srednje kasnih i kasnih stolnih sorti krumpira, kao i pri sortama krumpira koje su namijenjene za industrijsku preradu (npr. “čips”) (npr. Kuroda, Rashida, Rosi, Manitou, Prince, Opal, Arsenal, Napoleon i dr.)!

Preporučene mjere naredne zaštite:

U završnim zaštitama cime krumpira voditi računa o najvećem broju dopuštenih aplikacija jednog te istog pripravka u sezoni (o dosadašnjem izboru pripravaka), postranom utjecaju fungicida na koncentričnu pjegavost (Alternaria) i propisanim karencama za krumpir (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Završne mjere zaštite cime svakako preporučujemo obaviti na poljima sa srednje kasnim sortama krumpira koje još imaju razvijenu zelenu cimu, a čiji se urod planira skladištiti tijekom zimskih mjeseci, te na kasnim sortama krumpira za industrijsku preradu u čips!

U završnim aplikacijama prednost dajemo djelatnim tvarima koje sprječavanju prijenosa krumpirove plijesni (Phytophthora infestans) i koncentrične pjegavosti (Alternaria solani) na gomolje, a također imaju propisane kraće kraće karence za usjeve krumpira (3-7 dana) (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!(voditi evidenciju o najvećem broju primjene jednog te istog pripravka na istoj površini u sezoni)!

VAŽNO: Na parcelama gdje se narednih 15-20 dana planira vaditi urod krumpira moguće je provesti mehaničko uništavanje cime, odnosno desikaciju ili “kemijsko spaljivanje” cime i korova: za tu namjenu moguće je koristiti registrirano sredstvo na osnovi prirodnih tvari (“prirodni herbicid”): pelargonska kiselina (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Primjenu pelargonske kiseline ograničiti samo na povoljne vremenske uvjete (sunčano, suha do blago vlažna lisna masa, uz temperature 15-25°C). Moguće je mehanički prethodno i djelomično uništiti cimu krumpira, a naknadno primijeniti značajno manju količinu pelargonske kiseline od registrirane doze za desikaciju krumpira! Također, u istu namjenu Ministarstvo poljoprivrede je izdalo dozvolu u hitnim situacijama za poznate korisnike (nositelji kooperative) djelatnim tvarima piraflufen-etil (Mizuki) i karfentrazon-etil (Spotlight Plus)! Djelatne tvari piraflufen-etil i karfentrazon-etil nisu totalni herbicidine suzbijaju travne korove (npr. Echinochloa, Setaria, Agropyron, Sorghum i dr.). Učinkovitost im je na cimu krumpira bolja uz dodavanje insekticidnog biljnog ili mineralnog (parafinskog) ulja!

Ne provoditi desikaciju cime na poljima s kojih se urodi gomolja namjeravaju vaditi tek za 30-40 dana ili kasnije!

 

U kasnih sorti krumpira nastaviti s dodavanjem folijarnih gnojiva (u vrijeme završnog razvoja gomolja prednost dajemo folijarnim hranjivima s naglašenim sadržajem kalija i mikro-hranjiva)!

 

VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (http://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

 

 

mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.

milorad.subic@mps.hr

Pripremi za ispis