Određivanje tehnološke zrelosti maslina – Sedma preporuka
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.
Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.
Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 2. rujna 2024. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 11. studenog 2024., a ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.
Berba u svim Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.
Generalno, u većini uzgojnih područja RH muha ne bi trebala učiniti veću štetu jer zbog dugotrajne suše i visokih temperatura nije razvila svoje generacijsko razmnožavanje!
Preporuka maslinarima koji se spremaju u berbu – kako je maslina u ovom trenutku još puna vode, pogotovo masline sađene u dubljoj zemlji, preporučuje se da se sa berbom pričeka još koji dan i maslinama da nešto vremena da isuši vodu, tj. ukoristi je za dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.
Kako su dugoročne vremenske prognoza u povoljnom trendu do polovice studenog mjeseca, biti će vremena za obrati sve masline.
Kiše koje bi eventualno u međuvremenu i padale neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plodu. Pogotovo u tehnološki zrelim maslinama za preradu u ulje!
U priloženoj Tablici 8. (kliknite ovdje) za tekuću 2024. godinu maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.
Napomena: podatak u tablici 8. koji pokazuje postotak ulja u plodu je maksimalna vrijednost koja se umanjuje za iskorištenje uljare, koji je obično između 83-91 %.
Za lakše snalaženje priložene su i Tablice 1,2,3, i 4 koje pokazuju prosječne optimalne termine berbe u nazad pet godina, a za naše najznačajnije sorte i u prosijeku za neka uzgojna područja.
Tablica i graf 1. Istarska_županija_BJELICA_2019_2020_2021_2022_2023_2024
Tablica i graf 2. Srednja_Dalmacija_Dograde_Kaštel_Sućurac_OBLICA_2019_2020_2021_2023_2024
Tablica i graf 3. Srednja_Dalmacija_Dograde_Kaštel_Sućurac_LEVANTINKA_2019_2020_2021_2023_2024
Tablica i graf 4. Južna_Dalmacija_Konavle_G. Vataje_OBLICA_2018_2019_2020_2021_2022_2023_2024
Optimalnu tehnološku zrelost u nazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je jedna sorta u cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta BUŽA MUŠKA spremna za branje!
Za sjeverni dio Istre taj se termin očekuje za 7 dana.
BUŽA MUŠKA na uzgojnom području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan) spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.
5. 11. 2024.
Preporuku pripremio:
Tomislav Filipović, dipl. ing.