Početkom i krajem proteklog mjeseca ožujka (03.3. i 31.3.) 2025. upućene su preporuke za mjere zaštite pri tržnom uzgoju jagoda u visokim plastičnim tunelima. Budući su početak drugog tjedna ovog mjeseca obilježile vrlo hladne noći: 06.4./07.4., 08.4./09.4. i 10.4./11.4. tijekom kojih su na većini mjernih mjesta u Međimurju zabilježene negativne temperature zraka, vrlo rana berba plodova jagoda na području Međimurja neće započeti tako rano kao protekle 2024. sezone! Ipak, od druge dekade ovog mjeseca dominiraju topliji dani s najvišim temperaturama zraka u rasponu 19,5°-27,3°C! Stoga ovog tjedna započinje dozrijevanje prvih plodova jagoda u visokim plastičnim tunelima! Ukupno smo mjesečnih travanjskih oborina na području Županije do jučerašnjeg dana zabilježili u količinama od 11,4 mm (Mursko Središće) do 20,4 mm (Kotoriba)! Nakon južnog vjetra krajem Uskršnjih blagdana (21.3.), prekjučer su započela sjeverna strujanja pa je sredinom jučerašnjeg dana kiša padala na svim mjernim županijskim lokalitetima u različitim količinama: najmanje u zapadnom dijelu (npr. samo 0,8 mm na lokalitetima Sveti Urban i Železna Gora), a najviše u istočnom dijelu Međimurja (npr. 8,6 mm u Donjoj Dubravi i 9,2 mm u Kotoribi). U središnjem dijelu Županije zabilježili smo od 3,6 mm (Pribislavec) do 7,4 mm Nedelišće!
Jutros je oblačno i vlažno, a nove oborine očekujemo narednih 48 sati (u količinama oko 20 mm)! Temperature zraka će u tom razdoblju pasti na vrijednosti 6-13°C! Početkom idućeg tjedna će ponovno biti toplije (19-21°C), ali će jutra biti svježija (5-8°C), uz moguće dugotrajne rose i/ili magle!
Zadržavanje vlage na biljnim organima u proteklom je razdoblju uz riječne doline bilo značajno izraženije nego na “prozračnim” mjestima u gornjem dijelu Međimurja (vidi Tablicu 1. – npr. lokalitet Kotoriba), a zbog visoke vlažnosti zraka i uzastopno nekoliko kišnih dana prozračivanje visokih plastičnih tunela narednih sati otežano! U takvim uvjetima u drugoj polovici mjeseca travnja bilježimo nešto povoljnije uvjete za prvu pojavu razvoja sive plijesni na plodovima jagode (Botrytis cinerea)!
Tablica 1. Neki mjerni podatci bitni za razvoj uzročnika plijesni plodova jagoda (Botrytis) tijekom mjeseca *travnja 2025. godine na nekim lokalitetima zapadnog, središnjeg i istočnog dijela Međimurja:
Mjerni lokalitet | Ukupno oborina | Vlaženje lišća | Vlažnost zraka | Prosječna temperatura | Broj zaraza Botrytis |
Ž. Gora | 20,0 mm | 3.430 minuta | 50,0 | 13,4°C | 2 |
M. Središće | 12,2 mm | 2.920 minuta | 63,6 | 12,8°C | 3 |
Kotoriba | 29,6 mm | 4.335 minuta | 72.0 | 12,9°C | 4 |
*podatci do 6.00 sati dana 25.4. 2025.!; **prosječna mjesečna temperatura zraka u mjesecu travnju iznosi 10,3°C uz očekivanih 53,5 mm oborina!
Ovisno o sorti, na jagodama u zaštićenim prostorima sukcesivno traje razvoj i dozrijevanje prvih plodova!
Zbog dugotrajnog zadržavanja vlage na biljkama i zasićenosti zraka vlagom mogu biti optimalni uvjeti i za razvoj “antraknoze” jagoda (Colletotrichum)!
U ranijim smo uputama proizvođače jagoda u plastičnim tunelima upozoravali na važnije preventivne mjere zaštite protiv fitofagnih grinja, različitih uzročnika bolesti (poglavito *”antraknoze”, pepelnice i sive plijesni) (Colletotrichum, Sphaerotheca, Botrytis), te neželjenih kukaca (tripsi, lisne uši štetne gusjenice, štetni kornjaši – pipe) (vidi upute od 03.3. i 31.3. 2025.)!
*”antraknoza” = uzročnik srčane truleži stabljike i lisne drške, nepravilnih tamnih lisnih pjega i uleknute tamne pjegavosti plodova jagoda!
VAŽNO: U uvjetima svježijih noći, uzastopno višednevnih oborina i zasićenosti zraka vlagom, plastične tunele nije moguće uvijek kvalitetno prozračivati, ali isto treba provoditi narednih dana! U zaštićenom uzgoju jagoda uz 15°C i zadržavanje vlage (RVZ >95 %) u trajanju 15 ili više sati raste opasnost od latentnog razvoja najopasnije bolesti plodova jagoda – sive plijesni (Botrytis)!
Svakako se preporučuje odstraniti sve zaražene plodove iz nasada, posebice ako dozrijevanje jagoda i berba traju duže razdoblje. Tijekom cvatnje i početkom razvoja (dozrijevanja) plodova tržni proizvođači jagoda koji su prihvatili standarde uzgoja sa smanjenim ostacima pesticida (rezidui), strogo moraju poštivati ograničenja uz propisane karence dopuštenih fungicida, te najveći broj njihovih primjena tijekom sezone, odnosno poštivanje propisanih koncentracija (ili doza) aplikacije (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)! Ovisno o osjetljivosti dominantnih sorata jagoda, te prema iskustvima pojave uzročnika bolesti iz ranijih sezona prema mikro-lokalitetu, moguće je u vrijeme razvoja i dozrijevanja plodova koristiti mikrobiološke pripravke sa antagonističkim (korisnim) mikroorganizmima (npr. Bacillis amyloliquefacijens – ranije Bacillus subtillis, Pythium oligandrum)!
VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti sive plijesni (Botrytis cinerea) na fungicide tijekom 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj sedam rezistentnih (otpornih) izolata na jagodi (Vrgorac), tikvicama (Opuzen), salati i rajčici (Rovišću) (https://rezistentnost-szb-hr) (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)!
U slučaju pojave nekih od kategorija štetnih kukaca spomenutih u ranijim preporukama (npr. tripsi, štetne gusjenice) i procjene za potrebom njihova usmjerena suzbijanja, tijekom razvoja i početka dozrijevanja plodova jagode preporučujemo primjenu biljnih insekticida, dopuštenih u ekološkoj proizvodnji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/)!
VAŽNO: Projektom istraživanja osjetljivosti lisnih uši (Myzus), kalifornijskog tripsa (Frankliniella) i cvjetnog (stakleničkog) štitastog moljca (Trialeurodes) na insekticide tijekom 2018. i 2019. godine u Republici Hrvatskoj je potvrđen razvoj rezistentnih (otpornih) populacija ovih štetnika na primjenu određenih insekticidnih djelatnih tvari (https://rezistentnost-szb-hr) (izvor: Agronomski fakultet Zagreb, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Centar za zaštitu bilja pri HAPIH-u i Institut za jadranske kulture)! Kod mjera zaštite proizvođači jagoda redovito moraju voditi informacije o novijim spoznajama kod suzbijanja “napasnih” nametnika.
VAŽNO: sve poljoprivredne proizvođače upućujemo na redovito praćenje Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS) pri Ministarstvu poljoprivrede (mps.hr), svakako prije primjene bilo kojeg sredstva za zaštitu bilja dopuštenog za profesionalnu primjenu radi moguće promjene u registraciji (https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).
mr.sc. Milorad Šubić, dipl.inž.agr.