Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Eko dana, 29. svibnja 2025. u Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda u Svetom Martinu pod Okićem, učenici su imali jedinstvenu priliku sudjelovati u radionici ocjenjivanja meda pod stručnim vodstvom savjetnika Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede.
Kroz interaktivna predavanja i zanimljive primjere, djeca su naučila o važnosti pčela za naš ekosustav, procesu nastanka meda te različitim vrstama meda i njihovim karakteristikama. Također, otkrili su tajne pčelinjih proizvoda i naučili kako prepoznati kvalitetan med.
No, najuzbudljiviji dio radionice bila je, naravno, degustacija. Učenici su s velikim zanimanjem kušali nekoliko vrsta meda – kadulja, cvjetni, bagrem, vrijes, kesten i planika – te su, uz stručno vodstvo, učili ocjenjivati boju, miris, okus i čistoću meda. Bilo je zanimljivo promatrati kako razvijaju svoje “nepce” i prepoznaju delikatne razlike.
Ova je radionica bila iznimno edukativna i zabavna. Učenici su ne samo proširili svoje znanje o medu i pčelama, već su se i osvijestili o važnosti očuvanja prirode i brige za naše male, ali iznimno važne oprašivače.
dr. sc. Zlatko Tomljanović
dipl.ing.agr. Ivana Gašpar