Savjeti, Vinogradarstvo i vinarstvo 

Utjecaj visokih temperatura na razvoj vinove loze

Ekstremno visoke temperature posljednjih dana predstavljaju ozbiljan izazov za vinovu lozu. U osjetljivoj fazi razvoja bobica, vinogradari trebaju posebnu pažnju posvetiti prepoznavanju simptoma temperaturnog stresa i primjeni folijarne prihrane kako bi očuvali zdravlje nasada i osigurali kvalitetan urod.

Uvidom u podatke meteoroloških postaja smještenih u obalnom području Republike Hrvatske, vidljivo je kako temperature u zoni lista posljednjih desetak dana redovito prelaze dnevne maksimume od 35 °C.

Vinova loza, iako poznata po dobroj toleranciji na visoke temperature, nije imuna na ekstremne vremenske uvjete. Takvi temperaturni ekstremi mogu negativno utjecati na produktivnost i razvoj loze, osobito ako potraju dulje razdoblje.

Bez ulaska u detalje fiziologije i morfologije same biljke, važno je da se svaki vinogradar zapita: Kako u ovom trenutku mogu pomoći lozi kako bi konačni proizvod bio što kvalitetniji?

Trenutačno se vinova loza nalazi u fenofazi rasta bobica. Vinogradari u ovom razdoblju redovito prate svoje nasade kako bi na vrijeme uočili pojavu simptoma biljnih bolesti te proveli odgovarajuća tretiranja dopuštenim pripravcima.

 

Vinova loza

 

Osim uobičajenog pregleda na simptome plamenjače i pepelnice, posebnu pažnju treba posvetiti izgledu i boji lista te stanju vitica. Simptomi poput venuća mladih listova, prerane defolijacije (opadanja lišća) ili uvenuća vitica mogu biti znakovi temperaturnog stresa.

Iako je osnovna funkcija korijena usvajanje vode i hranjivih tvari, u ovoj fazi razvoja biljke moguće je dodatno pomoći putem lista. Kroz folijarnu prihranu vinova loza može učinkovito apsorbirati vodu, mineralne i organske tvari.

Na tržištu su dostupna brojna folijarna gnojiva i biostimulatori koji mogu imati pozitivan utjecaj na rast i razvoj vinove loze te pomoći biljci da što “bezbolnije” prebrodi ovaj stresan period.

Prilikom primjene gnojiva i biostimulatora nužno je pridržavati se uputa proizvođača, osobito onih koje se odnose na preporučene koncentracije i kompatibilnost s drugim sredstvima za zaštitu bilja.

 

Karlo Rubelj, mag. ing. agr.