Blog Grid

Događaji, Vijest

Predstavljena šampionska vina 2. revije vina hrvatskih autohtonih sorata

Drugu reviju vina hrvatskih autohtonih sorata VINA OD DAVNINA i izabrana šampionska vina predstavio je na današnjoj konferenciji za medije, pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Na ocjenjivanje vina prijavilo se 85 proizvođača sa 130 uzoraka vina proizvedenih od 34 autohtone sorte različitih godina berbe (2008. – 2018. godine). Najzastupljenija su bila vina redovitih berbi, ali prijavljena su i vina predikatnih berbi te pjenušava vina. Ocjenjivanje vina organiziralo je Ministarstvo poljoprivrede uz pomoć suorganizatora i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita. Povećani odaziv vinara u odnosu na prošlu godinu pokazuje interes proizvođača koji su u organizaciji Ministarstva poljoprivrede dobili jedinstvenu manifestaciju i promidžbu za svoja vina koja su i turistički autentičan proizvod i dio su gastronomske ponude Hrvatske.

Vinarima s najbolje ocjenjenim vinima potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić dodijelit će šampionska odličja  26. travnja 2019. godine na otvorenju revije VINA OD DAVNINA u Art galeriji Lauba u Zagrebu. Uoči revije vina, ministar Tolušić podsjetio je vinare i vinogradare da je do kraja travnja otvoren natječaj Ulaganja u vinarije i marketing vina iz Vinske omotnice.

„Mi smo prije svega partner i suradnik vinara i vinogradara što smo i dokazali novim Zakonom o vinu kojim smo maksimalno smanjili administrativna opterećenja i papirologiju te olakšali vinarima pristup tržištu. Decentralizirali smo ocjenjivanje vina, uspostavili veću kontrolu na terenu i osigurali administrativna rasterećenja od 33% u odnosu na dosadašnje propise. Ukinuli smo sve naknade za kontrole stavljanja vina u promet te time  uštedjeli vinarima 12 milijuna kuna, koje će se iskoristiti za marketinške aktivnosti i brendiranje naših vina. Ukinuli smo i  evidencijske markice koje su bile obvezne prije stavljanja vina u promet te se uspostavili marketinško označavanje vina kroz četiri nove vinogradarske regije: Slavonija i Hrvatsko Podunavlje; Hrvatska Istra i Kvarner; Dalmacija i Središnja bregovita Hrvatska. U dogovoru s vinarima i vinogradarima izradili smo i Nacionalni program pomoći sektoru vina od 2019. do 2023. – Vinska omotnica – gdje je tom sektoru kroz četiri mjere na raspolaganju 10,8 milijuna eura godišnje. Mjere poput Promidžba na tržištima trećih zemalja, Restrukturiranje i konverzija vinograda i Ulaganja u vinarije od ranije su poznate, a sada na traženje sektora imamo i mjeru Informiranje u državama članicama. Natječaj za mjeru „Ulaganja u vinarije i marketing vina“ završava krajem travnja i još imate vremena prijaviti svoje projekte.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić.

Najbolje ocijenjena vina u pojedinim kategorijama

Najbolje ocijenjeno vino:

Pušipel prestige –  izborna berba bobica 2015.- Vinogradarstvo-podrumarstvo Branimir Jakopić, Železna gora

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Središnja bregovita Hrvatska:

Pušipel 2018.- Vinarija Preiner, Sveti Urban

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Dalmacija:

Malvasija dubrovačka 2018.- Malvasija Karaman obrt, Pridvorje

Šampion u kategoriji crvenih vina – regije Dalmacija:

Crljenak 2015.- Poljoprivredna zadruga „Maslina i vino“, Polača

Šampion u kategoriji bijelih vina redovite berbe – regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Malvazija istarska 2018.- In Sylvis vina (OPG ZGRABLIĆ MARKO), Sv. Petar u Šumi

Šampion u kategoriji crvenih vina regije Hrvatska Istra i Kvarner:

Teran  2016.- OPG Dario Sirotić, Buzet

 „Drago nam je da su proizvođači vina od hrvatskih autohtonih sorata prepoznali napore koje ulažemo da bi etablirali i promovirali upravo njih i njihova vina, te su se i ove godine odazvali ocjenjivanju i izlaganju u većem broju nego na prošloj reviji. To govori da je ova manifestacija potrebna Hrvatskoj jer je jedinstvena u mnoštvu sličnih vinskih događanja koja ukupno podižu interes i znanje potrošača, ali i kvalitetu proizvedenih vina. Zahvaljujem se svima na pomoći, svim partnerima u projektu, a posebno vinarima koji su se odazvali našem pozivu uz posebnu čestitku ovogodišnjim šampionima. Želja nam je senzibilizirati potrošače upravo za ovakva vina koja su ujedno i naša baština, a u njima se krije veliki turistički i gospodarski potencijal. Posjet reviji za sve građane je besplatan, a VINA OD DAVNINA su jedini ovakav vinski događaj gdje su na jednom mjestu okupljena isključivo vina hrvatskih autohtonih sorata iz cijele Hrvatske“ – naglasio je pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Tušek.

Ocijenjena vina će na reviji u Laubi biti izložena 26. i 27. travnja 2019. te će ih posjetitelji moći kupiti i kušati izravno od proizvođača i saznati priče vezane uz svaku pojedinu sortu.

Osim poziva svim zainteresiranima da posjete Art galeriju Lauba ovog petka i subote, te se upoznaju s našim vinarima i kušaju vina od hrvatskih autohtonih sorata, predstavljen je i program revije koji je kreiran zajedno sa suorganizatorom i partnerima projekta VINA od DAVNINA. Sudjelovanje na radionicama i panelima je besplatno, uz prijavu na mail: vinaoddavnina@mps.hr.

 

Pripremi za ispis
Dopunske djelatnosti, Sirarstvo, Stočarstvo, Vijest

7. Nacionalno ocjenjivanja sireva i drugih mliječnih proizvoda

Sedmu godinu za redom Uprava za stručnu potporu razvoju poljoprivrede, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva i Savez malih sirara RH „SirCro“ organiziraju Nacionalno ocjenjivanje sireva i drugih mliječnih proizvoda.

Svaki registrirani proizvođač može, besplatno, na ocjenjivanje dostaviti najviše 3 proizvoda te su naši sirari dobili sve detaljne informacije putem svojih e-mail adresa.

Ocjenjivanje dostavljenih uzoraka je 21. i 22. studenog 2024. godine u Zagrebu u dvorani za preradu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, na adresi Vukovarska 78.

Sireve i druge mliječne proizvode ocijeniti će Stručno Povjerenstvo u sljedećem sastavu:

  • Prof. dr. sc. Samir Kalit, predsjednik
  • Prof. dr. sc. Rajka Božanić, član
  • Izv. prof. dr. sc. Milna Tudor Kalit, član
  • Višnja Krapljan, dipl. ing. agr., član
  • Anđelka Pejaković, dipl. ing. agr., član

Dana 13. prosinca 2024. godine organiziramo Dan malih sirara SirCro te će se tom prilikom objaviti i rezultati sa ocjenjivanja, a za najbolje mliječne proizvode dodijeliti će se medalje proizvođačima. Ovaj dan ćemo iskoristiti i da, zajedno s našim sirarima, proslavimo 20 godina rada Radne grupe za sirarstvo, a od koje je, slobodno možemo reći, sve i počelo.

Stoga pozivano i ovim putem naše sirare da se prijave (klikom otvorite poveznicu za prijavu) i iskoriste ovu priliku kako bi besplatno kontrolirali kvalitetu svojih proizvoda, a poslije toga ih i predstavili na Danu malih sirara.

 

Organizacijski odbor

Pripremi za ispis
Hortikultura, Maslinarstvo, Savjet

Određivanje tehnološke zrelosti maslina – Sedma preporuka

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede (dalje: Uprava za stručnu podršku) i njezini službenici na terenu nastavljaju s provedbom projekta „Određivanje tehnološke zrelosti maslina u njihovom području uzgoja“, koji se počeo provoditi 2018. godine uoči berbe maslina, s ciljem davanja preporuka maslinarima za pravovremenu berbu.

Korištenjem najsuvremenije analitičke tehnike, tzv. NIR spektrometrije (punog naziva Diode array bliska infracrvena DA NIR), učinkovito se i jednostavno utvrđuje sadržaj ulja u suhoj tvari ploda masline, koji je stabilan pokazatelj sadržaja ulja u plodu i ne mijenja porastom težine ploda.

Uzorkovanje plodova maslina za to ispitivanje počelo je ove godine 2. rujna 2024. i planira se završiti kad maslina dostigne maksimalni sadržaj ulja u plodovima, što se iskustveno očekuje oko 11. studenog 2024., a ovisno o sorti i području uzgoja maslina. Uzorkovanje za analize obavlja se svakih 7 dana, na 9 područja uzgoja duž hrvatskog priobalja: Zapadna obala Istre (sjeverni i južni dio), Hrvatsko primorje (otoci Krk i Rab), Sjeverna Dalmacija (Zadarska i Šibensko-kninska županija), Srednja Dalmacija s otocima Šolta, Brač i Hvar, poluotok Pelješac, otok Korčula i jug Dalmacije – Konavle, i to na sortama: Buža, Istarska bjelica, Leccino, Oblica, Plominka, Mašnjača, Krvavica, Levantinka, Lastovka i Drobnica.

Berba u svim Hrvatskim uzgojnim maslinarskim područjima traje. Većina sorata postiže ili je postigla optimalnu tehnološku zrelost za preradu u ulje.

Generalno, u većini uzgojnih područja RH muha ne bi trebala učiniti veću štetu jer zbog dugotrajne suše i visokih temperatura nije razvila svoje generacijsko razmnožavanje!

Preporuka maslinarima koji se spremaju u berbu – kako je maslina u ovom trenutku još puna vode, pogotovo masline sađene u dubljoj zemlji, preporučuje se da se sa berbom pričeka još koji dan i maslinama da nešto vremena da isuši vodu, tj. ukoristi je za dodatno nakupljanje kvalitetnog ulja u biljnim stanicama.

Kako su dugoročne vremenske prognoza u povoljnom trendu do polovice studenog mjeseca, biti će vremena za obrati sve masline.

Kiše koje bi eventualno u međuvremenu i padale neće pospješiti ponovno nakupljanje vode u plodu. Pogotovo u tehnološki zrelim maslinama za preradu u ulje!

U priloženoj Tablici 8. (kliknite ovdje) za tekuću 2024. godinu maslinari trebaju pratiti dva osnovna parametra prinosa i kvalitete masline kojim će odlučiti kada je optimalan termin za berbu. To su: ulje u suhoj tvari i težina ploda masline. Sve dok vrijednost ulja u suhoj tvari raste, znak je da maslina stvara ulje u biljnoj stanici, a pri tome ga i harmonizira (u okusima i mirisima). Dok se stvara ulje maslina nije za brati.

Napomena: podatak u tablici 8. koji pokazuje postotak ulja u plodu je maksimalna vrijednost koja se umanjuje za iskorištenje uljare, koji je obično između 83-91 %.

Za lakše snalaženje priložene su i Tablice 1,2,3, i 4  koje pokazuju prosječne optimalne termine berbe u nazad pet godina, a za naše najznačajnije sorte i u prosijeku za neka uzgojna područja.

Tablica i graf 1. Istarska_županija_BJELICA_2019_2020_2021_2022_2023_2024

Tablica i graf 2. Srednja_Dalmacija_Dograde_Kaštel_Sućurac_OBLICA_2019_2020_2021_2023_2024

Tablica i graf 3. Srednja_Dalmacija_Dograde_Kaštel_Sućurac_LEVANTINKA_2019_2020_2021_2023_2024

Tablica i graf 4. Južna_Dalmacija_Konavle_G. Vataje_OBLICA_2018_2019_2020_2021_2022_2023_2024

Optimalnu tehnološku zrelost u nazad sedam dana, prema kontinuiranom mjerenju tj. praćenju, pokazala je jedna sorta u cijelom uzgojnom području Republike Hrvatske. Prema prošlogodišnjim rezultatima i usporedbom na području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan), sorta BUŽA MUŠKA spremna za branje!

Za sjeverni dio Istre taj se termin očekuje za 7 dana.

BUŽA MUŠKA na uzgojnom području Zapadne obala Istre (Južni dio, lokalitet Vodnjan) spremna je za berbu tj. akumulirala je najveću količinu ulja u suhoj tvari za ovu godinu i prema ovogodišnjim uvjetima.

5. 11. 2024.

Preporuku pripremio:

Tomislav Filipović, dipl. ing.

Pripremi za ispis

Obavijest voćarima

Većina bolesti na voćkama se suzbija od ranog proljeća i zatim tijekom vegetacije, no za neke je bolesti neophodno i tretiranje u jesen, u periodu opadanja lišća. Među njima su  bakterijski rak koštičavog voća te bakterioze lijeske i oraha.

Rak koštičavog voća je bakterijska bolest koja se pojavljuje na većini koštičavih voćaka (šljiva, višnja, trešnja, breskva). Uzročnik je bakterija Pseudomonas mors-prunorum. Znakovi bolesti javljaju se na granama i kori u vidu rak-rana i hipertrofija okolnog staničja uz obilno lučenje smole.

Do zaraze dolazi tijekom jeseni, u vrijeme opadanja lišća kroz lisne ožiljke i u proljeće u vrijeme cvatnje. S obzirom na vrijeme zaraze, najvažnije je izvršiti tretiranje u fazi opadanja lišća fungicidima na osnovi bakra. Smatra se da je bakterijski rak najopasnija bolest koštičavog voća jer nema djelotvornih mjera zaštite kad bolest zahvati nasad, a ponekad može izazvati potpunog sušenja voćnjaka.

U Hrvatskoj su za zaštitu od bakterijskog raka koštičavog voća registriran fungicid Nordox 75 WG, Cuprablau Z 35 WG, Oxitec 25% HI BIO i Airone SC.

 

Za jesensku preventivnu zaštitu od bakterioza nakon opadanja lišća na lijesci i orahu su dozvoljeni fungicidi Cuprablau Z 35 WG, Airone SC i Bordoška juha Caffaro 20 WP.

 

Zaštitu je potrebno provesti za mirna vremena, bez vjetra, pri dnevnim temperaturama zraka višim od 5°C, uz što veći utrošak škropiva!

 

Preporučena sredstva za zaštitu bilja primijenite sukladno uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom. Primjenu sredstava za zaštitu bilja mogu obavljati samo osobe s položenim ispitom o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida, za aplikaciju se smiju koristiti samo pregledani uređaji za primjenu pesticida.  Ambalažu sredstava za zaštitu bilja potrebno je zbrinuti na propisani način te voditi evidencijsku listu o uporabi sredstava za zaštitu bilja.

 

Mr. sc. Željkica Oštrkapa-Međurečan

E-mail: zeljkica.medurecan@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima lijeske

U nasadima lijeske nakon opadanja lišća  provesti jesensku zaštitu protiv bakterijskih oboljenja – bakterijske paleži (Xanthomonas arbicola pv. corylina)  i  bakterijskog raka (Pseudomonas syringae pv. avellaneae), te raka kore (Nectria galligena).

Zaštitu provesti primjenom pripravka na osnovi bakra:

BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP* (*proširenje uporabe na male kulture i/ili male namjene ) (bakrov hidroksid- kalcij sulfat kompleks). 

Protiv bakterioza tretirati u mirovanju vegetacije (jesen i kasna zima). Ne primjenjivati u razdobljima hladnog vremena ili povišene vlažnosti zraka. Primjenjuje se u količini 0,6-1,0 kg/ha.

 

NEORAM WG (bakarni oksiklorid).

Protiv raka kore (Nectria galligena). U jesensko-zimskim tretiranjima primjenjuje se u koncentraciji 0,45 % (450 g na 100 l vode).

 

CUPRABLAU Z 35 WG (bakreni oksiklorid).

Protiv  bakterioze i bakterijskog raka. Primjena u količini od 1,6-1,7 kg/ha uz utrošak vode 1000-1500 l/ha. Koristi se u fazi mirovanja vegetacije do faze pojave prvih listova.

 

dr. sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima oraha

U nasadima oraha provesti jesensku zaštitu protiv bakterijskih oboljenja – bakterijske (crne) pjegavosti (Xanthomonas arboricola pv. juglandis) i  bakterijskog raka oraha (Botryosphaeria dothidea), te raka kore (Nectria galligena).

Zaštitu provesti primjenom pripravka na osnovi bakra:

BORDOŠKA JUHA CAFFARO 20 WP* (* proširenje uporabe na male kulture i/ili male namjene )(bakrov hidroksid- kalcij sulfat kompleks). 

Protiv bakterioza, tretiranje se provodi do pojave resa. Ne primjenjivati u razdobljima hladnog vremena ili povišene vlažnosti zraka. Primjenjuje se u količini 0,6-1,0 kg/ha.

 

NEORAM WG (bakarni oksiklorid)

Protiv raka kore (Nectria galligena). U jesensko-zimskim tretiranjima primjenjuje se u koncentraciji 0,45 % (450 g na 100 l vode).

 

CUPRABLAU Z 35 WG (bakreni oksiklorid)

Protiv  bakterioze i bakterijskog raka. Primjenjuje se u količini od 1,6-1,7 kg/ha uz utrošak vode 1000-1500 l/ha.

 

 

dr. sc. Mirna Ceranić

e-mail: Mirna.Ceranic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest proizvođačima ozimih žitarica

Toplo vrijeme pomaklo je rokove sjeve ozimina bliže zimi,  sunčani dani  i relativno tople noći provociraju rast kako kulturnih  biljaka  tako i korovnih. Strne žitarice osjetljive su na korove sve dok ne zatvore sklop. Tako da u tom periodu treba redovito pregledavati i suzbijati korove.

U jesen zajedno sa oziminama niču i  travni korovi-divlja zob, mišji repak, vlasnjača, slakoperka i dr, te širokolisni- mišjakinja, broćika priljepača, mrtva kopriva, kamilica i dr.

Nakon sjetve, prije nicanja  u ozimim usjevima mogu se primijeniti herbicidi koji su u tlu djelotvorni jedan duži period te tako čuvaju ozime žitarice od korova  sve do ranog proljeća. Za suzbijanje širokolisnih i travnih korova mog se primijeniti slijedeći herbicidi: Sharpen 330 EC, Pendus 330 EC, Filon 80 EC, Legacy plus i dr.

Primjena navedenih sredstava moguća je i u nešto kasnijim fazama nakon nicanja usjeva, pa do početka busanja.

Budući da je vrijeme vrlo promjenjivo treba voditi računa da prilikom aplikacije sredstva za zaštitu bilja dnevne temperature ne idu ispod 5⁰, a noćne bi trebale biti biti iznad 0⁰.

 

Preporučena sredstva primijeniti prema uputi proizvođača i u skladu sa FIS-bazom, obavezno evidentirati izvršeno tretiranje i propisno ambalažu zbrinuti.

Marijana Milušić dipl ing.

E-mail. Marijana.Milusic@mps.hr

Pripremi za ispis

Preporuka proizvođačima ozimih žitarica

Vrijeme je sjetve i nicanja  ozimih žitarica pa  treba voditi brigu o  uskolisnim i širokolisnim korovima koji niču sada u jesen zajedno sa kulturama.

Preporuča se primjena herbicida protiv uskolisnih i širokolisnih korova:

FILON 80 EC ,  prije nicanja kulture i nakon nicanja  1. lista do početka busanja (ozima pšenica, ozima ječam, ozima raž i pšenoraž),

FUGA DELTA, prije nicanja i  nakon nicanja do 3 lista (ozima pšenica, oz. ječam i ozima raž)

LEGACY PLUS, prije nicanja ili nakon nicanja od 2 lista do završetka busanja (ozima pšenica, ozimi ječam, i pšenoraž).

ALISTER NEW od tri razvijena lista do završetka busanja (ozima pšenica, pšenoraž, pir)

TORNADO FORTE od tri lista do kraja busanja (ozima pšenica, ozimi ječam, pšenoraž)

Pri aplikaciji sredstva poželjno je da dnevne temperature ne budu ispod 5 °C, a noćne bi trebale biti iznad 0 °C.

Pripravke upotrijebiti prema uputi proizvođača i u skladu s Fitosanitarnim informacijskim sustavom i evidentirati tretiranje!

 

Đurđica Kšenek, dipl. ing, agr.

E-mail: durdica.ksenek@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest ratarima sa područja Gorskog Kotara

Jesensku zaštitu protiv korova u ozimim žitaricama moguće je provesti nakon sjetve prije nicanja ili nakon nicanja žitarica.

 

U ozimim žitaricama (ječam, pšenica, raž, tritikale) započinje već u jesen rast nekih korova (jednogodišnji uskolisni i širokolisni korovi): vlasnjače (Poa spp.), ljuljevi (Lolium spp.), mišji repak (Alopecurus myosuroides), obična slakoperka (Apera spica-venti),  poljska gorušica (Sinapis arvensis), ljepljiva broćika (Galium aparine), mak turčinak (Papaver rhoeas), perzijska čestoslavica (Veronica persica), bršljenasta čestoslavica (Veronica hederifolia), prava kamilica (Matricaria chamomilla), poljska vrkutka (Aphanes arvensis), srednja mišjakinja (Stellaria media) i dr).

 

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb

 

Za navedenu zaštitu u jesenskom roku primjene i dozvole na pojedinim vrstama strnih žitarica mogu se koristiti slijedeći herbicidi: Fluent 500 SC, Fuga Delta, Lector Delta, Corello Duo, Axial 50 SC, Alister New, Filon 80 EC, Roxy 800 EC, Jura EC, Legacy Plus, Flash 500 SC, Tornado Forte, Toscana, Trimur, Trailer, Pallas 75 WG, Beflex.

 

Za dobru aktivnost ovih herbicida neophodne su oborine pa ih treba primijeniti prije ili nakon kiše. Pri suzbijanju korova u jesenskom roku potrebno je voditi računa i o dnevnim i noćnim temperaturama zraka. Pri aplikaciji sredstva poželjno je da dnevne temperature ne budu ispod 5 °C, a noćne bi trebale biti iznad 0 °C.

 

Preporučena sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS). Pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

 

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju je potrebno čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja također treba propisno zbrinjavati.

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest ratarima

Sjetva ozimih žitarica na području Like privodi se kraju.

U ozimim žitaricama (ječam, pšenica, raž, tritikale) započinje već u jesen rast nekih korova (jednogodišnji uskolisni i širokolisni korovi): vlasnjače (Poa spp.), ljuljevi (Lolium spp.), mišji repak (Alopecurus myosuroides), obična slakoperka (Apera spica-venti),  poljska gorušica (Sinapis arvensis), ljepljiva broćika (Galium aparine), mak turčinak (Papaver rhoeas), perzijska čestoslavica (Veronica persica), bršljenasta čestoslavica (Veronica hederifolia), prava kamilica (Matricaria chamomilla), poljska vrkutka (Aphanes arvensis), srednja mišjakinja (Stellaria media) i dr).

Jesensku zaštitu protiv korova u ozimim žitaricama moguće je provesti nakon sjetve prije nicanja ili nakon nicanja žitarica.

Podaci o registriranim SZB u RH vode se u Fitosanitarnom informacijskom sustavu (FIS) dostupnom na web adresi Ministarstva poljoprivrede: https://fis.mps.hr/fis/javna-trazilica-szb

Za navedenu zaštitu u jesenskom roku primjene i dozvole na pojedinim vrstama strnih žitarica mogu se koristiti slijedeći herbicidi: Fluent 500 SC, Fuga Delta, Lector Delta, Corello Duo, Axial 50 SC, Alister New, Filon 80 EC, Roxy 800 EC, Jura EC, Legacy Plus, Flash 500 SC, Tornado Forte, Toscana, Trimur, Trailer, Pallas 75 WG, Beflex.

Za dobru aktivnost ovih herbicida neophodne su oborine pa ih treba primijeniti prije ili nakon kiše. Pri suzbijanju korova u jesenskom roku potrebno je voditi računa i o dnevnim i noćnim temperaturama zraka. Pri aplikaciji sredstva poželjno je da dnevne temperature ne budu ispod 5 °C, a noćne bi trebale biti iznad 0 °C.

Preporučena sredstava primijeniti sukladno uputama proizvođača i u skladu sa Fitosanitarnim informacijskim sustavom (FIS). Pri primjeni sredstva koristiti zaštitnu odjeću.

Prema Zakonu o održivoj uporabi pesticida (NN 46/2022) primjenu sredstava za zaštitu bilja treba unijeti u Evidenciju korištenja sredstava za zaštitu bilja koju je potrebno čuvati u razdoblju od tri godine, uključujući i račune za kupljene pesticide. Ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja također treba propisno zbrinjavati.

 

 

Martina Orešković, dipl. inž. agr.

E-mail: Martina.Oreskovic@mps.hr

Pripremi za ispis

Obavijest maslinarima

Berbe maslina su još uvijek u tijeku. Upozoravamo maslinare, kako je nužno nakon obavljene berbe preventivno tretirati nasad protiv uzročnika bolesti  paunovo oko (Spilocea oleagina) i raka masline (Pseudomonas savastanoi). Posebice iz razloga što se u većini maslinika berba odvija mehanizirano (tresači) pa nastaju i mehanička oštećenja. Isto tako i vremenski uvjeti ovih dana (magle i rose, te pogodne temperature) pogoduju infekcijama spomenutih uzročnika bolesti.

Najbolje je uporabiti jedno od navedenih bakrenih pripravaka:

CUPRABLAU Z 35 WG ili NEORAM WG ili NORDOX 75 WG ili neko drugo prema  Fitosanitarnome  informacijskom  sustavu (FIS) dostupnom na web adresi https://fis.mps.hr/trazilicaszb/).

Provedbom zaštitnih mjera nužno se pridržavati uputa proizvođača rabljenoga sredstava za zaštitu bilja!

Upozoravamo na urednu popunu evidencijske liste rabljenih pripravaka, kao i na njihovo prikladno zbrinjavanje nakon uporabe!

 

 

Ivan Šimičević,dipl.ing.agr.

E – mail: Ivan.Simicevic@savjetodavna.hr

Pripremi za ispis