Spremanje sijena i silaža – sastav i hranjivost
Sadržaj
Riječ autora …………………………………………………………………………………………………………… 7
1. Umjesto uvoda – o povijesti konzerviranja krme ……………………………………………… 9
2. Unapređenje travnjaštva – prvi primjenjivi projekt ………………………………………….. 10
3. Sije Schukking: Povijest siliranja ……………………………………………………………………….. 16
Siliranje u antičko doba …………………………………………………………………………………….. 17
Razvoj u Europi do 1900. ………………………………………………………………………………….. 17
Siliranje u Nizozemskoj do 1930. ……………………………………………………………………… 19
Pojava AIV-kiselinske metode…………………………………………………………………………… 21
Siliranje u kojem završni proizvod sadrži šećer ………………………………………………… 22
Metoda usitnjavanja (laceriranja)……………………………………………………………………… 23
Silaža visokog sadržaja suhe tvari i upotreba plastičnih masa …………………………. 24
Što će donijeti budućnost? ……………………………………………………………………………….. 25
4. Konzerviranje krme …………………………………………………………………………………………… 27
Proizvodnja sijena …………………………………………………………………………………………….. 27
Postupak siliranja ……………………………………………………………………………………………… 29
Provenjavanje……………………………………………………………………………………………………. 29
Mehaničko tretiranje ……………………………………………………………………………………….. 30
Dodatni konzervansi …………………………………………………………………………………………. 30
Skladištenje silaže …………………………………………………………………………………………….. 31
Ekonomska usporedba različitih sustava konzerviranja…………………………………… 31
Praktična istraživanja na području spremanja krme ………………………………………… 32
5. Neka stanovišta spremanja silaže……………………………………………………………………… 36
Svrha spremanja silaže ……………………………………………………………………………………… 37
6. Izravni i neizravni gubici uzrokovani provenjavanjem ………………………………………. 44
Gubici ………………………………………………………………………………………………………………… 45
Obnavljanje travnjaka……………………………………………………………………………………….. 46
7. Analiza voluminozne krme u Republici Hrvatskoj …………………………………………….. 47
Voluminozna krma u hranidbi na gospodarstvima RH u mljekarskoj
proizvodnji ………………………………………………………………………………………………………… 47
Uočeni problemi u hranidbi na našim gospodarstvima ……………………………………. 48
Obuhvat usluge analiza u Projektu…………………………………………………………………… 50
Analize krme u Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete meda
i stočne hrane HAPIH-a u Križevcima………………………………………………………………… 52
8. Učinci projekta analize voluminoznih krmiva ……………………………………………………. 54
Hranidbeno i ekonomsko vrednovanje resursa RH u proizvodnji
stočne hrane……………………………………………………………………………………………………… 54
Zaštita okoliša …………………………………………………………………………………………………… 54
Bolja koordinacija rada znanstvenih i stručnih institucija, proizvođača
stočne hrane i poljoprivrednih gospodarstava u mljekarskoj proizvodnji ……….. 55
9. Analize voluminozne krme u 2023. ………………………………………………………………… 56
10. Prikaz rezultata sadržaja hranjivih tvari u krmivima
prema analizama u 2023. ……………………………………………………………………………….. 61
11. Krenimo od suhe tvari u krmi …………………………………………………………………………. 88
Vrednovanje krmiva ………………………………………………………………………………………… 88
Obroke u hranidbi potrebno je pripremati što točnije …………………………………… 89
Tjedno odredite suhu tvar………………………………………………………………………………. 90
Brzi rezultati s fritezom na vrući zrak……………………………………………………………… 91
Neka savjetnik za hranidbu odredi suhu tvar………………………………………………….. 91
Ispravne ciljne vrijednosti ……………………………………………………………………………….. 91
Učestalost određivanja suhe tvari u vlastitoj staji ………………………………………….. 92
Jednostavno određivanje sadržaja suhe tvari ………………………………………………… 92
Zaključak: Redovito provjeravajte sadržaj suhe tvari u krmi! …………………………. 93
12. Važnost procjene kvalitete fermentacije u silaži ……………………………………………. 94
Analiza krme i procjena kvalitete ……………………………………………………………………. 94
Znate li čime hranite svoje životinje ……………………………………………………………….. 95
Ispravno čitanje sadržaja fermentacijskih kiselina i učenje iz njih………………….. 95
Mliječna kiselina i bakterije mliječne kiseline …………………………………………………. 96
Mliječna kiselina u hranidbi i buragu ………………………………………………………………. 96
Maslačna kiselina i bakterije maslačne kiseline u silaži ………………………………….. 97
Maslačna kiselina i bakterije maslačne kiseline u buragu ………………………………. 98
Indeks očuvanosti ili konzervacije silaže…………………………………………………………. 99
Tehnika spremanja silaže ………………………………………………………………………………… 100
13. Ulov hranjivih tvari u prvom otkosu sjenaže ………………………………………………….. 100
Optimalno razdoblje košnje traje samo 3 do 5 dana………………………………………. 100
Reagiranje na različite stupnjeve zrelosti trave ……………………………………………… 102
Plan B za kišno vrijeme……………………………………………………………………………………. 102
Iskoristiti prednosti…………………………………………………………………………………………. 103
U središtu pozornosti – hranjive tvari u krmi ………………………………………………….. 103
14. Lucerna – kraljica ostaje kraljica ……………………………………………………………………… 105
Iznimno hranjiva krma za krave u proizvodnji mlijeka…………………………………….. 105
Učinkovita vlakna i bjelančevine u kombinaciji s visokim unosom
suhe tvari…………………………………………………………………………………………………………. 105
Odlična hranidbena svojstva lucerne ……………………………………………………………… 106
Potrebna stalna kvaliteta za praktičnu uporabu u obroku …………………………….. 107
Udio sadržaja šećera u krmi…………………………………………………………………………….. 107
Lucerna i puferski potencijal …………………………………………………………………………… 108
Lucerna – kraljica krmnih kultura ……………………………………………………………………. 109
Literatura ………………………………………………………………………………………………………………. 110
O autoru………………………………………………………………………………………………………………… 111
Poštovani uzgajivači, dragi čitatelji,
voluminozna krma kao osnovna hrana za životinje u govedarskoj proizvodnji povezuje dva najznačajnija sektora poljoprivredne proizvodnje, animalnu i biljnu proizvodnju. Objedinjeni predstavljaju strateški iznimno važno područje gospodarstva, koje pak ima veliki utjecaj na ruralna područja, njihovu održivost, ekonomiku proizvodnje i sve naglašeniji utjecaj na okoliš. Proizvodnja hrane za životinje oduvijek je bila izravno povezana s poljoprivrednim površinama, travnjacima i pašnjacima te proizvodnjom raznih krmnih kultura s oranica, a neizravno s korištenjem nusproizvoda prehrambene industrije i industrijom krmnih smjesa, ali i s potrebnom opremom, mehanizacijom, prostorom za skladištenje ili konzerviranje. Različiti proizvodni sustavi omogućuju danas odmake od trenutnih proizvodnih prosjeka, osobito kada su potpomognuti mnogobrojnim inovativnim i praktičnim rješenjima. Korištenjem novih generacija strojeva i digitalizirane opreme, kao i obnovljivih izvora energije, podiže se učinkovitost, ali i smanjenje troškova proizvodnje. Na taj način proizvodnja voluminoznih krmiva, osobito za potrebe govedarske proizvodnje, ulazi u novo razdoblje gdje je prioritet maksimalna iskoristivost, odnosno proizvodnja što veće količine mlijeka i mesa sa što manje hrane uz minimalne štetne emisije za okoliš. Zbog toga sustav vrednovanja voluminozne krme i njezina optimalnog korištenja u hranidbi predstavlja temeljni sustav organizacije govedarske proizvodnje svake zemlje, a kvaliteta, uz poznatu hranjivu vrijednost i pravilno upravljanje hranidbom, ima presudni utjecaj na produktivnost proizvodnje. Hranjivost je dio kvalitete krmiva i u govedarstvu pokazuje koliko se mlijeka i mesa može proizvesti iz kilograma suhe tvari obroka, a procjenjuje se preko kemijskog sastava, u čijem su sadržaju iskoristiva energija i bjelančevine (aminokiseline) te učinkovita vlakna. Zaključno, citirajući profesora Darka Grbešu, današnji sustavi hranidbe mliječnih krava i tovnih goveda (CVB, 2022., NASEM, 2021. i INRA, 2018.) precizno predviđaju potrebe, a laboratorijske tehnike (NIRS) hranjivost krmiva koje objedinjene u kompjutorskim hranidbenim programima omogućuju hranjenje životinja što bliže njihovim potrebama, što pojeftinjuje proizvodnju, čuva zdravlje i reprodukciju te štiti okolinu.
Ovaj priručnik kao i rezultati svih naših dosadašnjih analiza hrvatskih voluminoznih krmiva trebali bi dati doprinos svemu spomenutom, osobito u jednoj od najzahtjevnijih proizvodnja, proizvodnji mlijeka, u što kao dugogodišnji savjetodavac uopće ne sumnjam.
mr. sc. Dario Zagorec