
Sabatina 2008.
Manifestaciju je otvorio gospodin Srećko Selanec, državni tajnik MPRRR-a, usput naglasivši važnost bržeg razvoja ovih grana gospodarstva, u cilju povećanja njihove konkurentnosti u EU.
Brojna događanja na Sabatini su bila organizirana kroz tri radna dana. Stručni skupovi, okrugli stolovi, sabor vinogradara i vinara, razne izložbe i degustacije te stručni izlet, redovita su događanja na Sabatini. Od stručnih skupova prvog dana je bilo predstavljanje domaćih i stranih iskustava i tvrtki, gdje je bilo zanimljivo poslušati iskustva vezana za izbor barrique bačvi od strane predstavnika Seguin Moreau iz Francuske. Prvog dana također je predstavljena prva hrvatska burza vina, da bi na koncu dana uslijedila promocijska večer autohtonih vina otoka Korčule.
Drugi dan Sabatine tradicionalno počinje izletom odnosno obilaskom vinogorja. Ovaj put započeo je posjetom i polaganjem vijenca na grob mr. sc. Pavla Bakarića u obližnjem rodnom mu mjestu Žrnovo. Potom je slijedio posjet jednom od najslikovitijih vinogradarskih položaja na našoj obali zvanom Defora. Radi se o kaskadno terasastim položajima na izrazito strmom terenu, gdje svaku pojedinačnu terasu po izohipsi sačinjavaju međa (meja) u prosjeku oko 1 m širine te pripadajući, još uži pojas zemlje. Većina tih vinograda počela se „graditi” tridesetih godina prošlog stoljeća, dok danas pak na tom položaju svoj entuzijazam i ljubav prema lozi pokazuju svega dva vinogradara. Zatim je uslijedilo razgledavanje i obilazak vinograda te najvažnijih vinogradarsko-vinarskih subjekata na otoku. „Sabatinaše” je više nego ugodno ugostila PZ Pošip iz Čare, nakon toga uslijedio je obilazak vinarije PZ Jedinstvo iz Smokvice te poduzeća Blato 1902 d.d. Obilazak je završio domjenkom u mjestu Pupnat, gdje je domaćin počastio goste jednim svojim tradicionalnim, pučkim gastronomskim specijalitetom.
Proteklih nekoliko godina pokrenuti su mnogi projekti znanstvenih institucija, koji imaju za cilj očuvanje autohtonih sorata Hrvatske. Projekti sadrže brojne zadatke počevši od invertarizacije uzgojnog područja, fitosanitarne selekcije trsova, procjene bioloških i gospodarskih svojstava, genetičke identifikacije i dokazivanja autohtonosti, utvrđivanje vinogradarskih zahtjeva pojedine sorte, proizvodnje zdravog i genetički provjerenog sadnog materijala pa do markentiških promiđžbi.
Dio tih projekata prezentiran je na stručnim skupovima. Jedan od njih je znan kao „O vinogradarsko – vinarskoj struci i znanosti popularno”, kojeg moderira prof. dr. sc. Bernard Kozina. Ovaj je puta u sklopu tog skupa prof. dr. sc. Mirjana Herak Ćustić predočila neke rezultate istraživanja u ishrani vinove loze. O primjeni hladne maceracije u proizvodnji bijelih i crnih vina govorila je prof. dr. sc. Stanka Herjavec. Riječ je o tehnologiji, koja se do sada samo sporadično primjenjiva u našoj vinarskoj praksi, ali kako se njome može značajno podići kakvoća vina, za vjerovati je da će doći do njezine značajnije primjene u vinarskoj praksi. Najviše je interesa na spomenutom skupu privuklo izlaganje profesora Kozine o uzgoju plavca malog na melioriranom kršu i novoj robnoj marki vina te sorte popularno nazvanom ROTA.
Od ostalih događanja valja spomenuti predstavljanje novih monografija, knjiga, priručnika i časopisa čime je završio drugi dan Sabatina. Između ostalog promoviran je i Priručnik za integriranu proizvodnju grožđa što je vrlo kvalitetno i s puno duha učinila mr. sc. Lada Bičak, načelnica Odjela za zaštitu bilja.
Stručni skup u organizaciji Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koji je održan trećeg dana, moderirao je prof. dr. sc. Nikola Mirošević, u sklopu kojeg je prezentirano devet vrlo interesantnih tema iz vinogradarsko-vinarske struke.
Redovito se na Sabatini održava i Sabor vinogradara i vinara Dalmacije, gdje se raspravlja o aktualnostima tih grana gospodarstva, počevši s analizom berbe grožđa pa preko ekološkog vinogradarstva, proizvodnje stolnog grožđa, izvoza vina do perspektiva hrvatskog vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska u EU. Tako je bilo i na ovogodišnjoj Sabatini.
Među vinarima najveće uzbuđenje uvijek izaziva dodjela nagrada za najbolja vina. Tako su posljednjeg dana najviše razloga za veselje imali vinari šampioni ovogodišnje Sabatine: Mate Violić Matuško iz Potomja, koji je ponijeo titulu šampiona u kategoriji crnih vina za svoje vino Reserve Dingač te PZ Pošip iz Čare, koja je dobila titulu šampiona u kategoriji bijelih vina za istoimeno vino.
Područna služba HZPSS-a Dubrovačko-neretvanske županije,
Marijo Car, dipl. ing. agr., stručni savjetnik
0 comments
Write a comment