Ekološkom uzgoju posljednjih desetljeća daje se prednost pred konvencionalnim i integriranim načinima proizvodnje u svim tradicionalno vinogradarskim zemljama. Nasuprot tom europskom, a i svjetskom trendu, u Hrvatskoj je u sustavu ekološke proizvodnje svega 308 ha pod vinovom lozom. Žitelje Zadarske županije veseli činjenica da je veći dio tih površina upravo u našoj županiji (preko 80 ha), od čega samo na Ravnokotarsko, drevno mjesto Nadin otpada preko 50 ha s 14 ekoloških proizvođača. Upravo ta činjenica svrstava ga u najekološkije mjesto u Hrvatskoj. U prilog kvalitete po ekološkim principima proizvedenog vina govori i podatak da su čak tri vina dobila oznaku „vrhunsko vino“ („Nadinska rana“ Željka Vrsaljka, te „Cabernet souvignon“ i „Merlot“ Šime Škaulja). Iz vinograda Bože Bačića u Podgrađu, nadomak Benkovca dolazi nam četvrto vino s oznakom „vrhunsko“, a proizvodnja se odvija na gotovo 18 ha od samog početka po ekološkim principima. Rajko Arbanas u Smilčiću, PZ Maslina i vino u Tinju, te Jurjević vina d.o.o. na otoku Silbi također proizvode ekološko vinsko grožđe.
Sigurnost i kvaliteta hrane je osnovni preduvjet za osvajanje ne samo domaćeg nego i globalnog tržišta, a time se rukovode i ekološki proizvođači ovog područja.
Gordana Dragun, dipl. ing., rukovoditeljica