Održana radionica o ekološkom maslinarstvu

Radionica je okupila nezapamćeno velik broj maslinara otoka Ugljana i Pašmana, koji su imali priliku educirati se o konkretnim temama ekološkog maslinarstva te izraditi individualne planove prijelaza na ekološki način proizvodnje imajući u vidu specifičnosti svakog pojedinog maslinika. „Veseli me istaknuti da broj poljoprivrednih proizvođača s izvršenim ekološkim nadzorom u Hrvatskoj svake godine raste. Zadarska županija bilježi najveće površine pod ekološkim nadzorom na području Dalmacije, a u Upisnik ekoloških proizvođača dosad je upisano više od 50 proizvođača s ukupno oko 1000 ha poljoprivrednih površina“, istaknula je u uvodu svojeg izlaganja autorica ovog teksta. Koje sve korake maslinar treba poduzeti da bi ušao u sustav ekološkog nadzora i certifikacije svoje proizvodnje te koje propise donose novi zakonski okviri ekološke proizvodnje bila je tema njezinog izlaganja. O agrotehničkim mjerama u ekološkom uzgoju masline, s naglaskom na gnojidbi, rezidbi i održavanju tla u ekološkoj proizvodnji maslinovog ulja vrhunske kakvoće govorio je Marko Bencarić, tajnik Udruge „Dalmacija Eko“, dok je o načinima i sredstvima kontrole bolesti i štetnika u ekološkim maslinicima govorio Josip Ražov sa Sveučilišta u Zadru.

 
                                                                       Područni odjel HPK-a Zadarske županije
Gordana Dragun, dipl. ing. agr., rukovoditeljica
Pripremi za ispis