Završen tečaj za degustatore vina u Zadru

Najviše intersa kod polaznika tečaja (27 polaznika) pobudila je sama senzorna analiza, test vidom, mirisom i okusom, slaganje hrana-vino. Nekolicina samih proizvođača donijela su svoja registrirana vina (bijela i crna) i ponudila ih ekspertima na senzornu ocjenu. Osobno sam bio impresioniran pristupom i stručnim odnosom eksperata prema ponuđenim vinima.

Njihovim opisom vina/vidom, mirisom i okusom/razlaganjem svakog elementa unutar tehnike ocjenjivanja te dodatno iskustvo u ocjeni gdje su iznijeli neke svoje prepostavljene efekte u odnosu na sirovinu, klimu, recepturu, proces, skladištenje i potencijal dozrijevanja vina, kao i preporuka uz koja se jela mogu ponuditi ocijenjena vina. Interaktivno ozračje s brojnim pitanjima polaznika ekspertima proširila su naša dodatna znanja iz enologije.

Po završetku samog predavanja gosti su nam kratkim filmom predstavili svoju regiju Marche, odnosno njihov brend regije koji obuhvaća poznato vino Verdicchio, maslinovo ulje, gastronomiju, kulturnu baštinu, arhitekturu i dr. Na kraju je organiziran posjet vinariji PZ maslina i vino – Polača, gdje su nam podijeljene Potvrde o završenom tečaju za degustatore vina.  

Nakon ugodnog druženja rastali smo se od naših eksperta uz obostrano obećanje za daljnim nastavkom uspješne regionalne suradnje.

                                   Područni odjel HPK-a Zadarske županije
                     Zvonimir Vlatković, dipl. ing. agr., viši stručni savjetnik
 
  
 
 
Pripremi za ispis