3. Festival pčelarstva Zagrebačke županije
Deset članova ocjenjivačke komisije ovaj su puta senzorički ocijenili 78 mednih uzoraka pčelara iz 9 županijskih pčelarskih udruga, a zelinski pčelari prijavili su za ocjenjivanje 13 uzoraka. Najviše je bilo meda od kestena, potom cvjetnog i bagremovog meda, a kušao se i livadni, zatim lipov med, med amorfe, medljikovca i jedan novi med, med od krkavine (lat. Rhamnus frangula, grmolika biljka visoka 2 do 3 m, obrnuto jajastih nazubljenih listova, cvate od svibnja do lipnja, ima plod bobicu koja je u početku zelene, a kasnije crvenkaste i u sazrijevanju crno-ljubičaste boje).
Crvena bobica krkavine Crna bobica iste biljke
Samo Zagrebačka županija ima 10 pčelarskih udruga, s ukupno oko 700 članova, koji posjeduju 800 pčelinjaka i u kojima se godišnje proizvede oko 350 do 400 tona meda. Prevladava paša bagrema, kestena i zlatošipke.
Na počeku kušanja i senzoričkog ocjenjivanja meda, ocjenjivačima se uvodnim riječima obratio profesor Kezić naglašavajući da iza svakog meda stoji čovjek i njegov trud i rad te da prilikom ocjenjivanja to uvijek treba imati na umu.
Inače, opće je poznato da se med u Hrvatskoj premalo koristi u svakodnevnoj prehrani, a mnogi posežu za njim tek kad obole pa žele da im upravo med pomogne u liječenju. Ukupna potrošnja u našoj zemlji je daleko manja negoli u mnogim europskim zemljama, dok su istovremeno resursi za proizvodnju meda veliki i vrlo povoljni. Stoga je upravo želja za popularizacijom meda, ali i želja za stalnim podizanjem njegove kvalitete dovela do županijskog ocjenjivanja meda, svojevrsnog natjecanja pčelara.
Prilikom ocjenjivanja meda svaki se med kuša i ocjenjuje zasebno i to tako da se uvijek počinje kušanjem lakših medova pa se ide prema težima, kao što su med od medljikovca, kestena i ovaj novi med od krkavine. Ocjenjivači su, nakon što su uzorci na Agronomskom fakultetu prošli peludnu i kemijsku analizu, ocjenjivali boju, miris, bistroću, čistoću i okus ocjenama od 1 do 5, vodeći računa o činjenici da su ove godine, zbog klimatskih prilika, medovi nešto svjetliji nego inače pa su pri ocjenjivanju najveću ulogu odigrali mirisi i okusi.
Ocjenjivačka komisija u radu
Koji je med s područja Zagrebačke županije najukusniji doznat će se već sutra nakon svečanosti otvaranja „3. festivala pčelarstva“ u 16.00 sati na Trgu Ante Starčevića u Sv. Ivanu Zelina.
mr. sc. Višnja Šimunović,
rukovoditeljica Odsjeka
0 comments
Write a comment