12. prosinca 2012. dvije ledene berbe u Koprivničko-križevačkoj županiji

Desetak hrabrih berača dobro utopljenih višeslojnom odjećom počeli su brati zamrznute bobice graševine na -12 ºC. U vinogradu je bilo izuzetno veselo, kuhano vino koristilo se za ugrijati promrzle prste a beračicama je bilo najviše hladno za noge. Za ovu izuzetno mladu „Zadrugu“ koja se vinogradarstvom bavi tek osam godina, ova 2012. ostat će zapamćena kao godina ledene berbe. Naime ove godine su po prvi put proizveli ledeno vino a odmah su imali i dvije ledene berbe. Prvu ledenu berbu imali su 05. veljače kada su brali graševinu iz proizvodne 2011. godine, a drugu sada 12. prosinca. Iz prve ledene berbe dobili su oko 120 litara vrhunskog vina koje čuvaju za posebne prilike i goste, nadaju se da će i ova berba dati vrhunsko vino kojeg će po prvim procjenama biti i dvostruko više.

iza_prvog_odlomka.jpg

Na blagim padinama mjesta Starigrad u blizini Koprivnice ledenu berbu grožđa sorte traminac, uspješno i veselo obavila je skupina berača i istinskih zaljubljenika u vino koji se za ovakve prilike već dugi niz godina okupljaju u vinogradu Zlatka Sonenšajna. Vlasnik i osnivač Vinarije Sonnenschein u svom vinogradu ima zasađene sorte graševine, traminaca i pinota sivog. Vinarija Sonnenschein osnovana je 1975. godine, a kod nas i u inozemstvu poznata je po proizvodnji vina iz izbornih berbi, berbi prosušenih bobica i ledenih berbi, a u manjim količinama proizvodi i pjenušac. Prema dugogodišnjem iskustvu i znanju, ponosni vlasnik i vinar, Zlatko Sonenšajn zasigurno će nas ponovno oduševiti vinima iz ledene berbe Vinarije Sonnenschein.

 

Tanja Lasić Jašarović dipl.ing.agr.
stručna savjetnica

Leon Golub dipl.ing.agr.
stručni savjetnik

Pripremi za ispis