VIVUS konferencija

Dvodnevna konferencija koja se održavala 24. i 25. travnja 2013. u biotehničkom centru Naklo okupila je brojne stručnjake i znanstvenike iz susjednih zemalja te onih udaljenijih poput Cipra, Francuske, Škotske i Švedske. Gostoprimstvo domaćina i reprezentativnost biotehničkog centra u kojem su uposleni mladi nastavnici, predavači i profesori  ostavili su izuzetne dojmove na svoje goste. Prvotna srednja poljoprivredna škola koja je proširena i na veleučilište praćenjem suvremenih trendova u poljoprivredi te aktualnosti u srednjem i visokom školstvu postaju primjer školama i učilištima u susjednim zemljama. Mladi stručnjaci i znanstvenici uključeni u obrazovni proces biotehničkog centra Naklo zahvaljujući fondovima EU uspjeli su opremiti obrazovne resurse za biljnu i stočarku proizvodnju po ekološkim principima te osigurati preradu poljoprivrednih proizvoda u sireve i kobasice. Centar je opremljen suvremenim predavaonicama, kabinetima, laboratorijem i pekarnicom. Đaci i studenti svoje proizvode trže u obližnjem školskom dućanu, dok floristi prodaju svoje prigodne cvjetne aranžmane i dekoracije na brojnim manifestacijama i svečanostima. U školskoj kuhinji priprema se hrana od proizvoda s ekološkog gospodarstva biotehničkog centra.

Program konferencije prvoga dana obuhvaćao je dvije sekcije: Briga za Zemlju u budućnosti i Aktualnosti u proizvodnji i preradi hrane sa po devetnaest aktualnih tema izlaganja. Nakon obilaska gospodarstva biotehničkog centra, tijekom drugog dana konferencije održane su dvije sekcije: Razvoj poljoprivrede za izazove u budućnosti i Uređenje krajobraza u urbanim i ruralnim sredinama a po petnaest tema izlaganja. Ispred Poljoprivredne savjetodavne službe izložena su dva rada: Integrirana poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj i Suvremena proizvodnja jednogodišnjeg cvijeća u kontinentalnoj i mediteranskoj Hrvatskoj. Program konferencije završio je obilaskom školskog arboretuma, tijekom kojeg su sudionici konferencije u predivnome okruženju diskutirali o aktualnim temama u poljoprivredi koje su ih međusobno povezale i stvorile osnovu za ideje i planove o budućoj suradnji.

 

dr. sc. Ines Pohajda
rukovoditeljica Odsjeka

Pripremi za ispis